El festival rural de titelles portsxinel.la segueix creixent

684

Actualitat Diària

La pandèmia del coronavirus i la consegüent declaració de l’estat d’alarma per part del Govern Espanyol van provocar que el Festival Rural de Titelles Portsxinel·la no poguera celebrar-se en les habituals dates pasqueras. Però Portsxinel·la no fallarà a la seua cita amb els pobles de la comarca dels Ports (Castelló) en aquest 2020. Serà una edició estiuenca, a desenvolupar entre el 15 i el 24 d’agost, més àmplia que mai abans. El nombre de localitats augmenta enguany fins a un total de 15, amb les incorporacions de Vallibona, Portell de Morella, Herbers i Benassal, que s’uneixen a Morella, Vilafranca, el Forcall, Cinctorres, la Todolella, Castellfort, La Mata, Castell de Cabres, Villores, Palanques i Sorita. L’organització de Portsxinel·la és a càrrec d’Eclíptica d’Art, amb el patrocini de l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana, Diputació Provincial de Castelló, els Ajuntaments dels pobles participants i Electra Energia. A més, col·laboren nombrosos establiments privats d’aquestes localitats dels Ports.

La quantitat de companyies en aquesta quarta edició és de 12, algunes d’elles internacionals, amb la novetat de les retransmissions online amb motiu de tallers de fabricació i maneig de titelles mitjançant la web oficial www.festivalporstxinella.com. També en internet tindrà lloc la presentació d’un llibre sobre el món dels titelles. L’objectiu, com sempre des que va nàixer Portsxinel·la, és portar fins a poblacions de l’interior programació cultural per a ser gaudida per les famílies, amb les mesures sanitàries aconsellades (públic en cadires, amb distància de separació). Al mateix temps és una invitació per a conèixer millor aquesta bella zona muntanyenca de la província de Castelló poc poblada. Una oferta cultural-turística en uns paratges espectaculars, acompanyats per una gastronomia que satisfarà els paladars. Una invitació per a enamorar-se dels Ports, amb l’afegit de Benassal, poble de l’Alt Maestrat que fa més gran l’extensió geográfica de Portsxinel·la.

Les companyies que durant estos deu dies brindaran bons moments d’il·lusió i diversió a públics de totes les edats són Roberto White (País Basc-l’Argentina), Teatre A Mà i les castellonenques LaPinzón, Teatre Conino Gurillo i Xarop Teatre (Comunitat Valenciana), Valeria Guglietti (Catalunya-l’Argentina), Titelles Vergés, Teatre La Puntual i Binixiflat (Catalunya), Teatro Arbolé (Aragó) i Matatena Teatro (Madrid-Mèxic). Els tallers seran a càrrec de Hermanos Castro (Colòmbia), Valeria Giugletti i Roberto White. Mentre que Jaume Lloret presentarà el seu llibre ‘Els titelles del País Valencià’ en www.festivalporstxinella.com. Un total de 34 activitats, totes elles gratuïtes, dins d’un programa que es podrà llegir també amb el còdig QR que es pot trobar als cartells.

“CAL TIRAR ENDAVANT”

En l’acte de presentació d’esta quarta edició, celebrat a la Casa Social de Vilafranca este dimarts 11 d’agost, han estat el regidor de Cultura de l’Ajuntament, Óscar Tena, i el director del Festival Rural de Titelles Portsxinel·la, Carles Benlliure (Eclíptica d’Art), qui ha assenyalat que “estem més emocionats que mai”. Després ha donat les gràcies a tots els ajuntaments que prenen part, la Diputació Provincial i l’ Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana “per continuar apostant per la cultura en aquestes circumstàncies tan adverses. Tenim la total convicció que cal tirat endavant, no podem aturar-nos, això si amb totes les mesures de seguretat, ja que si no prenem consciència serà mol difícil acabar amb les malalties, sobretot amb aquesta, encara que m’agradaria convidar a tot el món perquè mire més per la salut pròpia i del planeta, tant cuidant-se ells i elles i cuidant a la natura i als altres”.

Respecte a la programación del festival, Carles Benlliure ha destacat que “manté la mateixa estructura que sempre. És cert que algunes de les companyies internacionals que anaven a acompanyar-mos no estaran amb nosaltres per raons ben obvies. Sí que tindrem més presencia on-line, amb tallers i presentacions de llibres. Convidem a tots i totes a seguir el programa que teniu en les xarxes socials i mitjançant un codi QR en els cartells i pancartes que s’enganxaran pels pobles. Gaudiu del teatre de titelles i dels paisatges d’aquesta meravellosa comarca i aprofiteu aquests temps per a fer la transformació que se’ns demana per viure en un món millor ple de pau i harmonia”.

Per la seua banda, Óscar Tena ha destacat l’èxit any darrere any d’esta proposta que permet que l’activitat cultural arribe als pobles de la comarca dels Ports, i s’alegre que en un any complicat també puga portar diversió als veïns i veïnes i a tothom qui vullga apropar-se entre el 15 i el 24 d’agost a qualsevol de les funcions.

PROGRAMA DEL 4t FESTIVAL RURAL DE TITELLES PORTSXINEL·LA

DISSABTE 15 D’AGOST
-Web festivalportsxinella.com: Taller de titelles bocones (episodi 1), per Hermanos Castro (11.00). Per a aprendre a construir-los i manejar-los. Cada episodi durarà 35 minuts i quedarà guardat en la web.
-Teatre Carles Pons (Vilafranca): ‘Criatures particulars’, per Roberto White (19.30). Recomanada a partir de 3 anys. Mescla l’animació d’objectes amb el mim, banyades per l’humor i la poesia.
-Plaça dels Xorros (Benassal): Cercaviles ‘Éssers’, per LaPinzón (21.30). Reunió entre els éssers de la muntanya, descendents dels fills de les estreles, amb els habitants del poble al ritme de la música i la dansa.
-Plaça de l’Ajuntament (Benassal): ‘No tocs les meues mans’, per Valeria Guglietti (22.00). Recomanada a partir de 2 anys. El teatre d’ombres es troba amb el cinema mut, els titelles, el còmic i la música.
-Gastro Bar Ring (Cinctorres): ‘Tritragedias’, per Teatre Arbolé (23.00). Recomanada per a adults. Titella de guant. Una mostra de la tradició del bubulú gallec, amb textos de Valle Inclán i Federico García Lorca.

DIUMENGE 16 D’AGOST
-Web festivalportsxinella.com: Taller de titelles bocones (episodi 2), per Germans Castro (11.00). Per a aprendre a construir-los i manejar-los. Cada episodi durarà 35 minuts i quedarà guardat en la web.
-Plaça de l’Ajuntament (Castellfort): ‘L’aneguet lleig’, per Teatre a Mà (12.30). Recomanada a partir de 2 anys. El clàssic d’Hans Christian Andersen. Un cant a la igualtat i a la superació personal a través d’aquesta obra d’animació a la vista.
-Teatre Principal (Morella): ‘Ombres de cinema’, per Valeria Guglietti (19.00). Recomanada a partir de 2 anys. Teatre d’ombres a través del cos de la protagonista per a descobrir la font d’inspiració del cinema.
-Plaça del Pou (Cinctorres): ‘5 lobitos’, per Teatre Arbolé (20.00). Recomanada a partir de 3 anys. Animació a la vista a través de diferents tècniques de manipulació de titelles amb gran importància de les cançons.
-El Convent d’en Blai Berga (el Forcall): ‘Criatures particulars’, per Roberto White (20.00). Recomanada a partir de 3 anys. Mescla l’animació d’objectes amb el mim, banyades per l’humor i la poesia.
-Saló de Festes (la Todolella): ‘El xou de la Sra. Asunción’, per Teatre Conino Gurillo (22.30). Recomanada per a adults. Una mescla de clown, cabaret i folklore, amb molt de surrealisme, absurd i humor àcid.

DILLUNS 17 D’AGOST
– Web festivalportsxinella.com Taller titelles d’ombres per Valeria Guglietti (11.00). Inscripció prèvia en eclipticadart@gmail.com. Com utilitzar la tècnica de les ombres amb les mans i xicotets accessoris.
-Web festivalportsxinella.com: Presentació del llibre ‘Els titelles del País Valencià’, de Jaume Lloret (19.00). Un recorregut per les companyies i produccions del teatre de titelles valencià.

DIMARTS 18 D’AGOST
-Web festivalportsxinella.com: Taller de titelles bocones (episodi 3), per Germans Castro (11.00). Per a aprendre a construir-los i manejar-los. Cada episodi durarà 35 minuts i quedarà guardat en la web.
-Carrers (Forcall): Cercaviles ‘Ésssers’, per LaPinzón (20.00). Reunió entre els éssers de la muntanya, descendents dels fills de les estreles, amb els habitants del poble al ritme de la música i la dansa.

DIMECRES 19 D’AGOST
-Web festivalportsxinella.com: Taller de titelles bocones (episodi 4), per Germans Castro (11.00). Per a aprendre a construir-los i manejar-los. Cada episodi durarà 35 minuts i quedarà guardat en la web.
-Carrers (Forcall): Passacalles ‘Ésssers’, per LaPinzón (20.00). Reunió entre els éssers de la muntanya, descendents dels fills de les estreles, amb els habitants del poble al ritme de la música i la dansa.

DIJOUS 20 D’AGOST
-Web festivalportsxinella.com: Taller de titelles bocones (episodi 5), per Germans Castro (11.00). Per a aprendre a construir-los i manejar-los. Cada episodi durarà 35 minuts i quedarà guardat en la web.
-Espai Firal (Morella): ‘Les tres porquetes’, per Xarop Teatre (18.30). Recomanada a partir de 4 anys. Espectacle d’animació a la vista que mostra la història de tres porquetes que salten a la mar per a sobreviure i buscar als seus pares.
-Plaça del Pou (Cinctorres): ‘El retorn dels Pulchinellis’, per Titelles Vergés (20.00). Recomanada a partir de 4 anys. Obra de titelles de guant que proposa un salt de 100 anys arrere en el temps, traslladant-nos al Modernisme.
-Plaça de l’Ajuntament (La Mata): ‘El forner i el diable’, per Matatena Teatre (22.00). Recomanada a partir de 4 anys. Un divertit espectacle de teatre de guant en el qual un forner intenta explicar al diable el principi de l’equitat.

DIVENDRES 21 D’AGOST
-Web festivalportsxinella.com: Taller de titelles-objectes (Episodi 1), per Roberto White (11.00). Com realitzar titelles amb objectes simples com a globus, pilotes de tennis de taula i bosses de plàstic. Una entretinguda manera de reciclar.
-Plaça de l’Ajuntament (Palanques): ‘El mag d’Oz’, per Titelles Vergés (20.00). Recomanada a partir de 3 anys. Amb titelles de guant es compta el viatge de Dorothy, l’Espantaocells, l’Home de Llanda i el Lleó cap a Oz.
-Plaça de l’Ajuntament (Villores): ‘El peix d’or’, per Binixiflat (20.00). Recomanada a partir de 3 anys. Adaptació d’un conte rus en aquest espectacle d’animació a la vista. Conta la relació entre una parella de pescadors pobres i un peix màgic.
-Plaça (Herbers): ‘Història còmica de la nostra història’, per Teatre Conino Gurillo (20.00). Recomanada a partir de 3 anys. Som el resultat dels camins recorreguts pels nostres avantpassats. És el repàs que fa aquest espectacle d’animació a la vista.
-Plaça de Sant Antoni (Vallibona): ‘El forner i el diable’, per Matatena Teatro (20.30). Recomanada a partir de 4 anys. Un divertit espectacle de teatre de guant en el qual un forner intenta explicar al diable el principi de l’equitat.
-Plaça de l’Ajuntament (Benassal): ‘L’ànec lleig’, per Teatre La Puntual (22.00). Recomanada a partir de 2 anys. Exhibició de titella pupi italià. La història d’un cigne nascut per error en una granja d’ànecs, la qual cosa li converteix en estrany.

DISSABTE 22 D’AGOST
-Web festivalportsxinella.com: Taller de titelles-objectes (Episodi 2), per Roberto White (11.00). Com realitzar titelles amb objectes simples com a globus, pilotes de tennis de taula i bosses de plàstic. Una entretinguda manera de reciclar.
-Plaça de l’Ajuntament (Sorita): ‘L’ànec lleig’, per Teatre La Puntual (22.00). Recomanada a partir de 2 anys. Exhibició de titella pupi italià. La història d’un cigne nascut per error en una granja d’ànecs, la qual cosa li converteix en estrany.

DIUMENGE 23 D’AGOST
-Web festivalportsxinella.com: Taller de titelles-objectes (Episodi 3), per Roberto White (11.00). Com realitzar titelles amb objectes simples com a globus, pilotes de tennis de taula i bosses de plàstic. Una entretinguda manera de reciclar.
-Saló de Festes (Todolella): ‘El gegant sempre te guanya’, per Binixiflat (12.00). Recomanada a partir de 3 anys. Animació a la vista per a contar la trobada entre una venedora d’ous i un gegant amb mala fama que viu en un bosc. Adaptació d’un conte suec.
-Plaça de l’Ajuntament (Portell de Morella): ‘El peix d’or’, per Binixiflat (20.00). Recomanada a partir de 3 anys. Adaptació d’un conte rus en aquest espectacle d’animació a la vista. Conta la relació entre una parella de pescadors pobres i un peix màgic.
-Plaça de l’Església (Vilafranca): ‘L’ànec lleig’, per Teatre La Puntual (22.00). Recomanada a partir de 2 anys. Exhibició de titella pupi italià. La història d’un cigne nascut per error en una granja d’ànecs, la qual cosa li converteix en estrany.

DILLUNS 24 D’AGOST
Web festivalportsxinella.com: Taller de titelles-objectes (Episodis 4 i 5), per Roberto White (11.00). Com realitzar titelles amb objectes simples com a globus, pilotes de tennis de taula i bosses de plàstic. Una entretinguda manera de reciclar.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací