Aitex i Ivace aposten per la innovació creativa per a reforçar el posicionament dels sectors tradicionals

734

Actualitat Diària

L’Institut Tecnològic Tèxtil (Aitex) i l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace) han donat aquesta setmana el tret de sortida al projecte europeu CRE@CTIVE, una iniciativa liderada per tots dos organismes juntament amb altres 10 entitats europees de perfil institucional, comercial i empresarial, amb l’objectiu de fer de la creativitat l’esperó de la innovació en els sectors tradicionals.

Per a la ‘project manager’ del projecte, Míriam Martínez, “des de Aitex volem fer de la creativitat un aspecte determinant per a incrementar les oportunitats econòmiques de les s i per a això afavorirem la creació de vincles entre els sectors tradicionals i les indústries creatives (artesania, disseny, cultura, etc.) dels països socis del projecte”, que són Espanya, Itàlia, Egipte, Jordània, Palestina i Tunísia.

El resultat d’aquesta col·laboració permetrà incorporar com a variable estratègica de l’empresa la innovació creativa per a actualitzar els seus productes i millorar el seu posicionament, “fent-los més competitius en els mercats globals i més atractius per al consumidor final”, segons Martínez.

El projecte CRE@CTIVE se centra en tres sectors amb un fort arrelament tradicional: el tèxtil- confecció, el calçat i el cuir, que compten amb un notable pes en la Comunitat i que s’han vist afectats per la desacceleració i una forta competència asiàtica que, al no poder competir ni en preu ni en volum, el seu principal desafiament és la innovació de productes i processos.

El director de relacions externes del Ivace, Jordi Sebastià, ha destacat que “la innovació no entén de grandària de l’empresa i no sempre està basat en l’aplicació de la tecnologia” i ha afegit que “perquè aquests i altres sectors resultin innovadors han de donar-se una sèrie de condicionants, entre els quals preval la creativitat, eix estratègic del projecte CRE@CTIVE”.

En aquest sentit, Sebastià ha defensat que la creativitat és la base de la innovació i que “es pot ser creatiu sense ser innovador, però no es pot ser innovador sense ser creatiu”.

Sebastià ha participat en la reunió de llançament del projecte juntament amb representants de Aitex, de la Direcció General de Fons Europeus del Govern central, de la Branch Office de València, així com amb el secretariat tècnic de la convocatòria de projectes estratègics del programa Instrument de Veïnatge i Cooperació Transfronterera al Mediterrani (ENI CBC Med).

Accions previstes

El projecte CRE@CTIVE té una durada de dos anys i mig i és finançat amb 3,2 milions d’euros per la Unió Europea a través de la convocatòria de projectes estratègics del programa Instrument de Veïnatge i Cooperació Transfronterera al Mediterrani (ENI CBC Med).

Durant el 2021 es treballarà en la definició de sis models de negoci que afavoriran la interacció entre empreses amb centres culturals i creatius, artistes, fabricadors, dissenyadors, artesans i altres creadors independents que puguin aportar idees per a nous conceptes, col·leccions, tendències, models de consum i estils de vida.

A més, aquests models s’impulsaran a través d’una plataforma ‘en línia’ que oferirà la possibilitat d’aparellament entre dissenyadors, marques i productors.

Entre les accions que desenvoluparà el Ivace en el projecte està l’adaptació del mecanisme d’Anàlisi Estratègica per al Desenvolupament Empresarial (MASDE), amb la incorporació de dos mòduls de creativitat i sostenibilitat en l’estratègia de l’empresa.

Està previst que, l’any vinent, un total de 16 emprenedors i emprenedores puguin desenvolupar idees innovadores gràcies al llançament d’una convocatòria que facilitarà les relacions entre la indústria tradicional del tèxtil-confecció, calçat i cuir amb la indústria cultural i creativa.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací