Desarticulada l’organització delictiva més activa en la introducció de cocaïna a Europa

563

Actualitat Diària

La Guàrdia Civil, en la denominada operació CETIL, ha desarticulat una important organització delictiva d’àmbit internacional, a la qual es responsabilitza directament de la introducció de més de 6.000 quilograms de cocaïna procedent de Sud-amèrica, per diferents punts del continent europeu.

En l’última fase d’aquesta operació, agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, juntament amb agents de la Policia d’Holanda i de les agències estatunidenques HSI (Homeland Security Investigations) i CBP (Customs and Border Protection), han actuat simultàniament en diferents punts d’Espanya i Holanda coordinats per EUROPOL.

H.V.T (High value target)

Aquestes últimes actuacions s’han saldat amb la detenció de 8 persones de nacionalitat holandesa, sent algunes d’elles considerades H.V.T, objectiu d’alt valor en l’àmbit policial europeu, de les quals s’han produït 5 al nostre país i 3 a Holanda, a més de la confiscació de 480 quilograms de cocaïna en el port de València, en un contenidor marítim procedent de Sud-amèrica.
Als detinguts a Espanya se’ls imputen delictes Contra la Salut Pública, tràfic de drogues, i pertinença a Organització Criminal, i respecte a les detencions produïdes a Holanda, les mateixes vénen derivades arran del compliment de OIE´s (Ordres Europees de Recerca), dictades pel Jutjat Central d’Instrucció núm. 5 de l’Audiència Nacional.
Diferents vies d’entrada de cocaïna cap a Europa des d’Espanya
L’operació CETIL s’inicia a la fi de 2019 a la província de Pontevedra, quan l’Equip Contra el Crim Organitzat (ECO) de Galícia va centrar els seus objectius en una possible línia estable d’introducció de cocaïna pel port de Marín (Pontevedra), després de l’anàlisi de les aprehensions produïdes aquest any. De fet, des d’aquest moment, es va intervenir prop d’una tona de cocaïna en diversos enviaments, tots ells vinculats a aquesta organització holandesa.
A la vista d’aquestes aprehensions, aquest grup delictiu va tractar d’obrir altres vies d’entrada de cocaïna, triant el recinte portuari de València per a introduir grans remeses d’estupefaent com a porta a Europa, sent confiscats per la Guàrdia Civil, prop de 3.200 quilograms d’aquesta substància en diferents enviaments marítims realitzats entre març i juny de 2020 en aquest port.
Homicidis, tràfic d’armes i entrenament militar
El nucli d’aquesta organització estava assentat en Països Baixos, però els seus integrants es traslladaven i reunien a Espanya per a organitzar i planificar els diferents enviaments de substància estupefaent des de Sud-amèrica.
Al llarg de la recerca es va poder anar corroborant que diversos dels seus integrants comptaven amb gran varietat d’antecedents per delictes greus com a tràfic d’armes, extorsions i fins i tot homicidi, així com que es tractava d’una organització perfectament jerarquitzada i amb diferents rols per a cadascun dels seus components, comptant en el seu aparell de logística i suport amb personal amb entrenament militar i experiència en missions de guerra, encarregats principalment de fer contravigilancias en les seves reunions.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací