Ascer preveu que el sector del Taulell cresca ‘solament’ un 1,5% pel cost energètic i el comerç d’emissions

921

EUA és el país on més han augmentat les vendes en 2018, amb un 14%, i Israel on s’ha produït un major descens benvolgut, un 32,4%

La patronal del Taulella espanyol estima que el sector creixerà en 2018 respecte a 2017, mancant comptabilitzar els dos últims mesos de l’any, al voltant de l’1,5% en vendes i un 1% en producció, allunyant-se de l’augment proper al 6% que es va produir en 2017 davant 2016. Açò és conseqüència de l’augment dels cost energètic, xifrat en el 13% en valor, i el creixement del comerç d’emissions que enguany suposarà 11 milions d’euros davant els 4 de 2017. Per a 2019, a causa d’incertesa en els mercats, derivat de la situació política internacional, les perspectives de creixement seran semblants a com acabe 2018.

Ximo Tirado/Actualitat Diària

El president de la junta rectora d’Ascer, Vicente Nomdedéu, acompanyat dels dos vicepresidents de la patronal del taulell espanyol, Juan Francisco Ramos i Ismael García, així com el secretari general, Pedro Riaza, han realitzat un balanç de com acabarà el sector en 2018. Malgrat que la situació internacional és d’incertesa, Nomdedéu ha manifestat que “en 2018 seguirem creixent”, mancant conèixer el resultat dels dos últims mesos de l’any.

Aquesta pujada serà de l’1,5% en el valor de les vendes, aconseguit els 3.600 milions d’euros, i del 1% en la producció, situant-se en 530 milions de metres quadrats fabricats, sent Espanya el primer país productor de taulells d’Europa, aglutinant el 9% de la producció mundial, i el segon que més exporta en el món. Les vendes a Espanya, segons ha explicat el president d’Ascer, creixeran enguany un 7% mentre que les exportacions un 1% (l’exportació suposa el 80% de les vendes del sector). Així, ha apuntat García, el país on “més creixerem seran Estats Units, amb un 14%, per contra, on més baixarem les vendes serà Israel amb un 32,4%”.

El que ha quedat clar és que els països considerats estratègics per al sector segueixen creixent -suposen al voltant del 80% de la facturació- mentre que on es produeixen descensos són en els mercats on existeix inestabilitat política i, en conseqüència, econòmica. I se segueixen augmentant les vendes, malgrat la gran competència internacional, a causa de la innovació i diferenciació dels taulells espanyols.
Un dels llastos del sector és el cost energètic, com ha explicat Ramos, que ja suposa el 13% del cost final de venda del taulell. I açò és així a causa de l’augment que es produirà enguany respecte a 2017 del valor de l’energia, que rondarà el 13%. Tant és així que aquest mes de desembre respecte a fa un any s’ha incrementat un 24%. Per a 2019 està previst que el cost de l’energia cresca en un interval que se situarà entre el 5 i el 10 per cent.

Un altre dels increments que està patint el sector del Taulell és el del comerç d’emissions, com ha apuntat Arrissa, amb un cost per al sector en 2018 que aconsegueix els 11 milions d’euros enfront dels 4 de 2017, i amb unes perspectives que ho situen entre els 11 i 33 milions d’euros per al sector en el període 2020-2025.

Els directius de la junta rectora d’Ascer han demanat al Govern de l’Estat un marc més estable per a les plantes de cogeneració, 28 instal·lades en empreses del sector del Taulell, i reivindicat les infraestructures necessàries per a exportar d’una manera més ràpida i a menor cost, en particular la necessitat d’agilitar les obres del Corredor Ferroviari del Mediterrani. Respecte a la plantilla de treballadors del conjunt del sector estimen que creixerà en 2018 respecte a 2017, mentre que han apuntat que el proteccionisme va a ser el mal del comerç mundial i el Brexit està provocant incertesa entre els compradors i distribuïdors del Regne Unit, amb unes conseqüències, les vendes, que es ja es fan patents.

Una de les bones notícies és, segons Nomdedéu, que el preu mitjà de venda del metre quadrat creix enguany respecte al passat, conseqüència de la major eficiència en cada recurs de la producció, encara que l’increment dels costos de producció tindrà conseqüències en els comptes d’explotació de les empreses.

Malgrat tot, els representants del sector del Taulell són optimistes i esperen que 2019 siga, com a mínim, com l’any en el qual estem.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací