L’alcaldessa signa el cessament i repartiment de delegacions de Brancal i nomena vice alcalde Ignasi Garcia

955

El tema ha sigut portat a la Junta de Govern on Compromís ha donat suport a la decisió de ple i un gest de suport a la seua companya

Ja és oficial, l’alcaldessa de Castelló ha signat aquest matí els decrets de cessament i repartiment de les delegacions d’Ali Brancal, que comporten al seu torn els nous nomenaments i l’assignació de la vice alcaldía a Ignasi Garcia. Les relacions del Govern de Castelló es ressenten. Compromís ha donat la seua aprovació, però amb un gest de solidaritat a la seua companya Brancal, en Junta de Govern sol Garcia ha votat a favor mentre que Porcar i Ruiz s’ha abstingut. Brancal segueix com a regidor sense delegacions.

Esperanza Molina/ Actualitat Diària

No era necessari un procés tan llarg, però l’equip de Govern de l’Ajuntament de Castelló l’ha decidit així.

Aquest matí s’ha portat a Junta de Govern la decisió del Ple municipal del 20 de desembre per a aplicar el Codi de Bon govern sobre la fins ara vice alcaldessa de Castelló, Ali Brancal, que ja ha deixat de ser-ho. El seu lloc l’ocupa a partir de hui Ignasi Garcia, mentre que els tres regidors de Compromís s’han repartit les delegacions de la seua companya.

L’aplicació del Codi de Bon Govern sobre Brancal va ser una decisió presa per majoria, amb el suport de PP i CS, el vot en contra de Compromís i CseM i l’abstenció del PSOE.

Segons el Codi de Bon Govern de l’Ajuntament de Castelló, aprovat per unanimitat el 30 d’abril de 2015, qualsevol regidor, que es trobe investigat judicialment per un presumpte delicte relacionat amb corrupció, haurà de cessar en les seues delegacions i funcions en tant s’aclarisca la seua situació, si és processat o s’arxiva la causa.

Un punt que excedeix amb molt els codis de Bon Govern assumits per altres institucions i proposat per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies… però així ho van voler els regidors que van conformar la Comissió Ètica de l’Ajuntament de Castelló, que es va constituir a petició d’Esquerra Unida i Compromís en 2013.

I com on les donen les prenen, Ali Brancal, que va formar part d’aquella Comissió, en la qual va demanar el màxim rigor per a salvaguardar l’ètica i l’estètica de les Institucions, ha sigut la primera a haver de complir el que ella mateixa va proposar.

El Codi no fa diferències sobre qui interposa la querella, si és un partit polític, un regidor municipal o un ciutadà conegut o desconegut… Només estableix una condició: en el moment en el qual el jutjat inicia la instrucció per un presumpte delicte de corrupció, el regidor afectat passa a ser ‘investigat’ i ha d’abandonar les seues delegacions i quedar-se com a regidor ras.

I segons el mateix Codi que impera a l’Ajuntament, tots, des del regidor afectat passant pel seu grup polític, la Junta de Govern o l’Alcaldia han de fer complir la norma ètica que tots van subscriure quan van prendre possessió de les seues actes en la Corporació Municipal.
El cas Brancal ha sigut el primer a produir-se. L’alcaldessa podria haver signat el decret de cessament el mes de juliol passat, tal com indica el Codi ètic. I és que, encara que el repartiment de funcions es va produir sobre la base de l’acord que van assumir PSOE i Compromís, donat suport per CseM en el Pacte del Grau per a governar a la ciutat, els nomenaments i repartiment de delegacions van ser la conseqüència del decret d’Alcaldia que els va oficialitzar.

Però Marco ha donat temps al temps abans de signar el decret d’aquest matí. Potser perquè al PSOE li interessava el desgast de la imatge de Compromís, o per por de trencar les relacions d’un Govern en minoria que interessava prolongar el més possible en un any preelectoral.

D’aquesta forma, i amb moltes excuses pel mig, l’aplicació del Codi de Bon Govern va passar per denúncies, informes tècnics i reunions de Comissió que no van fer sinó evidenciar que el que va ser bo el 30 d’abril de 2015 (quan governava el PP), ja no ho era tant tres anys després (amb el Govern de coalició i el PP en l’oposició); i més àdhuc, traure a la llum les diferències estratègiques dels tres grups que van fer possible aquell canvi.

Aquest matí els terminis s’han esgotat per complet. Una vegada que l’executiva de Compromís va aprovar el repartiment dels càrrecs de Brancal, fa uns dies, Amparo Marco encara ha donat marge perquè no es puga parlar de decret d’Alcaldia unilateral. No és el PSOE ni la seua alcaldessa els que cessen a Brancal… sinó una situació en la qual ja no hi havia tornada arrere… i que cadascun ho entenga com vulga.

En Junta de Govern s’ha tractat el tema i, fins i tot, s’ha tornat a sotmetre a votació el cessament de les delegacions de Brancal. Ali Brancal estava present, però ja sense càrrecs ni delegacions i, per tant, sense vot. I el tema ha tirat avant. No per unanimitat, perquè Compromís ha fet un últim gest. Han votat a favor els tinents d’alcalde del PSOE i el de Compromis, Ignasi Garcia, mentre que els seus dos companys de grup, Enric Porcar i Verónica Ruiz, s’han abstingut.

“Era una qüestió d’imatge de Govern”, explicava el seu portaveu, Verónica Ruiz, que d’aquesta forma indicava que es manté la coherència dels dos grups que han assumit el comandament municipal… però que al mateix temps, Compromís també haja realitzat un gest de suport a Brancal.
Els decrets d’alcaldia ja estan signats. Brancal ha deixat les seues delegacions i funcions, serà una regidor sense càrrecs que assistirà a comissions i ple, però que continuarà treballant des del despatx de Compromís, encara que ja sense el reconeixement que tenia.

Ruiz ha admés davant els periodistes, aquest migdia que, evidentment, les relacions entre PSOE i Compromís s’han deteriorat… com és lògic… i com també va avançar l’alcaldessa dimecres passat. A mesura que s’acosten les eleccions els tres partits del Pacte del Grau intensificaran les seues diferències per a defensar els seus propis programes.
Tal com va informar en el seu moment Compromís: “L’executiva del partit ha resolt que el càrrec de vice alcalde li correspondrà a Ignasi Garcia, les competències en matèria d’Igualtat seran assumides per Verònica Ruiz, les d’Habitatge per Enric Porcar i Ignasi Garcia s’encarregarà de Participació Ciutadana. A més, el càrrec de representació en el Consell del Port i la presidència de Reciplasa seran assumits per Garcia i Ruiz serà la nova portaveu adjunta del Grup Municipal de Compromís”.
Ara ja és oficial.

La investigació de Brancal

Per fer una mica de memòria, els fets que han portat a Ali Brancal a la renúncia dels seus càrrecs per l’aplicació del Codi de Bon Govern, arranquen en la primavera de 2014. Avantsala de les eleccions europees. Segons la querella que investiga el Jutjat, Compromís podria haver realitzat la campanya electoral des de l’oficina municipal del seu grup a Castelló. I també segons la querella, hauria enviat les candidatures i llistes electorals amb la propaganda de Compromís a aqueixes eleccions a través del Correu Municipal, amb càrrec als fons públics.
La querella va ser presentada pel portaveu adjunt del GMP per presumptes delictes de malversació de fons públics, contra Ali Brancal i Enric Nomdedéu, regidors de Compromís en 2014.
El Jutjat d’instrucció va admetre la querella i va cridar a declarar a Ali Brancal i Enric Nomdedéu l’11 de juliol de 2018. Tots dos es troben investigats en el procés d’instrucció judicial per l’anomenada ‘querella dels sobres’

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací