Mollà compareixerà en les Corts per a informar sobre la mort dels rucs al Desert de les Palmes

940

Actualitat Diària

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha registrat ja en Corts Valencianes la sol·licitud, a petició pròpia, de compareixença en la Comissió de Medi Ambient de la Cambra valenciana, per a informar sobre la mort dels rucs en el Parc Natural del Desert de les Palmes.

Mollà, acompanyada de la secretària autonòmica, Paula Tuzón, i del sotssecretari de la Conselleria, Alfonso Puncel, ha explicat les conclusions preliminars de l’expedient informatiu que l’administració va obrir el passat 19 d’octubre.

“En el moment en què aquesta consellera va tenir constància, vaig activar totes i cadascuna de les accions per a esclarir els fets”, ha assegurat. La consellera ha relatat que el dia 13 d’octubre va tenir constància per les xarxes socials de l’existència d’un animal desnodrit en el paratge del parc natural i va sol·licitar explicacions.

L’endemà, la secretària autonòmica va convocar a una reunió al director del Parc i als responsables de la Direcció General de Medi natural i va sol·licitar un informe que va ser remès el dia 18. El dimarts 19 la consellera, a la vista de l’informe, encarrega l’obertura d’un expedient informatiu per a recaptar la documentació existent i comprovar l’estat dels animals. Les conclusions preliminars de l’esmentat expedient es van lliurar ahir i la consellera ha comparegut avui per a donar compte dels resultats.

El projecte de ramaderia extensiva, impulsat per la Direcció del Desert de les Palmes, va començar el dia 4 d’agost. El 22 de setembre el director del Parc va informar, per primera vegada de manera oficial als serveis centrals de la Conselleria, de la mort de 8 dels ases que formaven part de l’experiència. A aquesta comunicació li va seguir una segona, el 8 d’octubre, que informava de la fi del projecte i que entre els destinataris va incloure al director general. La informació no es va traslladar a òrgans superiors.

Mireia Mollà ha resumit les principals conclusions de l’expedient que reconeix que l’experiència “no va estar tutelada adequadament” i assenyala la detecció d’elements vinculats a la naturalesa i a l’acció humana com a desencadenants d’una afecció multifactor, d’acord amb les primeres tesis dels veterinaris.

La consellera ha anunciat que denunciarà les actuacions, de supòsit assetjo animal, a la Guàrdia Civil. “Si hi ha hagut una autoria, amb major o menor incidència sobre l’estat natural, és necessari que entrin les autoritats corresponents”.

Durant la seva intervenció, Mollà ha indicat que l’expedient ha revelat l’existència d’una denúncia prèvia, per part d’un altre propietari en una parcel·la pròxima, per amenaces a la seva explotació d’ases.

Així mateix, la titular d’Agricultura ha explicat que ha acceptat la dimissió del director general de Medi natural, Benjamí Pérez, després de conèixer-se les conclusions preliminars de l’expedient informatiu.

La consellera també ha avançat que no descarta l’obertura d’expedients administratius a altres persones que hagin pogut actuar de manera inadequada, a tenor dels fets instruïts.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací