Compromís reclama que els municipis siguen protagonistes en la inversió dels Fons Europeus

472

Actualitat Diària

Els portaveus de Compromís de les quatre ciutats més grans del territori valencià, València, Alacant, Elx i Castelló, han comparegut este dimarts en roda de premsa per a demanar al govern central que les administracions municipals tinguen un paper protagonista no només en la distribució i la gestió dels fons europeus, sinó també en la concepció de les transformacions que amb ells es vol impulsar.

Segons ha assenyalat l’alcalde de València, Joan Ribó: “Estem davant d’una crisi global, com mai hem vist fins ara, que ens obliga a prendre decisions clau per al futur. Els ajuntaments vivim en primera línia les conseqüències de la pandèmia i de la crisi climàtica i no podem continuar estant a la cua en l’assignació de recursos. Coneixem de primera mà les dificultats que estan travessant les persones i les empreses i som l’administració pública més propera a la ciutadania”

En aquest sentit, Ribó ha criticat que dels 24.200 milions d’euros que s’han consignat dins del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, només 1.483 milions són transferències directes a les entitats locals. “Estem parlant que només el 6% dels recursos del mecanisme de recuperació i resiliència es traslladen als ajuntaments. Si això ho comparem amb el fet que els ajuntaments administrem al voltant del 15% de la despesa pública, la nostra participació en el Mecanisme de Recuperació I Resiliència de l’any 2021 queda clarament minvada”.

“Hem de recordar que els Fons Europeus de recuperació i resiliència EU Next Generation suposen són una oportunitat no sols per a disposar dels recursos i el finançament necessari per a donar una resposta contundent i immediata als problemes derivats de la pandèmia, sinó també per a transformar estructuralment els fonaments de la nostra economia, per tal de convertir-la en capdavantera en dos àmbits crucials, la sostenibilitat i la digitalització”.

L’alcalde de València ha reivindicat el paper de les ciutats en algunes polítiques fonamentals com la mobilitat sostenible, la rehabilitació d’habitatge i regeneració urbana, la transformació i digitalització del sistema agroalimentari local, el desenvolupament de l’economia de les cures i el reforç de les polítiques d’igualtat i inclusió, la conservació i restauració d’ecosistemes i la protecció del litoral, el desplegament massiu del parc de generació d’energia renovable, l’impuls a la PIME, l’emprenedoria i les empreses innovadores de base tecnològica, la modernització del sector turístic per a millorar la seua competitivitat i sostenibilitat, la revaloració de la industria cultural i la connectivitat digital amb l’impuls de la ciberseguretat i desplegament del 5G.

Per la seua part, la portaveu de Compromís per Elx, Esther Díez, vol aprofitar els Fons Europeus per a continuar assolint el model de municipi verd, innovador i just que garantisca la millor qualitat de vida per a les persones. Per a Díez, és imprescindible abordar la regeneració urbana, assegurar l’accessibilitat en el parc d’habitatges envellit i l’eficiència energètica dels edificis.

“Compromís aposta pels sectors productius il·licitans com és l’economia ecoinnovadora amb l’ampliació del parc industrial i el foment dels sectors tradicionals del Camp d’Elx, la seua digitalització i l’impuls de l’agricultura ecològica, la promoció del medi rural i els espais naturals il·licitans mitjançant el turisme sostenible i la protecció del patrimoni rural. En termes més concrets, Díez ha assenyalat projectes per a la creació de corredors ecològics en el riu Vinalopó i la via litoral il·licitana, a més de l’impuls de la mobilitat sostenible amb l’ampliació de la xarxa ciclista, reforç del transport col·lectiu i generació d’entorns exclusius per als vianants”.

Pel que fa a Castelló, el portaveu del grup municipal de Compromís, Ignasi Garcia, ha destacat que la construcció d’infraestructures per persones majors i dependents ha de ser una de les prioritats d’inversió dels fons europeus. Mitjançant l’obra pública «hem de garantir este servei fonamental per a les famílies i que és clau per a la conciliació perquè la tendència general ens porta cap a un envelliment de la població i totes i tots tenim o tindrem en un futur pròxim persones majors de les quals ens hem de fer càrrec», ha assegurat el regidor i diputat provincial.

Garcia ha apuntat a la necessitat d’establir vies “de col·laboració entre l’ajuntament i la Conselleria perquè els fons europeus vagen destinar a ampliar també les infraestructures sociosanitàries d’aquest tipus. El portaveu de Compromís per Castelló ha recordat que “calen 2,200 places per a persones majors i 900 només a la ciutat de Castelló”.

Per últim, el portaveu d’Alacant, Natxo Bellido, ha avançat que des de Compromís es proposarà a l’Ajuntament que els Fons Europeus es destinen a projecte com l’espai de Rabassa, antic símbol de l’especulació urbanística com a territori sostenible a través d’un projecte de regeneració ambiental i el disseny d’un centre de referència i investigació sobre l’Aigua, vinculat a la UA i participat per la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament d’Alacant.

A més, es proposarà habilitar un corredor verd i ecològic, lligat a la mobilitat sostenible entre el Saladar d’Aiguamarga i el Clot de Galvany d’Elx. Un projecte que requerirà la participació dels ajuntaments de les dues ciutats i la Generalitat, donat que està inclòs en el PATIVEL, així com un Pla de rehabilitació urbana, basat en rehabilitació de l’habitatge lligat a l’eficiència energètica i accessibilitat i actuacions d’urbanisme tàctic i nous projectes d’eficiència i modernització en la gestió de residus.

Bellido ha aprofitat per a recordar-li a l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, que encara no ha convocat la comissió municipal creada per a definir els projectes de ciutat a presentar des de l’Ajuntament, i ha criticar el doble llenguatge del PP de reclamar per un costat més gestió municipal, i per l’altre, paralitzar les comissions malgrat les demandes i insistència de Compromís.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací