Agricultura lidera les reivindicacions de les autònomies al Govern per a activar el sector de plantes ornamentals

614

Actualitat Diària

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica lidera una carta conjunta subscrita per altres sis comunitats autònomes que reclama al Ministeri d’Agricultura activar ajudes i encapçalar iniciatives davant la Unió Europea per a alleujar les pèrdues del sector productor de planta ornamental i flor tallada.

Andalusia, Balears, Cantàbria, Catalunya, Galícia i Múrcia s’han sumat així a la proposta de la Conselleria, impulsada per la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà.

Aquesta posa el focus en la necessitat que, tant el Ministeri com les autoritats europees, adopten mesures de suport a un sector que ha vist com l’emergència sanitària feia malbé entre el 60 % i el 80 % de la seua facturació, d’un marcat caràcter estacional, davant la cancel·lació de les festes i el tancament dels seus principals canals de distribució i venda.

En la carta es fa una crida al ministre d’Agricultura, Luis Planas, a intervindre en la Comissió Europea per a posar en marxa la reserva de crisi, un mecanisme que contempla l’article 226 del Reglament 1308/2013, previst per a situacions de contingència com la patida pel sector davant la interrupció repentina de la campanya a conseqüència de l’emergència sanitària.

“El desemborsament en mitjans de producció i en mà d’obra especialitzada, ja estava molt avançat quan la crisi sanitària va fulminar la campanya de comercialització i va deixar en estat crític a multitud d’operadors”, argumenta el text, en el qual s’incideix en la suspensió de dates clau, com el Dia de la Mare, les Falles, Setmana Santa, la Fira d’Abril o Sant Jordi, per posar només alguns exemples.

Les comunitats signants qüestionen per què les explotacions productores de flors i plantes es queden fora de tota ajuda per al sector primari, malgrat estar inclòs en l’organització comuna de mercat dels productes agraris.

Mireia Mollà ha assenyalat la necessitat de sumar esforços per a mantenir la pervivència d’un sector agrícola amb un alt valor afegit, ja que, de no actuar a temps, es perdran operadors i se cedirà espai a altres Estats per a fer-se amb una producció amb una demanda interna que es trobava a l’alça.

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, que ha aprovat 2,4 milions d’euros en ajudes de concessió directa al sector, ha reivindicat l’esforç d’altres administracions amb més múscul financer com l’estatal o l’europeu.

A escala estatal, les peticions reiteren les ja traslladades per la Comunitat Valenciana al Ministeri a l’inici de la crisi com les línies de crèdit a interés zero, les ajudes a la retirada de producte o la promoció per a estimular el mercat, amb l’objectiu d’incorporar al sector en els plans de suport a la recuperació.

En la Comunitat Valenciana el sector productor de planta ornamental i flor tallada concentra el 35 % de la superfície i el 19,2 % de la producció estatal i dona ocupació a unes 10.000 persones, segons els càlculs de les associacions.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací