Agricultura gestiona més de 115 milions d’euros durant la crisi de la COVID-19 i activa ajudes per al sector agroalimentari

639

Actualitat Diària

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha gestionat més de 115 milions d’euros en ajudes, tant excepcionals com convencionals, durant els dos mesos que es compleixen aquest dimecres des de la declaració de l’estat d’alarma per la crisi sanitària de la COVID-19.

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, que ha comparegut aquest matí en la comissió de Medi Ambient, Aigua i Ordenació del Territori de les Corts, ha començat la seva intervenció amb un missatge de “respecte a les víctimes, solidaritat amb les famílies i agraïment a tota la població que ha actuat amb responsabilitat per a frenar l’expansió del virus”.

Unes paraules de reconeixement que Mollà ha estès a tots els treballadors i treballadores de les activitats declarades essencials; serveis i sectors molt vinculats a la Conselleria, des de la producció agroalimentària, fins al sanejament d’aigua, la prevenció d’incendis o la gestió i tractament de residus.

“Vull incidir en els sectors essencials que seran fonamentals en la reconstrucció de la nostra societat i, per la part que em toca, em sento molt afortunada que els valencians i valencianes tinguem un sector agroalimentari fort propi que, amb les seves mans incansables, funciona com a rebost d’Europa”, ha assenyalat Mollà.

“Necessitem recuperar la noció de sobirania alimentària i preferència comunitària i mai estarem prou agraïts al treball diari, discret i en primera línia que han fet per tots i totes nosaltres”, ha afirmat la consellera.

Pal·liar les pèrdues d’un sector “greument afectat” pel tancament dels canals de distribució i venda agroalimentària, com el Horeca i el dels mercats no sedentaris, ha estat la prioritat de Mireia Mollà al capdavant de la Conselleria, segons ha assegurat.

Mollà h adicho que les ajudes econòmiques amb fons propis de més de 7 milions d’euros, que es van anunciar divendres passat, són una de les línies de suport econòmic per al sector de la producció i comercialització “més quantioses a nivell estatal i van dirigides als productors més colpejats per aquesta crisi, com el pesquer, la ramaderia d’oví i caprí o els petits productors primaris” que completen amb la venda directa la seva renda agrària. A aquest s’unirà un segon decret, per un import de 2,4 milions, per al sector de la planta ornamental i la flor tallada.

“Aquesta bateria d’ajudes no ha estat l’única mesura impulsada des de l’Administració autonòmica, sinó que s’ha acompanyat d’altres com l’acord per a permetre els ERTE del sector pesquer per raons de seguretat, el manteniment de l’assistència telefònica i telemàtica de les oficines comarcals i els serveis veterinaris i l’autorització per a recobrar l’activitat dels mercats no sedentaris”, ha explicat.

Mollà ha incidit en què “hem estat treballant i posicionant-nos per a mantenir tots els canals de comercialització existents i, ara més que mai, l’impuls i la promoció pel manteniment dels mercats locals, de proximitat, municipals i el petit comerç és fonamental per a afavorir la venda de producte local i de temporada i la recuperació dels petits i mitjans productors”.

51,1 milions d’euros

La titular d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha repassat també la bateria d’ordres, resolucions, convocatòries i decrets ordinaris -molts tramitats d’emergència- “convertits en ajudes directes que han continuat publicant-se durant l’estat d’alarma i que aconsegueixen els 51,1 milions d’euros, només en dotació pressupostària per al sector primari”.

En aquest paquet s’emmarquen els 24,5 milions d’euros per a la contractació de pòlisses agràries, que “tornen a col·locar a la Comunitat Valenciana com una de les quals més aporta a la bossa comuna”, els 2,16 milions d’euros per a la promoció d’una pesca i aqüicultura sostenibles, el prop de milió d’euros en ajudes per a la certificació ecològica, els més de 1,5 milions euros per al suport a les figures de qualitat diferenciada o els 10,8 milions d’euros per a lluitar contra la despoblació en zones rurals, entre altres mesures.

Totes aquestes iniciatives “donen bon compte del suport de la Conselleria al sector de l’agricultura, ramaderia, pesca, cooperatives i indústries de transformació agroalimentària durant la crisi sanitària, centrades en l’urgent sense desatendre l’ordinari”, ha subratllat.

Sanejament, prevenció d’incendis i gestió de residus

La compareixença de la consellera no s’ha circumscrit només a les ajudes de la producció agroalimentària, sinó que també ha fet referència a les mesures destinades a intensificar la labor de serveis públics essencials que integren l’àrea d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

Així, no s’han incinerat residus sanitaris i els residus domèstics s’han reduït en més d’un 11% durant l’emergència sanitària, ha afirmat Mollà durant el període de la intervenció dedicat al tractament de residus, un resultat que la consellera ha atribuït a la intensificació en la gestió i a l’increment de les inversions per a evitar una regressió en els índexs de recollida selectiva i reciclatge a causa de la crisi de la COVID-19.

Durant la pandèmia s’han extremat les precaucions de seguretat del personal de les plantes, en les quals s’ha eliminat el triatge manual, s’han respectat els torns i s’han desinfectat diverses vegades al dia els espais d’algunes de les instal·lacions, ha explicat.

En matèria de sanejament i depuració d’aigua, s’han aprovat obres de reparació en les EDAR pels danys del temporal Gloria del gener passat per 56,3 milions d’euros. A més, l’ajornament del cànon de sanejament durant 3 mesos a tots els usuaris i usuàries de la Comunitat, que implica ajornar el cobrament de 54 milions d’euros, “posa de manifest l’aposta inversora de la Conselleria i de les seves entitats adscrites”, ha afegit.

Mireia Mollà també ha destacat que l’Administració autonòmica “porta des de finals de febrer col·laborant en un projecte pioner de monitoratge i detecció del coronavirus en les aigües residuals que ja han llançat conclusions preliminars i que continuaran treballant juntament amb les universitats públiques per a traslladar l’experiència a la resta del territori”.

Les labors essencials també han inclòs la prevenció d’incendis on “el servei de vigilància preventiva ha estat i està funcionant a ple rendiment amb més unitats per a mantenir la seguretat”. En aquesta línia, els i les agents mediambientals també han col·laborat activament per a fer arribar als centres i residències de majors de les zones rurals equips de seguretat i protecció.

“La nova normalitat, la de la transició ecològica decidida”

Així mateix, Mollà ha apel·lat en la seva intervenció “a les necessàries transformacions del sistema que vindran amb la reconstrucció”. “La nova normalitat ha de ser la de la transició ecològica decidida: tots coincidim que la salut està per sobre de tot i l’emergència climàtica és la nostra salut també i és un estat d’emergència que no per a”.

En aquest sentit, ha conclòs amb la mirada posada en alguns dels grans eixos de la Conselleria, com la presentació de l’esborrany de la Llei de Canvi Climàtic que es presentarà en dues setmanes, juntament amb una línia d’ajudes de 4 milions d’euros per a invertir en projectes de rebaixa d’emissions i d’eficiència energètica en els municipis.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací