Els bous i els camins rurals centren el ple de Vila-real que declara a quatre fills predilectes i nomena a la reina i dames de 2019, a més d’aprovar un suplement de credits d’1,5 milions per a plans de reindustrialització del Molí Nou, Miralcamp, carretera d’Onda i Camí Les Voltes, finançats per l’Ivace, a més de la sol·licitud de delegació de competències del programa Edificant per a la millora dels col·legis de la ciutat, incorporant el Centre d’Educació Especial la Panderola.
Actualitat Diària/S.N.
Si els passats plens de Vila-real s’han caracteritzat pel to més elevat de l’habitual i una durada considerable, en el de gener de 2019 aquest fet s’ha accentuat, demostració inequívoca que les eleccions estan cada vegada més prop. I és que l’ordre del dia portava alguns dels temes més candents com són la neteja, amb una proposta de pròrroga de l’actual de contracte per part de l’equip de govern i altra moció del PP punts després demanant un nou. També els bous, els camins rurals i el centre de salut de Torrehermosa han format part del debat amb propostes que ha generat encreuaments d’acusacions entre govern i oposició.
No tot ha sigut discòrdia, també hi ha hagut consens, com no podia ser d’una altra manera, per a aprovar el nomenament de Carmen Rubert com a reina de les festes de 2019, amb les dames Àgata Martínez, Bàrbara Martínez, Isabel González i Tania Ripollés, i dels fills predilectes de la ciutat Angelina Abad, Francesc Tàrrega, José Ortells i Dolores Cano.
El primer punt fort ha sigut la proposta del regidor delegat de Serveis Públics, Francisco Valverde, de pròrroga del contracte de la concessió del servei de neteja viària i manteniment de papereres. Valverde ha explicat que una ciutat que gasta més no té perquè ser més neta i ha advocat per l’eficiència, la innovació i la tecnologia per al control i gestió de la brutícia. “La dificultat afegida de la nova llei de contractes i els problemes que hem arrossegat per exemple amb el manteniment dels col·legis, ha provocat que continuem amb la mateixa empresa, per tal d’aprofitar l’experiència dels últims anys, a més dels resultats del diagnòstic dins del pla Vila-real+neta”. També ha anunciat un pla pilot de neteja que es plasmarà en els nous plecs de contractació.
El portaveu popular, Héctor Folgado, ha recriminat la gestió de la neteja i la prorroga del contracte. “No és un mal contracte, és obsolet i no respon a les necessitats actuals de la ciutat. A més, els encanta vendre iniciatives, plans i projectes referents a la neteja com Vila-real+neta amb una inversió de 300.000 euros, una furgoneta de repàs tots els matins, 150 nous contenidors, sancions majors o una nova ordenança convivència ciutadana però la realitat és que Vila-real està més bruta que mai”, ha lamentat.
La moció s’ha aprovat amb el sí de l’equip de govern i el ‘no’ de PP i Cs. Els populars han lamentat que la seua proposta per a adaptar el contracte a les necessitats actuals de Vila-real davant l’augment de la brutícia haja sigut rebutjada
Els populars han lamentat l’oposició frontal de l’equip de Govern davant aquesta millora per a Vila-real ja que “fins al propi alcalde i Compromís reconeixen que Vila-real està brut però prefereixen mirar cap a un altre costat”. L’abandó de Vila-real és evident: papereres trencades, carrers i parcs bruts… Folgado manifesta que “hi ha zones a Vila-real on no passa la neteja i des que governa Benlloch s’han retallat serveis”.
Després, el portaveu de l’equip de govern, Javier Serralvo, ha donat compte de la pujada salarial dels funcionaris d’un 2,25% que s’ha ratificat per unanimitat.
El Ple també ha aprovat amb la unanimitat de tots els grups polítics, la creació de la Comissió Informativa Especial per a Regulació de la Normativa de Convivència amb les penyes, amb la qual el consistori vila-realenc pretén aconseguir el consens polític i social necessari per a donar resposta a la problemàtica de molèsties de les penyes durant tot l’any. La comissió estarà constituïda formalment per 13 membres dels grups polítics, en proporció a la representació plenària, i a ella es convidarà a participar als col·lectius implicats, com penyes, Junta de Festes o veïns. Cal destacar que a Vila-real hi ha hui dia 499 penyes inscrites. “La problemàtica de les penyes és una ‘qüestió d’Estat’ de l’àmbit local i, per això, vull agrair especialment la unanimitat dels grups a l’hora d’abordar aquesta situació amb voluntat de consens. Entre tots, hem de dotar-nos d’una normativa eficaç que permeta compaginar el paper indispensable de les penyes com a motor de les festes, social i cultural, amb el descens dels veïns”, valora Benlloch.
La moció de Cs per a millorar les deficiències dels camins rurals ha sigut desestimada. Domingo Vicent ha lamentat que fa poc mesos haguera sigut tombada fa tres mesos. “I ara, pocs mesos abans de les eleccions es posen a adequar aquests vials i prometen que van retornar l’IBI rústics als agricultors però no saben com”. El regidor d’Agricultura li ha respost que totes les demandes que s’inclouen en la moció, està exposat al Consel Agrari i en vies d’execució. Per la seua banda, el PP, ha criticat la gestió feta en tota la legislatura als camins rurals i ha assegurat que “si en els últims anys hagueren invertit 300.000 euros a l’any, ja estarien més que arreglats”
L’altra proposta de Cs per a recuperar el centre de salut Verge de Gràcia ha sigut tombada també. Vicent ha indicat que “des del nostre partit no ens creiem les noves informacions que apunten al fet que es tornarà a obrir Torrehermosa i pensem que tot respon a una estratègia electoral, ja que no hi ha cap partida en els pressupostos del Consell per a aquesta fi i a més únicament es parla de redactar un estudi”. “En aquest sentit, cal recordar que segons un altre estudi tècnic al qual va tindre accés Cs l’any passat, la Conselleria reconeixia que no tenia cap intenció de reobrir l’ambulatori posat que ‘Vila-real comptava amb una Atenció Primària suficient i adequada’, per tant en què quedem?, ha explicat el regidor, qui ha postil·lat que “o bé des de Sanitat no s’aclareixen; o bé ara ens estan intentant vendre la moto amb el beneplàcit de Benlloch”. Sobre aquest tema, l’edil ha subratllat que “al final el que demanem són més números en els pressupostos i menys titulars en la premsa”. “Aquestes retallades han suposat l’abandó de quasi 3.000 pacients, molts d’ells majors que s’han tornat dependents dels seus familiars per a poder anar a una cosa tan simple com prendre’s la tensió o demanar una recepta”, ha esgrimit Vicent. El regidor ha subratllat que “des de Cs esperem que en aquesta ocasió el bipartit es pose al costat dels veïns afectats i no dels seus caps del Consell com en els últims anys on sempre han votat en contra d’aquesta proposta” i ha traslladat que “també la nostra companya Merche Ventura ha presentat una PNL en les Corts, que està pendent de debatre’s”. Els acords que es demanen en la moció són els següents. En primer lloc, instar a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública que en els pressupostos de 2020 incloga la dotació pressupostària necessària per a la construcció del centre d’Atenció Primària Verge de Gràcia amb totes les garanties d’una atenció sanitària pròxima i de qualitat o perquè tal com demanen els veïns, es restablisca el servei amb 3 metges, 2 infermers i un pediatre; en segon lloc, instar a tots els grups municipals de l’Ajuntament de Vila-real a traslladar als seus grups parlamentaris en les esmenes que faça falta per a garantir la construcció del nou Centre de Salut Verge de Gràcia i finalment, instar al Consistori que es done informació clara en els Centres de Salut sobre els horaris del bus i parades més pròximes, així com del recorregut de les línies.
En la seua intervenció Domingo Vicent s’ha referit a l’ex consellera Carmen Montón i ha posat en dubte la seua gestió. L’alcalde, José Benlloch, li ha demanat que no la calumnie. “L’ex ministra ha patit un gran assetjament, així que ara que s’ha arxivat la seua causa, li demane que rectifique”.
EL portaveu popular, Héctor Folgado, ha recordat com es va produir el “desmantellament, que primer va ser desmentit i després va assegurar-se des de l’equip de govern que s’anava a intervindre davant Conselleria i cercar una solució que mai va arribar”.
La regidora de Sanitat, Silvia Gómez, ha indicat que el centre de salut estava en condicions pèssimes. “No hi havia uns mínims per a garantir un servei de qualitat, tan sols dos metges i una infermera. Encara així, vam discrepar de la decisió que es fonamentava en una ràtio molt per dalt de la mitja de les poblacions dels voltants”. L’alcalde també ha explicat que ara després de moltes reunions i reivindicacions, la i partint de la nostra separació de Vila-real en quatre districtes amb serveis de qualitat i per fi fa unes setmanes la Conselleria de Sanitat s’ha compromés a un edifici nou, digne dins d’una nova partida d’inversions no nominatives i per tant puc prometre que el centre de salut serà una realitat en la pròxima legislatura”.
Un dels punts més polèmics ha sigut la moció del PSOE i el PP sobre les festes dels bous. La proposta, remesa per part de la Federació de Penyes de Bous al Carrer’ de la Comunitat Valenciana. El regidor Diego Vila ha explicat que el PSOE és un partit plural. “Els bous no ens agraden a tots però el decret de la Generalitat és el més estricte, rigorós o seriós del país, garanteix la seguretat, la protecció de l’animal i de les persones i el seu benestar. La tauromàquia té un gran impacte econòmic, amb més de 9.000 actes entre 270 muncipis de la Comunitat, el 75% en Castelló, que es posiciona com la província més taurina del país. A Vila-real tenim la Comissió del Bou dins de la Junta de Festes, sis associacions taurines i una mitja de 2000 aficionats i més del 30% del pressupost de festes és per a bous. Per tant és més que evident que el grup municipal socialista dóna suport a a totes les entitats i aficionats del bou”, ha manifestat.
El PP havia presentat una proposta perquè el ple aprovara una declaració institucional a favor del ‘bou’, la caça i el parany “però el veto de Compromís ha impedit que la proposta prosperara”.
No obstant açò, els populars han votat a favor de la proposta en defensa de la tauromàquia (que també ha rebutjat Compromís) si ben el PP de Vila-real creu que s’ha d’ampliar la defensa al ‘bou al carrer’, la caça i el parany.
El PP i Cs han votat a favor, i Compromís ha mostrat el seu rebuig, tal com es pot veure en el vídeo inferior.
Assumptes d’urgència: els plans de reindustrialització de l’IVACE
En assumptes d’urgència, s’ha aprovat també un suplement de crèdits 1.527.076 euros per a l’execució dels projectes de reindustrialització del Molí Nou, Miralcamp, carretera d’Onda i Camí Les Voltes, finançats per l’Ivace. La inversió s’ha previst finançar amb una operació de préstec de manera inicial, si bé se sufragarà amb recursos propis “si finalment no tenim cap sorpresa urbanística més i podem fer front a les obres amb els estalvis”, detalla la regidora d’Hisenda, Sabina Escrig. Aquesta operació s’aprova per a fer front als projectes de reindustrialització, a causa de la “impossibilitat material” de complir els terminis fixats per l’Ivace i per a no perdre les ajudes de l’organisme autonòmic per a la totalitat de les obres. “Continuarem treballant amb la Generalitat per a trobar solucions i que aquesta part es finance també a través de l’Ivace”, conclou Escrig.
També s’ha aprovat la sol·licitud de delegació de competències del programa Edificant per a la millora dels col·legis de la ciutat, incorporant el Centre d’Educació Especial la Panderola als col·legis Concepción Arenal, Pascual Nácher, Escultor Ortells i José Soriano. El Pla de Comunicació 2019 és altra de les mesures aprovades en el Ple ordinari de gener