Castelló s’endinsa en la Setmana de la Ciència amb iniciativa #CienciaenelParlamento de l’UJI

659

L’objectiu del projecte és que la ciència i el coneixement científic siguen una de les fonts d’informació en la formulació de les propostes polítiques 

Actualitat Diària 

L’investigador Lorenzo Melchor, membre de l’equip coordinador de #CienciaenelParlamento, ha explicat aquesta iniciativa ciutadana independent durant les activitats de la Setmana de la Ciència de la Universitat Jaume I organitzades pel Projecte de Cultura Científica i Ciència Ciutadana de la universitat pública de Castelló, coordinat pel professor Lluís Martínez.

L’objectiu del projecte és que la ciència i el coneixement científic siguen una de les fonts d’informació en la formulació de les propostes polítiques, perquè des del seu començament en 2018 treballa per a què totes les iniciatives legislatives puguen comptar amb un assessorament basat en fonts científiques independents i ha aconseguit l’acord de la Mesa del Congrés dels Diputats i Diputades per estudiar la posada en marxa d’una oficina parlamentària de ciència.

La presentació ha comptat també amb la intervenció de professorat de l’UJI com Elsa González, del grup de recerca d’Ètica Pràctica i Democràcia, en el Departament de Filosofia i Sociologia  i Ignacio Aymerich, responsable del projecte nacional «Aportacions metodològiques per a l’avaluació del procés legislatiu i l’efectivitat de la regulació».

González ha recalcat el caràcter emancipador de la ciència, que treballa pel progrés de la comunitat, i ha recordat la responsabilitat dels científics en la resolució dels problemes socials. Per la seua banda Ignacio Aymerich, que estudia la millora del procés legislatiu, ha defensat que l’aplicació de les lleis ha d’estar lligada també a una anàlisi posterior dels efectes de la seua aplicació i de les seues conseqüències. En el debat ha quedat palesa la necessitat que la ciència, la ciutadania i la política enfortisquen els seus vincles, que la ciència s’obriga a la societat, i que en la difusió de la ciència es tinga sempre en compte les preocupacions de les persones.

#CienciaenelParlamento promou una cultura política pròxima a la ciència i potenciar una activitat científica centrada en les necessitats de la societat. Per a aconseguir aquesta fi, és important que els responsables polítics i el sector de la ciència, la tecnologia i la innovació a Espanya mantinguin contactes regulars que permetin facilitar l’ús de la ciència de manera efectiva per a l’assessorament de decisions polítiques.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací