CaixaBank s’adhereix a l’Aliança per a la Comptabilitat del Carboni en la Indústria Financera

561

Actualitat Diària

CaixaBank s’acaba d’adherir a l’Aliança per a la Comptabilitat del Carboni en la Indústria Financera (Partenariat for Carbon Accounting Financials: PCAF, per les seves sigles en anglès) en el seu impuls constant per ser una de les empreses líders a Europa en la lluita contra el canvi climàtic, tal com va reconèixer recientmente el Financial Times en el seu ránking Europe’s Climate Leaders 2021.

Amb la signatura d’aquest compromís l’entitat avaluarà i divulgarà les emissions de gasos efecte d’hivernacle vinculats a la cartera financera, seguint la metodologia PCAF. Per a això, CaixaBank s’implica, en un termini de 3 anys des de l’adhesió, a implementar aquesta nova forma de mesurament en la seva activitat diària.

PCAF treballa a Àfrica, Àsia Pacífic, Europa, Amèrica Llatina i Amèrica del Nord, en cadascuna de les quals hi ha un equip d’implementació que adapta l’Estàndard Global als contextos regionals. Formar part d’aquest equip permet treballar amb altres bancs i ser reconegut en esdeveniments climàtics i financers globals i regionals.

L’Aliança dóna suport tècnic gratuït a la institució financera per a implementar la comptabilitat de GEI de préstecs i inversions i facilita una guia orientativa de cara al reporti de les emissions finançades.

Com a signant del NetZero Banking Alliance, el mes d’abril passat, CaixaBank es va comprometre a quantificar les seves emissions finançades (S3C15) i establir objectius de neutralitat en carboni. Ara, a través d’aquesta vinculació, l’entitat podrà donar resposta a aquesta necessitat de publicació de mètriques que tant el ECB (Guia sobre riscos relacionats amb el clima i mediambientals) i els stakeholders demanden.

La unió a PCAF, liderada pel sector financer, proporcionarà un nou marc de mesurament d’emissions finançades internacionalment, acceptat globalment, i suposarà la inclusió de CaixaBank en la llista ‘Financial Institucions Taking Action’, que identifica a les entitats que s’han compromès a mesurar i divulgar les seves emissions finançades amb l’Estàndard Global de PCAF.

Lideratge a través d’aliances i iniciatives per a la sostenibilitat del planeta

CaixaBank ve exercit des de fa temps un paper rellevant en la lluita contra el canvi climàtic i en la transició cap a una economia sostenible, atès que el seu Pla de Banca Socialment Responsable recull cinc importants principis d’actuació que suposen una contribució directa als Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides.

Prova d’això és que l’entitat financera està adherida als Principis de l’Equador i, a més, en el seu marc de gestió del risc, té en compte l’impacte ambiental. Així mateix, l’entitat financera està compromesa amb el compliment dels Acords de París.

Concretament, CaixaBank treballa per a minimitzar l’impacte ambiental de la seva activitat i, per a això, compta amb un Pla de Gestió Mediambiental específic que inclou, entre altres, mesures d’eficiència energètica i de reducció de consums i d’extensió del compromís a la cadena de valor.

En 2019, l’entitat va fer pública una Declaració sobre Canvi Climàtic, una proposta amb 5 línies d’actuació que inclou compromisos relacionats amb la descarbonització: finançar les solucions al canvi climàtic; gestionar els riscos derivats del canvi climàtic; minimitzar i compensar la petjada de carboni; col·laborar amb altres organitzacions per a l’avanç conjunt; i informar dels progressos de manera transparent.

Així mateix, el Consell d’Administració de CaixaBank va aprovar també en 2019 una Política de Gestió de Risc Mediambiental en la qual s’estableixen exclusions per a sectors amb potencials impactes negatius en el medi ambient.

CaixaBank té en marxa una política activa de control d’emissions, que ha aconseguit reduir-les en un 80% des de 2009 i un 63% des de 2015, molt per sobre de l’objectiu establert en el Pla Estratègic del Grup, sense comptar les emissions d’abast 3 (emissions finançades). Contracta energia elèctrica provinent íntegrament de fonts renovables i compensa el 100% de totes les seves emissions calculades, incloses les emissions indirectes, fet que li va convertir en el primer banc a aconseguir-lo.

L’entitat també s’ha sumat al Compromís Col·lectiu per a l’Acció Climàtica de Nacions Unides, una declaració que es crea en el marc dels Principis de Banca Responsable perquè el sector financer mobilitzi els seus productes, serveis i relacions per a facilitar la transició econòmica cap a un model sostenible. El compromís pretén alinear les carteres d’entitats financeres de tot el món per a finançar una economia baixa en carboni, amb l’objectiu que l’escalfament global es mantingui per sota de 1,5 graus centígrads. El banc va ser la primera organització espanyola inclosa en la llista RE100, una iniciativa que pretén incrementar la demanda i el subministrament d’energies netes. Així mateix, forma part del Grup Espanyol de Creixement Verd, que advoca pel creixement econòmic lligat a una economia baixa en carboni.

Per al finançament de projectes amb impacte positiu, CaixaBank disposa de diverses línies específiques de finançament per a projectes sostenibles. L’entitat va mobilitzar en 2020 més de 12.000 milions d’euros en finançaments sostenibles, amb més de 2.000 milions d’euros formalitzats en finançaments verds i més de 3.000 milions formalitzats en finançaments lligats a variables ESG, especialment les de tipus mediambiental, com la reducció d’emissions o l’eficiència energètica. A més, CaixaBank ha participat en l’emissió de 13 bons verds, sostenibles o socials, amb un import global de 7.500 milions d’euros. A tancament de 2020, CaixaBank s’ha posicionat com el 5è banc a nivell europeu i 9è a nivell mundial en préstecs verds i sostenibles en les League Tables Top Tier per volum, segons Refinitiv.

Fins a maig 2021, CaixaBank ha emès set bons en suport dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, i és el banc europeu amb el major volum d’emissions de crèdit ESG en euros: quatre bons verds i tres bons socials, per un valor total de 6.000 milions d’euros i 500 milions de lliures.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací