Ascer presenta els guanyadors de la dihuitena edició dels Premis de la Ceràmica

670

Actualitat Diària

Ahir dimecres 20 de novembre, la seu de ASCER va acollir la reunió del jurat dels XVIII Premis Ceràmica. El jurat, compost per Jacob van Rijs (MVRDV); Inês Llop (Inês Llop arquitectura); David Lorente (H Arquitectes); Eugeni Bach (Anna & Eugeni Bach); Héctor Ruiz Velázquez (Ruiz Velázquez Architecture & Design Team); Tomoko Sakamoto (Spread editors) i Ramón Monfort (CTAC) va decidir atorgar el primer premi en la categoria d’arquitectura al “Centre d’Investigació de l’Hospital Santa Creu i Sant Pau (Barcelona) de PICHarchitects_Pich-Aguilera i 2BMFG Arquitectes que amb la seua envolupant ceràmica permeable cerca mimetitzar-se amb el conjunt arquitectònic en el qual s’insereix. El primer premi en interiorisme ha sigut per a la “Sala d’espera en les dàrsenes d’una estació d’autobusos (Badajoz)” de José María Sánchez García on l’ús d’un mateix material -la ceràmica- és capaç de resoldre totes les situacions que planteja un revestiment d’un espai públic. En totes dues categories el jurat ha decidit atorgar dos esments.

En la categoria de Projecte Final de Carrera el jurat ha atorgat un primer premi i dos esments. El premi és per a “Memento Mori. La presència de l’absència” d’Óscar Cruz García de la ETSAM.

Els Premis compten amb una dotació econòmica de 17.000€ en les categories d’arquitectura i interiorisme, i 5.000 € en la categoria de PFC. Els Premis Ceràmica estan patrocinats per Endesa, Weber-Saint Gobain, Autoritat Portuària de València, i CESCE.

Arquitectura

Premi: “Centre d’investigació de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Barcelona” de PICHarchitects_Pich-Aguilera i 2BMFG Arquitectes.

El jurat valora l’ús innovador de la ceràmica i el context en el qual s’utilitza el material, que es mimetitza amb part de l’entorn. Aquesta façana és una pell permeable ceràmica, que permet la comunicació de l’interior amb l’exterior a nivell visual però al seu torn, li dóna una identitat camaleónica amb l’exterior.

Esment: “Pati dels valents i nova sala de pares” d’Elisa Valero.

El jurat valora l’ús inesperat d’una peça d’ús comú a través del joc i la desmaterialització d’un xicotet volum octogonal. Les referències al lloc, quant a materialitat i forma, es converteixen en la base d’aquest projecte resolt amb gran enginy i economia de mitjans.

Esment: “Edifici Tívoli. Rehabilitació d’edifici per a 22 habitatges, local i aparcaments” de Martín Lejárraga Oficina d’Arquitectura.

El jurat valora l’estratègia de projecte en resoldre una rehabilitació d’un edifici a través del contrast. En aquesta estratègia la peça ceràmica es converteix en element clau per a reforçar aquest joc entre l’existent i la nova construcció. El color i la seua geometria unifiquen i assenyalen el conjunt de la intervenció tant en el seu interior com en l’exterior.

Interiorisme

Guanyador: “Sala d’espera en les dàrsenes d’una estació d’autobusos (Badajoz)” de José María Sánchez García.

El jurat valora l’elegància en la resolució d’un projecte a través del disseny d’una peça ceràmica. Detall, geometria, construcció i espai són una unitat en aquest projecte pensat tant des de l’escala més xicoteta com des de l’experiència de l’usuari.

Esment: “Vallirana 47″ de Vora Arquitectura.
El jurat valora que el projecte actua des de la lògica del palimpsesto, afegint una capa més a una finca dels anys 20, jugant amb la materialitat i el color dels diferents sòls ceràmics. El joc de geometries i el contrast amb la nova distribució es converteixen en protagonistes silenciosos d’aquesta delicada intervenció.

Esment: “Camper Passeig de Gràcia” de KKAA (Kengo Kuma / Javier Villar Ruiz).
El jurat valora la versatilitat d’una peça ceràmica que es converteix en la protagonista de l’espai comercial en la seua doble funció d’aparador del producte exposat i com a element decoratiu indiscutible.

Categoria de Projecte Final de Carrera

En la categoria destinada a estudiants d’arquitectura, dotada amb 5.000€, el jurat ha atorgat un primer premi i dos esments.

Premi: “Memento Mori. La presència de l’absència” d’Óscar Cruz García de l’Escola Superior d’Arquitectura de Madrid (ETSAM).

El jurat destaca la maduresa i la sensibilitat d’un projecte tan dibuixat com viscut. La cura en el detall es converteix en el fil conductor d’una seqüència d’espais on naturalesa, materialitat i atmosfera es converteixen en un només.

Esment: “Danse school” de Alexey Agarkov de la Moscow Architecture School (MARCH School)
S’ha valorat la capacitat de generar atmosferes i espais d’una gran simplicitat i bellesa. L’ús de la ceràmica dóna suport tant la forma arquitectònica de l’espai com la seua qualitat lumínica i matèrica.

Esment: “Barcelona fabrica” de Felipe Sancho Cervera de la (ETSAB).
El jurat destaca la capacitat de, a partir d’una senzilla peça ceràmica, crear uns espais intermedis de gran complexitat i valor espacial. L’ús de xicotetes modificacions en la geometria de la peça, en la seua posició i orientació, i en el seu color, aporta una qualitat ambiental punt en els espais exteriors, intermedis i interiors.

Sobre els Premis

La finalitat dels Premis Ceràmica és difondre l’ús de la ceràmica espanyola en obres d’arquitectura i interiorisme (tant dins del territori espanyol com fora de les nostres fronteres). Els Premis Ceràmica compten amb una sòlida trajectòria i són molt reconeguts entre els professionals de l’àmbit de l’arquitectura.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací