Actualitat Diària
L’Ajuntament de Castelló ha presentat en la Fira Internacional de Ceràmica de València, Cevisama, els nous projectes municipals que posen en valor l’arquitectura urbana de Castelló i reivindiquen el paper de la indústria ceràmica a la ciutat. El regidor d’Urbanisme, Rafa Simó, ha presentat les propostes, juntament amb l’edil de Reciclatge i Gestió de Residus, Ignasi Garcia.
Les noves accions municipals tenen com a objectiu potenciar la guia ceràmica presentada en la passada edició de Cevisama, que recull tres rutes: la de ceràmica tradicional, la moderna i la d’avantguarda. “Volem millorar i augmentar la visió dels usos del taulell a la ciutat amb l’objectiu d’assentar un projecte que vam iniciar l’any passat i amb el qual volem posar en valor el patrimoni ceràmic de Castelló”, ha explicat Simó. Garcia, per la seua part, ha destacat l’aposta del consistori pels materials reciclats en l’elaboració de la guia així com en la potenciació de la versió digital d’aquesta, una mostra més del “ferm compromís de Castelló amb la sostenibilitat i la reducció de les emissions i la contaminació, que dóna una imatge de la ciutat d’acord amb els temps que corren”.
Tres són les noves accions que s’han presentat a Cevisama i que ha detallat el regidor d’Urbanisme. La primera d’elles és l’elaboració d’un fullet de promoció de la Rutes Ceràmiques de Castelló, on es posa en valor el treball realitzat en la catalogació de les fites urbanes de la ciutat on hi ha presència ceràmica. El document està elaborat amb materials reciclats i incorpora un imant que porta impresa la imatge del primer llibre de la Ceràmica de Castelló i el propi codi QR amb el qual acudir a la plataforma electrònica des de la qual visitar les rutes. En el fullet es fa una explicació completa de tot el projecte de catalogació digital, geolocalització de fites ceràmiques i compilació científic-històrica.
Una altra iniciativa és l’actualització de la plataforma web de les Rutes Ceràmiques, amb 41 noves fites, la qual cosa suposen ja 82 fitxes, amb la seua corresponent geolocalització, que poden consultar-se a través del següent enllaç: rutasceramicas.castello.es. Amb aquests nous elements, entre les tres rutes de la plataforma (tradicional, moderna i d’avantguarda), hi haurà un total de 100 espais ceràmics per a visitar a Castelló.
La tercera novetat que s’ha portat a Cevisama té a veure amb la senyalització i retolació urbana de la rutes ceràmiques, guiades amb codis QR que transporten al viatger fins a les fitxes d’informació i geolocalització dels elements ceràmics. Així, després de la col·locació de les primeres rajoles de senyalística, ara es posaran altres 25 que complementaran els recorreguts.