Compromís demana al Govern que no es quede de braços creuats enfront del conflicte al Sahara

451

Actualitat Diària

La diputada de Compromís i portaveu de Drets Humans, Cristina Rodríguez, ha registrat en Les Corts una bateria d’iniciatives parlamentàries en suport del poble sahrauí, de condemna de l’actuació marroquina i d’exigència d’actuació al govern d’Espanya.

Com explica Rodríguez, “el passat divendres 13 de novembre, les Forces Armades marroquines violaren deliberadament l’acord de “l’Alto el fuego” signat entre les dues parts del conflicte al Sàhara Occidental (Front Polisario i el Marroc) en enviar forces militars a través de tres rutes a l’est de la bretxa il·legal de Guerguerat cap als civils sahrauís que es manifestaven pacíficament en la zona des del 21 d’octubre. L’operatiu, que es considera un incompliment flagrant de l’acord, constitueix una agressió directa contra el poble sahrauí.

El poble sahrauí porta patint una tragèdia des de l’any 1975. Són múltiples i reiterades les resolucions de l’ONU reconeixent el dret del poble sahrauí a decidir el seu futur lliurement i la necessitat de buscar una solució justa i pacífica que implique el seu lliure exercici per la població del Sàhara Occidental, culminant d’aquesta manera aquest procés de descolonització inacabat. Espanya té un deute històric amb el poble sahrauí. No podem oblidar la responsabilitat política, històrica i ètica que té l’Estat espanyol en el procés de descolonització definitiu del Sàhara Occidental.

“Per tot açò –ha afegit la parlamentària de Compromís- reclamem al govern d’Espanya a través d’una proposició no de llei que deixe d’estar de braços creuats i actue en favor del poble sahrauí, instant-lo a prendre mesures actives, com defensar davant l’ONU el pla de pau per a la lliure determinació del poble sahrauí”.

La proposta de Compromís també exigeix el govern espanyol que inste el Consell de Seguretat de l’ONU i la Comunitat Internacional “a adoptar les mesures necessàries per a la ràpida aplicació de l’ampliació del mandat de la Missió de l’ONU per al referèndum al Sàhara Occidental (MINURSO) per a garantir el compliment dels DDHH en els territoris ocupats del Sàhara Occidental”.

Així mateix, Rodríguez demana incrementar l’ajuda alimentària i la cooperació amb la població sahrauí que resisteix en condicions infrahumanes en els campaments de refugiats sahrauís per a pal·liar les extremes condicions de vida dels seus habitants i cobrir les necessitats alimentàries, educatives i d’allotjament i instar la Unió Europea a complir la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del 27 de febrer de 2018, en el sentit d’exigir que cap acord comercial entre la UE i el Marroc siga aplicable en el territori del Sàhara Occidental, ja que, tal com assenyala aquesta resolució, el Sàhara no forma part del Regne del Marroc.

De la mateixa manera, Compromís ha registrat en Les Corts la petició de convocatòria de l’Intergrup Parlamentari del Sàhara i la compareixença en comissió d’una persona representant de la Delegació Sahrauí.

“Des de Compromís ens refermem en la solidaritat i el suport al poble sahrauí, en la seua justa lluita pels seus legítims drets i exigim el compliment dels drets humans en els territoris ocupats del Sàhara Occidental i l’immediat alliberament de tots els presos polítics sahrauís”, ha conclòs Rodríguez.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací