Declara BIC els jaciments arqueològics de les coves del Tossal de la Font i de Matutano

428

Actualitat Diària

El Ple del Consell ha aprovat el decret pel qual es declaren com bé d’interès cultural (BIC), amb la categoria de zones arqueològiques, els jaciments de la cova del Tossal de la Font i de la cova Matutano, en el terme municipal de Vilafamés, a la comarca de la Plana Alta.

Els jaciments arqueològics de les coves del Tossal de la Font i de Matutano destaquen per la seva peculiaritat. El primer d’aquests per conservar restes de neandertals i el segon per l’art rupestre moble magdalenià de gran naturalisme que es remunta a uns 12.000 anys d’antiguitat.

Els dos enclavaments constitueixen manifestacions molt singulars del nostre passat prehistòric, la qual cosa imposa el seu màxim reconeixement en l’àmbit patrimonial, que és l’objectiu d’aquest decret declaratiu, en el qual s’estableix la normativa per a la protecció d’aquests dos immobles i els seus entorns.

Preservació dels enclavaments arqueològics

El decret de protecció obliga a preservar la integritat no solament dels dos jaciments, sinó també de la silueta i del paisatge històric en el qual es localitzen aquestes coves, mitjançant la descripció, l’assenyalament dels seus valors i la delimitació literal i gràfica de l’entorn al qual s’associa la seva percepció, la qual cosa desembocarà en una tutela més eficaç del patrimoni excepcional que incorporen.

A més de la declaració com bé d’interès cultural, el decret estableix també el règim de les zones arqueològiques, amb indicació dels usos permesos i del règim d’intervenció.

La tramitació de l’expedient es va iniciar per la Resolució d’incoació, de 19 de novembre de 2019, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, i compta amb els informes favorables del Consell Valencià de Cultura, de la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Carles i de la Universitat Jaume I de Castelló

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací