Actualitat Diària
La primera edició de vins ecològics de la Comunitat Valenciana ja té resultats i, Cellers Sierra Nord, de Requena, s’ha desmarcat amb un total de sis de les 15 medalles que aquest concurs oficial lliurarà el pròxim 17 de desembre en la seu de PROAVA.
L’I Concurs de Vins Ecològics de la Comunitat Valenciana, organitzat per PROAVA i el Comitè d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), ha comptat amb la participació de 27 cellers de tota la Comunitat Valenciana i s’han catat un total de 99 mostres.
El celler requenense que regenta Manuel Olmo i que l’any passat celebrava el seu 20 aniversari, recollirà or i plata amb dos blancs joves que té acollits en la Denominació d’Origen València, or de rosats amb un dels seus vins D.O. Utiel Requena, or i plata de negres madurats amb dues dels seus vins més potents i el Gran Premi d’Ecològics de la Comunitat Valenciana amb el qual molts consideren el seu vi més personal.
En la categoria de joves, l’or és per a la seva incontestable Passió de Moscatell, un 100% moscatell que no per a de donar alegria al celler, i la plata per a la seva Mariluna, un elegant cupatge que barreja amb encert les varietats verdejo i macabeu.
L’or de rosats és per a un altre de les seves passions, el Passió de Boval Rosat 2019.
En negres madurats s’imposa amb l’or el Passió de Boval de l’anyada 2018, un vi que va aconseguir sorprendre el jurat amb tan sols 6 mesos de barrica i tota la potència que descobreix la millor boval del celler. En aquesta categoria, la plata se l’emporta el Bercial Vessants els Cants 2016, un vi carnós que mescla boval i cabernet sauvignon i que aconsegueix rodonesa amb 18 mesos de barrica.
El Gran Premi és per a Bercial Blanc Selecció (Celler Sierra Nord)
Si en alguna cosa destaquen dels resultats que ha obtingut aquest celler en aquesta primera edició de vins ecològics és el Gran Premi que ha merescut amb el seu blanc més autèntic. Es tracta del Bercial Blanc Selecció, un blanc ple de matisos amb un color groc pallós brillant. Ampli, envolupant i cremós, aquest ha estat considerat pel jurat el millor vi.
Resta de premis: Ontinium, Cataruz, Bocopa, Els Pins, Énguera, Vins i Sabors Ecològics, Les Virtuts i Arráez
La resta de guardons s’han repartit entre 8 cellers. Cellers Bocopa, de la Denominació d’Origen d’Alacant, fa doblet amb dos bronzes: un d’ells per al seu Castillo d’Alacant Rosat i l’altre per al seu negre jove Castillo d’Alacant, un brou que agrada perquè aconsegueix equilibri en boca amb una interessant mescla d’ull de llebre, cabernet i merlot.
Cellers Ontinium aconsegueix el bronze en blancs joves amb el seu Begam de la D.O. València pel seu interessant joc de sabors en barrejar macabeu i moscatell. Cellers Cataruz, s’alça amb l’or en la categoria blancs de fermentació singular amb Extrem per arriscar amb un curiós i emocionate cupatge de verdejo i viognier.
Per part seva, Cellers Els Pins, obté la plata en singulars amb el seu vi Brot per aquest toc màgic que li confereix la combinació de verdil i viognier. Cellers Énguera s’alça amb el bronze en aquesta mateixa categoria per la personalitat que destil·la la seva Blanc d´Énguera en aquesta pirueta de caràcter que li dóna la mescla de 4 varietats. Vins i Sabors Ecològics, plata en rosats amb el seu Cru Safont per arribar al just equilibri del seu boval i el seu garnacha. Cellers Les Virtuts, es cola en el palmarès amb plata en negres joves amb un impressionant monastrell monovarietal que han batejat com Lavirtu Eco.
Finalment, Cellers Arráez, aconsegueix el bronze en negres madurats amb un vi 100% Alacant Bouschet, la varietat tintorera més popular, i que porta per nom Jauja Negre.
Els caves i espumosos valencians sorprenen
Si alguna cosa caracteritza les dates nadalenques és la cerca del cava i l’espumós perfecte. Per això, els resultats del primer certamen d’aquests vins, que per primera vegada incloïa als caves i espumosos en ecològic, ha despertat molt d’interès.
Cellers Xaló, amb el seu moscatell Badia Brut Nature, aconsegueix el bronze en la categoria d’espumosos elaborats amb mètode tradicional.
Cellers Vegamar, de la DO València, aconsegueix el bronze en mètode ancentral amb el seu Vegamar Ancenstral Rosat.
En Granvas, s’imposa s’imposa amb l’or L´Encert Brut de Reymos, un malvesia merseguera de la D.O. València. La plata és per a l’alacantina Cellers Bocopa i el seu Marina Espumante de moscatell, i el bronze es va també per a Xest perquè l’aconsegueix Reymos amb el moscatell Reymos Selecció.
Dins dels espumosos ecològics reina la província d’Alacant, i més concretament el Celler de Francisco Gómez. Aquest celler alacantí s’emporta la plata i bronze amb Queen of Kings Especial BN i Queen of Kings Blanc de Noir Brut, respectivament. Una aposta molt forta la que ha fet aquesta empresa per posicionar els seus productes en aquest segment de consum i que ha aconseguit un merescut reconeixement.
En la categoria de vins d’agulla, la triomfadora ha estat Cellers Murviedro. Plata i bronze per a aquest celler de Requena amb el seu Estrella de Murviedro Frizzante Moscato i Estrella de Murviedro Frizzante Rosé, respectivament, tots dos de la D.O. València.
En les categories de vins gasificats i aromatitzats hi ha medalla única de bronze i en els dos casos se l’emporta Cellers Gandia. En gasificats per un curiós macabeu i chardonnay que rep el nom de Baró de Valls Hissi Blanco, i en aromatitzats amb el seu cridaner Sandara Chardonnay & sake.
Entrant dos de les categories reines del cava hi ha 4 cellers que despunten en Brut i Brut Nature, són Cellers Murviedro, Cellers Gandia, Cellers Vinícola de l’Est i Cellers Coviñas.
L’or en Brut Nature és per a Arts de Lluna, de Murviedro, i la plata se l’emporta Vicente Gandia amb Foia de Cadenes BN. Per part seva, el millor Brut es el de la Unió Vinícola de l’Est amb Nit del Foc Brut, Murviedro recull plata amb Arts de Lluna Brut i Coviñas entra en podi amb el seu Enterizo Brut en aconseguir el bronze.
Seguint amb els Reserva, caves especials perquè són els que han passat un mínim de 15 mesos de criança amb les emboliques dels llevats en els seus caves subterrànies, l’or també queda desert i trobem un empat en plata entre els Cellers Arráez i Cellers Vegamar.
Arráez s’alça amb aquesta medalla amb el seu Tast Sutra Reserva i Vegamar ho aconsegueix amb la seva priveé 10 BN. En aquesta categoria el bronze és per a Coviñas i el seu cava Aula Reserva.
En la llista de resultats només hi ha un suggeridor rosat amb medalla i es tracta del Vega Mediïn Brut Rosé d’Unió Vinícola de l’Est.
Finalment, dos cellers es reparteixen els premis en Caves Ecològics. L’or i la plata tornen a recaure en la marca Arts de Lluna de Cellers Murviedro, que amb aquests dos premis s’emporta del certamen un total de 4 medalles. En el cas dels ecològics l’or és per al seu Arts de Lluna Organic Brut Rosé, una garnacha molt especial que s’imposa amb criteri.
La plata és per a un altre Arts de Lluna Brut, concretament el que s’elabora amb les tradicionals macabeu i chardonnay. L’altre celler en què aconsegueix imposar-se en aquesta nova categoria del concurs de caves i espumosos és Cellers Vicente Gandia, que s’emporta dos premis, el bronze i el Gran Premi. El bronze li ho guanya El Miracle Brut Organic i el premi al millor entre els millors és per a Foia de Cadenes Brut Organic, un Cava Brut de producció ecològica amb els màxims nivells de qualitat en la seva elaboració que enguany s’eleva als altars del nostre medallero.