El càncer de còlon podria prevenir-se fins a un 90% si es diagnostica precoçment

477

Actualitat Diària

Segons la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica, el càncer de còlon és el de major incidència a Espanya. Es calcula que afectarà a un de cada 20 homes i a una de cada 30 dones abans de complir els 74 anys. Si aquests tumors es diagnostiquen en etapes més primerenques de la malaltia seran més fàcilment curables amb cirurgia.
En nou de cada deu casos, el càncer de còlon apareix de manera esporàdica a partir dels 50 anys. Tal com explica, el doctor Jose María Huguet, especialista de digestiu de Vithas València Consuelo, “el 96% dels càncers de còlon són adenocarcinomas que s’originen en les mucoses del còlon i recte també” i subratlla que “el 90% són càncers esporàdics no associats a síndrome hereditària lligada a càncer, en canvi, el 10% sí que està lligat a qüestions hereditàries”.

A més dels factors de risc reconeguts per a patir càncer de còlon com l’edat, ja que la majoria dels casos de càncer colorectal es presenten en persones majors de 50 anys o amb antecedents familiars de càncer colorectal, l’especialista assenyala uns altres com “el patir una malaltia inflamatòria intestinal o l’antecedent de pòlips de còlon. S’ha relacionat també a la inactivitat física, l’obesitat, el major consum de carns vermelles i carns processades, alcohol o el tabaquisme però amb menor evidència científica”.

Les persones que pateixen colitis ulcerosa o la malaltia de Crohn tenen major probabilitat de desenvolupar aquest càncer. “La malaltia inflamatòria intestinal és una afecció en la qual el còlon es troba inflamat durant un temps molt prolongat. Les persones que han patit aquesta malaltia durant anys, especialment si no ha estat tractada, poden arribar a tenir displàsia, que són cèl·lules del revestiment del còlon que poden transformar-se en càncer amb el pas del temps”, subratlla el doctor Huguet “d’aquí la importància de tenir controlada la inflamació en aquests pacients, realitzar-los adequats seguiments endoscòpics i amb això poder prevenir l’evolució a situacions més greus”.

Diagnòstic precoç

El garbellat de població sana es realitza mitjançant la prova de sang oculta en femta en persones majors de 50 anys. El diagnòstic d’un càncer de còlon es basa principalment en la colonoscòpia amb presa de biòpsies. Segons el doctor Huguet, “l’ideal seria pautar la colonoscòpia si el pacient ha començat a tenir alteracions en el seu aparell digestiu com a diarrees habituals, restrenyiment o sensació que els intestins no es buiden totalment, aparició de sang molt fosca o vermella intensa en la femta, canvis en la consistència de la femta, molèsties en l’abdomen, inclosos dolors freqüents per gasos, inflor, sensació de sacietat i còlics, pèrdua de pes sense raó aparent o presència d’anèmia per falta de ferro”.

La colonoscòpia és l’única prova que permet presa de mostres o extirpació de pòlips. La població sana general hauria de començar amb les proves de detecció als 50 anys basades en la sang oculta en femta. Els controls per a la detecció de càncer colorectal han de començar més primerenc i a més els controls han de fer-se amb més freqüència si es presenta risc elevat de càncer colorectal, és a dir, antecedents personals de càncer colorectal o pòlips adenomatosos, antecedents familiars importants de càncer colorectal o pòlips, antecedents personals de malaltia inflamatòria intestinal, o antecedents familiars de qualsevol síndrome de càncer colorectal hereditari.

La periodicitat de la prova dependrà del risc individual de cada pacient, “no és el mateix la vigilància que realitzarem en un pacient amb antecedent de pòlips adenomatosos de còlon i que té dos familiars joves de primer grau amb càncer de còlon, que a un pacient de 51 anys sense cap antecedent personal o familiar d’interès”, afirma el doctor Huguet.

El tractament del càncer de còlon en gran manera es basa en l’estadi en el qual es trobi el càncer, encara que altres factors també poden ser importants. “En termes generals, la cirurgia és usualment el primer tractament o el tractament principal per a les persones amb càncers de còlon que no s’han propagat a parts distants. Pot ser que també administri quimioteràpia després de la cirurgia (referida com un tractament adjuvant). En la majoria dels casos, la teràpia adjuvant s’administra en els següents mesos”, conclou el professional.

Els hospitals Vithas són hospitals segurs

Els 19 hospitals de Vithas són hospitals segurs per a pacients i professionals gràcies a la implantació d’estrictes protocols de seguretat enfront de la covid-19. Entre les mesures implementades destaca l’establiment de dos circuits diferenciats: un per a les persones amb símptomes compatibles amb la covid-19, i un altre per a la resta de pacients.

Addicionalment, subministrem màscares i gel hidroalcohòlic a totes les persones que acudeixin a l’hospital per qualsevol motiu. A més, el Grup està realitzant test massius de detecció del virus en tot el personal, que està dotat de totes les mesures d’autoprotecció necessàries.

Una seguretat que sempre ha estat reforçada gràcies a que tots els hospitals Vithas implementen els estrictes protocols de la Joint Commission International, organisme de referència mundial que acredita la seguretat del pacient i l’excel·lència assistencial.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací