Álvaro (Compromís): “La guia d’Igualtat de les empreses valencianes s’ha d’actualitzar”

531

Actualitat Diària

La portaveu adjunta de Compromís a Les Corts, Mònica Àlvaro, ha registrat una proposició no de llei en què planteja l’actualització de la Guia per a l’elaboració i obtenció del visat de Plans d’Igualtat de les empreses.

Segons explica Àlvaro, la Vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, va anunciar recentment a la Comissió d’Igualtat de les Corts Valencianes que, en el darrer any, la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha visat la gens menyspreable xifra de 914 plans d’igualtat en empreses valencianes. Estos plans son fonamentals per lluitar contra les desigualtats entre dones i homes a l’espai laboral, comporten per exemple l’obligació d’aprovar i implantar mesures contra l’assetjament sexual en l’empresa que, entre altres moltes accions contingudes en dits plans,  protegeixen a les dones al seu lloc de treball.

Cal dir que la Conselleria des de l’any 2008 té a disposició una “Guia per a l’elaboració i obtenció del visat de Plans d’Igualtat de les empreses de la Comunitat Valenciana”. No obstant, tant la llei d’igualtat valenciana, com els recents Reials Decrets 901/2020 i 902/2020 que el Govern d’Espanya va aprovar el darrere mes d’octubre, enforteixen el paper dels plans d’Igualtat donat que ara, està legislat l’obligatorietat de comptar amb plans d’igualtat a totes les empreses de cinquanta o més persones en plantilla, a més d’incorporar especificacions de com s’han de fer els plans i de que qüestions fonamentals que s’han d’incorporar per garantir la seua eficàcia, com per exemple mesures com la transparència i l’auditoria retributiva per tal lluitar per la igualtat salarial.

La portaveu adjunta de Compromís considera que les modificacions normatives introduïdes mitjançant aquests Decrets fan necessari actualitzar aquesta Guia, màxime quan el primer que llegim en ella és una carta antiquada i obsoleta del qui aleshores era Conseller de Benestar Social, Juan Cotino, “quan és públicament conegut i reconegut que el Sr. Cotino no serà recordat per la seua lluita per la igualtat de dones i homes sinó per altres fets molt lamentables que ocorriren durant el temps que este senyor va tindre responsabilitats de govern” segons afirma la portaveu de la col·lació Compromís a les Corts Valencianes.

“És un insult que un document de vital importància com esta Guia, porte la signatura d’una persona que més valdria oblidar, ja que entre altres mesures que va implantar contra les dones fou la de considerar a les dones menors de 25 anys i embarassades supòsits de difícil inserció” ha afegit la diputada i portaveu adjunta Mònica Àlvaro.

“Els plans d’igualtat orgànica a les empreses son de vital importància per aconseguir trencar amb el model de divisió horitzontal del treball que obliguen a les dones a treballar més d’un mes debades a les dones en comparativa amb els homes” ha referit Àlvaro qui ha demanat mitjançant esta iniciativa presentada a Les Corts “la revisió i elaboració d’una guia per a implantar els plans d’igualtat en les empreses i entitats valencianes que verdaderament tinga un esperit feminista i de suport a les dones”.

“Volem ser exemple d’igualtat i és un orgull que la Vicepresidenta del Govern Valencià siga també la Consellera d’Igualtat perquè això comporta la importància que Compromís atorga a la igualtat, i per a seguir ser exemple hem d’estar a l’altura dels fets i seguir promovent mesures que aporten més igualtat, també retributiva, entre dones i homes”, ha conclòs la portaveu adjunta.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací