El CSIC verifica la ventilació contra COVID-19 del Museu dels Ciències i el Hemisfèric

587

Actualitat Diària

Personal investigador del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), de l’Associació Mesura i del grup Airegem han monitorat la qualitat ambiental del Museu dels Ciències i l’Hemisfèric per a poder verificar la ventilació dels seus espais, associada al risc de contagi per aerosols de malalties que es transmeten per l’aire, com la COVID-19.

L’estudi ha consistit en la presa de dades massives de CO₂, temperatura i humitat durant 15 dies en diferents espais del Museu dels Ciències i del Hemisfèric. Per a això, s’han instal·lat mesuradors de CO₂ en diverses exposicions i sales del Museu dels Ciències i el Hemisfèric.

Els resultats mostren que, amb els aforaments actuals de visitants, mai es van sobrepassar els nivells de CO₂ que indiquen mala ventilació i que són considerats com a indicador indirecte de major risc de contagi per COVID-19. En concret, les sales es van mantenir en tot moment molt per sota del límit recomanat de 700 ppm de CO₂.

El ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, que ha conegut aquest dijous el sistema instal·lat, ha destacat “la importància d’aquesta mena de sistemes per a aportar seguretat als visitants a museus en el context actual”.

El sistema es basa en el treball realitzat per la investigadora de IDAEA-CSIC Mari Cruz Minguillón per a adaptar les guies de ventilació de la Universitat d’Harvard i els estudis realitzats en col·legis de la Comunitat Valenciana per l’Associació Mesura en centres educatius. D’aquest treball van néixer les guies de ventilació en col·legis del CSIC i el Ministeri de Ciència i Innovació i de les quals es va fer ressò el Ministeri de Sanitat, i que són la referència utilitzada per a l’adaptació de la ventilació de qualsevol espai tancat.

El Museu de les Ciències i el Hemisfèric han servit així de referència per a l’adequada gestió de la ventilació/renovació aire en espais interiors com a llocs que protegeixen la salut i la dels quals ens envolten.

Aquest sistema de monitoratge de dades continuarà operatiu en els dos espais i pot ser aplicada de manera molt senzilla a qualsevol museu o centre cultural on es comparteix l’aire que es respira. És una manera fàcil d’avaluar i minimitzar el risc d’edificis de pública concurrència.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací