Actualitat Diària
La start up de Castelló Arkadia Space ha obtingut el Premi innovació aeronàutica 2021, en la categoria empresa i start-up, que concedeix el Col·legi Oficial d’Enginyers Aeronàutics d’Espanya (COIAE). Un projecte que va ser presentat pels enginyers aeronàutics Ismael Gutiérrez i Francho García, els qui al costat de Sergio Soler i Francisco Espinosa són els impulsors d’aquesta empresa, que té la seva seu en l’aeroport de Castelló.
El premi està dotat amb 10.000 euros i amb ell el COIAE ha valorat el projecte encaminat al desenvolupament de motors espacials hipergólicos basats en propel·lents verds. Mentre que més del 98% dels sistemes propulsius orbitals utilitzen substàncies altament tòxiques i cancerígenes (hidracina i derivats), els propulsors que està desenvolupant utilitzen propel·lents verds i sostenibles, respectuosos amb el medi ambient. L’agilitat en el desenvolupament, unida a un menor cost de manipulació dels propel·lents verds, permet reduir dràsticament el preu dels motors i sistemes propulsius en comparació amb el mercat tradicional.
Els propel·lents verds que alimenten els sistemes són peròxid d’hidrogen d’alta concentració i un nou combustible en procés de desenvolupament intern, caracteritzat per ser hipergólico. Aquesta característica permet augmentar la fiabilitat del propulsor, reduint el pes del sistema i dotant-lo d’una gran rapidesa de resposta.
Arkadia Space és una start-up de Castelló destinada al desenvolupament i comercialització de sistemes de propulsió química per a dotar de mobilitat en l’espai a vehicles i plataformes orbitals, amb un gran focus en el mercat de la logística espacial i en les noves aplicacions de serveis en òrbita: eliminació activa d’escombraries espacials, desplegament de satèl·lits, proveïment de carburant, manteniment i reparació de satèl·lits i vehicles espacials, entre altres. Els seus impulsors són quatre joves emprenedors, Francho García, Ignacio Soler, Francisco Espinos i Francisco García, van coincidir i es van conèixer quan van participar en PLD Space a la fi de 2016.
La start up castellonenca habilitarà un centre d’assajos propi amb els mitjans precisos per a desenvolupar la seva activitat, que li permetran verticalizar i agilitar el desenvolupament, al temps reduir els costos de producció i de procés d’execució. Un centre que, com van apuntar en la presentació de la seva iniciativa emprenedora, serà no dels quatre únics existents actualment a Europa per a provar tecnologia de propulsió espacial de baixa potència.
El Col·legi Oficial d’Enginyers Aeronàutics d’Espanya (COIAE) va crear en 2017 el Premi innovació aeronàutica a fi de servir de suport a l’emprenedoria i el desenvolupament de la I+D dels enginyers aeronàutics, i la indústria en general. El concurs ha consistit en la presentació d’un projecte, desenvolupat en 2020 o 2021, que la seva temàtica principal sigui la innovació. També han pogut optar als premis aquells que es vagin a desenvolupar a partir d’enguany amb un competent d’innovació molt elevat, en qualsevol de les branques de l’enginyeria aeronàutica: motors, espai, aeroports, navegació o aeronaus.