El ecoturisme i el turisme rural, en perill d’extinció pel coronavirus

687

Actualitat Diària

L’Associació Nacional d’Empreses de Turisme Actiu (ANETA) i l’Associació d’Ecoturisme d’Espanya (AEE) alerten en un comunicat conjunt dirigit a la secretària d’Estat, Isabel María Oliver, sobre la gravetat de l’impacte econòmic en les pimes i els professionals autònoms del Turisme Actiu i l’Ecoturisme a nivell nacional a causa de la inactivitat impulsada per l’estat d’alarma decretat dissabte passat, 14 de març, per a gestionar la crisi sanitària ocasionada pel COVID-19. Davant la preocupació i l’estat d’incertesa en el sector, les associacions nacionals sol·liciten mesures addicionals extraordinàries que els ajuden a superar aquesta crisi.

Enfront de la gravetat de la situació i la previsió d’aprovar noves mesures de suport econòmic, els presidents de ANETA i de l’Associació d’Ecoturisme d’Espanya sol·liciten que s’incorporen altres mesures més efectives per a ajudar a les pimes i micropymes com l’exempció en el pagament de la quota d’autònoms de manera parcial o totalment (sense moratòria de pagament), l’ajornament del pagament de l’IVA sense interessos, les bonificacions en les assegurances socials i retencions dels treballadors, així com la moratòria en el pagament de quotes dels crèdits hipotecaris sense interessos.

Altres mesures extraordinàries inclouen les exempcions en el pagament de l’IBI per a les empreses que es dediquen a l’allotjament rural i els restaurants, a més d’altres impostos d’aplicació estatal, regional o local. “Les mesures aprovades el passat 13 de març són insuficients per a les nostres empreses, el retard en el pagament d’impostos comporta el col·lapse d’emprenedors i autònoms el trimestre vinent ja que no hi haurà ingressos en aquestes empreses durant mesos per a afrontar el pagament d’aquests crèdits ni del retard d’impostos, i els crèdits blans, encara que necessaris, no podran solucionar la situació”, exposa en el comunicat el president de ANETA, Óscar Santos.

Els empresaris necessiten saber com s’articularan els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTE), i aqueixes mesures han d’estar articulades perquè no patisca ni el treballador ni l’ocupació. “És evident que la situació requereix mesures que les empreses puguen assumir, no poden ser les mateixes que amb un ERTE normal, en el qual les empreses han de pagar el 100% de les assegurances socials i el treballador només cobra per part de l’Estat el 70% del seu salari”, argumenta Raúl D’hora, vicepresident de ANETA.

Per part seua, el vicepresident de la AEE, Joaquín Fernández de Liencres, afig que “a la problemàtica existent se suma la necessitat imperiosa d’equiparar l’IVA que s’aplica a la nostra activitat al de la resta del sector turístic (el 10% enfront del 21% que suporten les empreses de Turisme Actiu i Ecoturisme), i que portem ja massa temps reclamant a l’Estat”.

Davant el cessament obligat i indefinit de l’activitat turística, les empreses associades han informat de cancel·lacions massives en totes les seues reserves durant els pròxims quatre mesos, a més de les sol·licituds de devolució de les bestretes. A això s’afig la cancel·lació de l’activitat dels centres escolars que realitzen activitats d’oci i educació ambiental, que per a algunes empreses suposa el 100% de la facturació del període i fins al 80% de la seua facturació anual. “Mancada concreció per part de l’Estat, especialment respecte a les mesures sobre les polítiques de cancel·lacions, que estem pactant nosaltres directament amb els clients”, declara Fernando Falomir, president de l’Associació de Turisme Actiu de la Comunitat Valenciana, CV Activa.

Des de les associacions nacionals sostenen que és necessari començar a articular urgentment una campanya promocional que permeta reactivar l’activitat turística una vegada superada la crisi sanitària. “Aquestes mesures tindran un ampli abast en nombre d’empreses i ocupacions en el medi rural, ja que englobem a més de 20.000 empreses, per la qual cosa aquesta crisi afectarà a més de 60.000 famílies els ingressos de les quals depenen directament de la nostra activitat”, explica José Luis Echevarría, president d’ACTIVA CANÀRIES.

Segons Amanda Guzmán, gerent de la AEE, “l’Ecoturisme i el Turisme Actiu són sectors essencials en la lluita contra el despoblament en les zones rurals ja que fomenten la imprescindible ocupació local. A més, un dels compromisos de l’Ecoturisme és el de secundar de manera activa la conservació dels espais naturals, involucrant al visitant en la cultural local i en les seues tradicions.

Jesús Pozuelo, president de l’Associació d’Ecoturisme d’Espanya conclou afirmant que “aquesta lamentable situació ha consolidat el treball comú entre l’Associació d’Ecoturisme i ANETA per a poder enfrontar aquesta crisi, evitant així la possible extinció d’un sector en auge que fomenta el turisme sostenible, responsable i que converteix als turistes en protagonistes de la conservació del nostre medi natural”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací