Agricultura planteja al sector citrícola la necessitat de desenvolupar un nou mapa varietal

449

Actualitat Diària

La Consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha plantejat als representants del sector citrícola la necessitat de desenvolupar un nou mapa varietal adaptat a les exigències del mercat i que serveixi per a incorporar i potenciar en la citricultura valenciana aquelles varietats que resultin més rendibles per a les persones productores.

La consellera ha destacat que “cal realitzar una anàlisi detallada de la situació varietal per a conèixer on es troben els nostres punts forts i les nostres febleses en matèria d’oferta i, a partir d’aquí, emprendre una reconversió que propiciï un rejoveniment de les plantacions i sobretot una reordenació varietal que respongui als reptes del mercat i incrementi la competitivitat del sector citrícola valencià”.

Aquesta trobada, igual que la taula sobre estructures agràries celebrada també aquest dimecres, constitueix el tret de sortida a la posada en marxa d’una sèrie de grups de treball, acordada per Mollà amb els i les màxims dirigents del sector agre valencià fa a penes deu dies, a través dels quals la Conselleria pretén articular un mecanisme de diàleg permanent amb el sector.

En les reunions també ha participat el secretari autonòmic d’Agricultura, Roger Llanes, així com els directors generals amb competències en les matèries abordades. Llanes ha assegurat que aquestes trobades “suposen per a nosaltres un punt de partida importantíssim de cara a la posada en marxa d’una estratègia global encaminada a establir les bases d’un sector agrari modern i competitiu”.

“El disseny d’un nou mapa i l’informe de rendiment pretén convertir-se en una eina que ajudi al sector en la presa de decisions”, ha indicat Mollà, que ha assenyalat el suport de l’administració en la identificació de les varietats que millor s’adaptin a les demandes del mercat.

La taula de reconversió citrícola d’avui ha comptat amb la participació del sector planterista i de l’Institut Valencià de Recerques Agràries (IVIA) que col·laboraran en l’anàlisi i exposaran el seu coneixement en matèria de patrons i varietats de cítrics.

Entre les noves varietats identificades es troben les mandarines de segona temporada, que a més de ser més rendibles permetran allargar la campanya. L’estudi també tindrà en compte altres criteris per a resoldre conflictes relacionats amb l’elecció varietal com el de la pol·linització creuada.

Calendari i fórmules d’agrupació

La taula d’estructures agràries, per part seva, s’ha fixat com a prioritats establir un calendari de treball i consensuar fórmules per a desenvolupar unitats de cultiu. El sector, juntament amb la Conselleria, coordinarà el desenvolupament de projectes d’agrupació per a compartir despeses, estalviar costos, modernitzar les explotacions i, en conseqüència, millorar la rendibilitat.

El repartiment de la terra en moltes mans és una particularitat de l’agricultura valenciana -la tercera a nivell estatal en nombre d’explotacions malgrat representar menys d’un 3% de la superfície agrícola-, que requereix abordar fórmules de gestió en comú per a incrementar la renda agrària.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací