Castelló celebrarà el Dia Internacional dels Museus amb quatre jornades

628

Actualitat Diària

El coordinador de l’Institut Valencià de Cultura a Castelló, Alfonso Ribes, ha presentat aquest dimecres juntament amb la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló de la Plana, Verònica Ruiz, i la diputada de Cultura de la Diputació de Castelló, Ruth Sanz, la programació del Dia Internacional dels Museus de Castelló (DIMCAS).

A causa de la crisi del coronavirus, la comunitat museística internacional va haver de posposar els actes presencials pel Dia dels Museus, que se celebra cada any el 18 de maig. Les activitats es reprenen ara a la tardor, entre el 13 i el 16 de novembre, per a fer-les coincidir amb el 16 de novembre, dia commemoratiu del 74 aniversari del Consell Internacional de Museus (ICOM).

Amb motiu d’aquesta efemèride, l’IVC, la Diputació de Castelló i l’Ajuntament de la ciutat col·laboren en l’organització del DIMCAS i posen els seus museus i centres expositius a disposició de la ciutadania amb l’objectiu de mostrar la ciutat com una icona de l’art i la cultura.

Seran quatre intenses jornades de museus i d’espais que tenen com a objectiu ser un oasi d’art i mostrar la consciència social i cultural que la ciutat té durant tot l’any.

Amb el lema ‘Museus per a la igualtat: diversitat i inclusió’, enguany el Dia Internacional dels Museus pretén potenciar la diversitat i la inclusió en les institucions culturals, és a dir, convertir-se en un punt de trobada per a celebrar la diversitat de perspectives que conformen les comunitats i el personal dels museus, així com promoure eines per a identificar i superar els prejudicis en les coses que els museus mostren i en les històries que conten.

Activitats per a tots els públics

Els actes organitzats es divideixen entre sis espais de Castelló i les seues comarques: el MBAC (Museu de Belles Arts de Castelló), l’EACC (Espai d’Art Contemporani de Castelló), el MUCC (Museu de la Ciutat de Castelló), el MACVAC (Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni de Vilafamés), la Sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló i el DIPCAS: Espai Cultural Obert Les Aules.

En tots aquests centres s’han organitzat activitats gratuïtes per a tots els públics, com exposicions; espais de debat i reflexió; visites guiades, familiars i teatralitzades; tallers infantils, i ‘workshops’. Aquestes propostes versaran sobre art, dansa, teatre, poesia, música i guarden l’element comú de posar l’èmfasi en la diversitat. Algunes d’aquestes exposicions posen el focus en col·lectius que l’art ha tractat de manera marginal.

Per a controlar l’aforament, hi ha esdeveniments que requereixen cita prèvia i inscriure’s en l’activitat. Tota la programació del DIMCAS estarà disponible en la web ‘www.dimcas.com’.

ICOM

ICOM és l’organització internacional de museus i professionals dels museus que té com a finalitat investigar, perpetuar, perennitzar i transmetre a la societat el patrimoni cultural i natural mundial, present i futur, tangible i intangible.

Es tracta d’una associació de membres i una organització no governamental que estableix estàndards professionals i ètics per a les activitats dels museus. Com a fòrum de persones expertes, fa recomanacions sobre qüestions relacionades amb el patrimoni cultural, promou la creació de capacitats i avança en el coneixement.

ICOM és la veu dels professionals dels museus en l’escenari internacional i augmenta la consciència cultural pública a través de xarxes mundials i programes de cooperació. Està format per 44.686 membres, 138 països, 118 comités nacionals i 32 internacionals.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací