Càritas va atendre a quasi 30.000 persones a Castelló l’últim any, un 16% més que en 2021

286

El bisbe ha realitzat un crit d’atenció als polítics sobre l’habitatge perquè “les famílies puguen viure amb dignitat”

SB / Actualitat Diària

Càritas Diocesana de Segorbe-Castelló ha atés l’últim any 2022 a 29.561 persones en els diferents serveis que presta, un 16% més que en 2021. Aquestes dades s’han donat a conéixer en la presentació de la memòria anual, en la qual a més es destaca que l’ocupació és un mecanisme inclusiu necessari, però no suficient i que l’habitatge és un dels elements centrals que determinen les condicions de vida de les famílies. Tot això, constata que els vaivens econòmics i les crisis afecten a totes les capes socials, però especialment a les més vulnerables.

A l’acte de presentació de la memòria 2022 han assistit el Bisbe de la Diòcesi i President de Càritas Diocesana, Casimiro López, el Delegat Episcopal en Càritas, reverend Sergio Mendoza i el director de Càritas Diocesana de Segorbe-Castelló, Francisco Mir.

caritas

El director de Càritas a Castelló ha explicat que “l’habitatge s’ha convertit en un pou sense fons de les famílies i les polítiques socials han d’afegir aquesta problemàtica com un dels drets bàsics, al costat de l’educació, sanitat i les pensions”. I ha agregat que hi ha sectors de la població que tenen grans dificultats per a trobar una ocupació digna, ja que aquest mercat els expulsa o només poden accedir a una ocupació de poca qualitat.

Més de 6 milions d’euros en ajudes

En la presentació s’ha donat a conéixer que l’organització va destinar en la Diòcesi més de 6 milions d’euros en 2022 per a l’atenció de les persones més vulnerables. El 49% dels recursos aplicats es van destinar a atenció social, principalment a lloguers, alimentació, subministraments i orientació i formació per a la cerca d’ocupació.

Respecte al perfil dels usuaris de Càritas en l’últim exercici es destaca que ha descendit l’edat de les famílies ateses, ja que cada vegada són més joves. A això s’afig que el 21% de les famílies ateses han sigut casos nous i, sobretot, són dones amb fills al seu càrrec.

A més, els acompanyaments que es realitzen es prolonguen en el temps, fins a tres anys. Una altra dada aportada és l’augment de la cronificació de la pobresa i les dificultats per a eixir de les situacions d’exclusió.

Sobre la nacionalitat dels atesos, destaca que s’han incrementat el nombre de persones immigrants procedents de Sud-amèrica i Carib.

I quant a ajudes a l’alimentació també han experimentat un augment d’un 35% més respecte a l’any anterior.

Amb aquestes dades, des de Càritas han assenyalat que “es constata com els vaivens econòmics i les crisis afecten a totes les capes socials, però especialment a les més vulnerables. L’impacte de la pujada del cost de la vida en general i de les despeses bàsiques en particular, augmenta el percentatge de despesa que aquestes llars han de destinar a menjar, habitar i desplaçar-se, deixant molt poc marge per a la resta de les despeses i res per a l’estalvi”.

L’ocupació i l’habitatge, pilars bàsics d’estabilitat

Respecte a l’ocupació, s’apunta que “ja no és un mecanisme inclusiu suficient, perquè no és un mecanisme al qual totes les persones tinguen accés, ja que hi ha sectors de població que tenen grans dificultats d’ocupabilitat perquè aquest mercat els expulsa i, tot i que s’aconsegueix una ocupació, la qualitat del mateix és incompatible amb la qualitat de vida”.

Mir ha assenyalat com els pilars bàsics per a aconseguir estabilitat l’ocupació i l’habitatge dignes. Per això ha assenyalat que “les persones no poden suportar qualsevol preu per a alimentar-se, calfar-se i molt menys per a allotjar-se. Cap dret s’ha de cobrir recorrent únicament al mercat, perquè això té un efecte pervers: qui pot pagar-ho accedeix i, qui no, es queda fora del nivell de vida adequat i amb aqueix dret vulnerat”.

Crit d’atenció als polítics

Sobre aquest punt, el bisbe ha fet un crit d’atenció als polítics perquè “les famílies puguen viure amb dignitat”. Al mateix temps també ha centrat les seues paraules per a animar a les persones perquè participen en el projecte Betania, un projecte impulsat l’any passat per la Diòcesi de Segorbe-Castelló, perquè la comunitat cristiana pose en lloguer pisos buits de la seua propietat a un preu assequible, al qual puguen fer front famílies i persones amb recursos econòmics insuficients.

Sobre aquest projecte, de moment només hi ha un habitatge en tota la Diòcesi contractada en aquestes condicions, i estan tramitant per a aconseguir dues més. La falta d’habitatges, segons ha explicat el bisbe, “segons m’han explicat algunes persones es deu a la por d’aquests propietaris a la possible ocupació per part dels usuaris i la inseguretat jurídica”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací