Carlos Fabra, imputat per ocultar patrimoni per tal de pagar a Hisenda

548

Actualitat Diària

El Jutjat d’Instrucció número 4 de Castelló ha dictat un acte de procediment abreujat contra l’expresident de la Diputació d’aquesta província Carlos Fabra en entendre que existeixen indicis que apunten al fet que va ocultar el seu patrimoni davant la Justícia i l’Administració Tributària per a impedir l’execució de la seva condemna per delictes fiscals, va percebre suborns i va blanquejar diners.

L’instructor dirigeix també la causa contra la dona del polític, dos dels seus fills, un gendre i cinc empresaris, així com contra cinc societats mercantils com a persones jurídiques. En canvi, ha decretat l’extinció de responsabilitat penal per prescripció dels delictes per a set investigats i el sobreseïment provisional de les diligències per a altres onze.

L’acte, que dóna per conclosa la fase d’instrucció i que pot ser recorregut en reforma, emplaça a la Fiscalia i les altres acusacions al fet que sol·licitin en el termini de deu dies l’obertura de judici oral, l’arxiu del procediment o, excepcionalment, la pràctica de diligències complementàries.

El magistrat-jutge d’Adscripció Territorial que exerceix com a substitut en el Jutjat d’Instrucció 4 de Castelló relata en la resolució que Fabra i la seva dona, María Desamparados F.B., “van ordir i van portar a la pràctica un pla per a ocultar la major part dels seus ingressos i béns patrimonials”.

Pretenien així evitar un eventual embargament judicial pels gairebé 920.000 euros que el polític encara deu a l’Agència Tributària a conseqüència d’una condemna per delictes fiscals. En l’execució d’aquest pla, tots dos cònjuges haurien comptat des del principi “amb l’auxili” dels seus fills Borja i Clàudia F.B. i del marit d’aquesta, Ferran C.I.

Segons el jutge, la “situació d’aparent penúria econòmica” que exhibia el principal investigat no resulta d’acord amb el fet d’haver rebut entre els anys 2007 i 2017 abonaments en efectiu en comptes titulats al seu nom per import de gairebé 2,7 milions d’euros.

També es contradiu amb el fet de “haver mantingut una intensa activitat bancària per ell organitzada, amb uns abonaments bancaris bruts en conjunt superiors als 26 milions d’euros a través de diverses operatives continuades en el temps, no aplicats finalment a satisfer el deute pendent amb l’Administració”.L’instructor detalla algunes d’aquestes operacions com els lliuraments de diners realitzades a Fabra per alguns empresaris encausats en aquestes diligències, entre ells, Fernando R.A. o Enrique G.E.

Aquestes transferències de fons es camuflaven presumptament en alguns casos com a préstecs personals privats o opcions de compra en relació amb immobles, encara que eren realitzades a petició de Fabra “en consideració a la seva persona, per ser o haver estat president de la Diputació Provincial de Castelló i, en qualsevol cas, ostentar una posició d’influència política a la província”, assenyala l’acte.

El jutge atribueix indiciariamente al polític, la seva dona, els seus dos fills, el seu gendre i els empresaris Alejandro L.H., Miguel P.F, Fernando R.A. i Fernando R. N. un delicte de frustració de l’execució, el primer en concepte d’autor i els altres com a cooperadors necessaris.

També aprecia indicis de la comissió d’un delicte continuat de suborn contra el mateix Fabra, així com de delictes del mateix tipus penal, “si bé puntuals i no continuats”, en l’actuació de Fernando R.A., Fernando R.N., Miguel P.F. i Enrique G.E.

Finalment, creu que els fets poden ser constitutius d’un delicte de blanqueig de capitals en relació a l’expresident de la Diputació, com a autor, i respecte als seus quatre familiars i Alejandro L.H. com a cooperadors necessaris.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací