El Provincial de Castelló ha atés a 110 menors en el seu hospital de dia de salut mental en vuit anys

1513

 

Els pacients assisteixen a les seues classes escolars i reben assistència sanitària

Actualitat Diària

L’hospital de dia de salut mental infantil i juvenil del Consorci Hospitalari Provincial de Castelló ha atès en els seus vuit anys de funcionament a 110 menors amb problemes de salut mental greus de tota la província de Castelló, atès que és un centre que atén a la població dels 3 departaments de salut.

Aquest centre és pioner a la Comunitat Valenciana i l’experiència acumulada demostra que aquests dispositius poden ser altament eficaços en el tractament i reintegració dels menors amb problemes de salut mental greu.

Els criteris d’admissió en aquest hospital de dia -en el qual els pacients assisteixen a les seues classes escolars i reben assistència sanitària– són estar matriculats en l’Educació Secundària Obligatòria (tenen una edat aproximada d’entre 12 i 16 anys), i haver sigut atesos en algun dels dispositius de salut mental de referència.

Principals problemes de salut mental

Els problemes de salut mental d’aquests pacients engloben des de trastorns afectius greus, a trastorns de la personalitat i de conducta, passant per un altre tipus d’afectacions com a psicosis d’inici primerenc, autolesions i intents de suïcidi.

Els aspectes més rellevants del tractament en l’hospital són l’elaboració d’un pla individualitzat d’intervenció per a cada menor i l’atenció integral, que inclou tractament farmacològic, psicoteràpia individual i grupal, tallers psicoeducatius i ocupacionals, així com teràpia familiar.

La psicòloga responsable del dispositiu, Matilde Espinosa, explica que la totalitat de pacients d’aquest hospital presentava un important absentisme o expulsions en els seus respectius centres educatius, a més d’una escassa adherència als dispositius de salut mental on eren atesos.

El 95% dels menors s’han incorporat i integrat adequadament a l’hospital de dia. A l’inici de l’atenció en l’hospital, un 43% dels menors van requerir un ingrés en hospitalització completa. Després del seu pas pel dispositiu, la majoria dels casos es van anar d’alta per millorança clínica (68,3%).

De tots ells, solament un 4,4% va requerir reingresar de nou per empitjorament clínic. Després de l’alta es va realitzar un seguiment sanitari i tots els menors van mantenir algun tipus d’escolarització.

Així, la inserció en l’hospital ha aconseguit importants canvis de comportament en els menors, com la reducció de l’absentisme i de les expulsions i s’han obtingut altes taxes d’èxit per millorança clínica.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací