Agricultura detecta més d’una desena de plaguicides en cítrics importats de Sud-àfrica

545

Actualitat Diària

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha detectat més d’una desena de plaguicides l’ús de les quals no està permès en la producció agrària de la Unió Europea en cítrics importats de Sud-àfrica.

En aquest sentit, les taronges, llimones, mandarines i aranges procedents de Sud-àfrica presenten residus de plaguicides l’ús dels quals no està permès en l’àmbit de la Unió Europea, d’acord amb els recents resultats de les anàlisis que ha dut a terme la Conselleria sobre diferents varietats de cítrics importats a la Comunitat Valenciana.

Els informes de laboratori, realitzats amb la col·laboració de la Direcció General de Comerç i Consum, assenyalen la presència d’un total de 14 residus de plaguicides, tres dels quals estan actualment exclosos de l’última llista de substàncies actives permeses en la producció comunitària.

És el cas, per exemple, de la ‘carbendazima’ o el ‘propiconazol’, dues substàncies actives d’ús prohibit en la producció citrícola europea.

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha assenyalat que aquesta disparitat en les condicions de producció posa de manifest “la doble moral de la normativa europea en matèria de qualitat agroalimentària”.

“La Unió Europea crea una situació de desequilibri en consentir per als productes importats la presència de substàncies actives -dins dels límits- prohibides en la nostra agricultura i en la nostra producció citrícola”, ha assenyalat Mollà.

Els resultats de les anàlisis també constaten concentracions de plaguicides que freguen els límits de mil·ligrams per quilo, entre els quals destaca el ‘imazalil’, un tractament contra la floridura en els cítrics que la legislació, tant estatal com comunitària, obliga a declarar en l’etiqueta del producte, així com fins a vuit residus de pesticides diferents en un mateix producte.

“Els resultats posen de manifest la competència deslleial sobre els productors valencians que a més d’enfrontar-se a l’amenaça de plagues importades, compleixen amb exigències i estàndards de qualitat i sostenibilitat superiors als dels seus competidors”, ha assenyalat Mollà.

La consellera ha reiterat la necessitat de “imposar fórmules de reciprocitat comercial que igualin les exigències fitosanitàries sobre els productors”, una reivindicació que va traslladar de nou al ministre d’Agricultura, Luis Planas, durant la seva visita a la Comunitat Valenciana dijous passat.

Mollà, que aquest dimarts participa en la Primera Cort de la Taronja Valenciana, ha destacat “l’excel·lència en la qualitat dels cítrics” de la Comunitat Valenciana i ha rebutjat l'”empara legal” de les autoritats comunitàries a “substàncies actives excloses per a les nostres persones agricultores”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací