L’Aeroport de Castelló podria ser ‘rendible i de referència’ en 5 anys si es compleixen una sèrie d’objectius

El secretari autonòmic de Turisme i president d'Aerocas, Francesc Colomer, ha destacat la importància de l'estudi que aval·la aquest pla

2748

ActualitatDiària

El Pla Estratègic elaborat per experts de diverses disciplines, confirma que l’Aeroport de Castelló pot ser una infraestructura rendible i de referència, si s’aconsegueixen complir els objectius plantejats en un termini de 5 anys. Així ho han afirmat aquest matí els responsables de Aerocas. L’alternativa pansa per potenciar tant el seu ús turístic com el seu ús dins de la indústria aeroportuària.

L’aeroport de Castelló ha presentat les línies mestres del Pla Estratègic, un document en el qual han participat experts en diverses disciplines i que traça les accions a desenvolupar en els pròxims cinc anys amb l’objectiu d’aconseguir la consolidació de la infraestructura.

El secretari autonòmic de Turisme i president de la societat pública Aerocas, Francesc Colomer, ha destacat la importància de l’estudi, “ja que realitza un diagnòstic de la situació actual de l’aeroport, detectant les seues febleses i fortaleses, i marca el full de ruta que hem de seguir en el lustre vinent perquè la infraestructura es convertisca en una eina sostenible i eficaç per al territori i la societat”.

“Aquest Pla Estratègic està dissenyat sobre la base del realisme i suposa un full de ruta creïble”, ha afegit. Colomer ha ressaltat el nivell de les persones que s’han implicat en el Pla, que ha recopilat l’opinió d’especialistes internacionals en els camps de l’aeronàutica, el turisme i logística, a més de comptar amb la participació d’experts adscrits a quatre universitats valencianes.

El director general de Aerocas, Joan Serafí Bernat, ha posat en valor els assoliments obtinguts en els tres últims anys, “que l’aeroport ha arrancat i aconseguit un creixement sostingut del tràfic”. “Per a evitar un estancament de l’activitat, hem impulsat aquest Pla Estratègic, que ens indica el camí cap al ple desenvolupament de l’aeroport i que marca com a objectiu aproximar-nos al mig milió de passatgers anuals en el termini d’un lustre”, ha afegit.

Bernat ha destacat que l’engegada del pla “arriba després que hàgem sigut capaços de solucionar una infinitat de problemes heretats i d’esmenar la complicada situació econòmica que ens trobem”.

“Gràcies al suport de l’actual Consell, hem aconseguit sanejar l’aeroport, alhora que hem treballat en l’elaboració d’un Pla Estratègic amb el propòsit de garantir la viabilitat futura de les instal·lacions”, ha afirmat.

El Pla Estratègic s’estructura en dos blocs. El primer, realitzat per la consultora GfK, consisteix en un treball de camp que inclou entrevistes a 36 experts en el negoci aeroportuari, el turisme i territori. El segon bloc consta de quatre informes sectorials elaborats per experts adscrits a la Universitat de València, la Politècnica de València, la Universitat d’Alacant i la Universitat Jaume I de Castelló.

El primer dels informes aborda el paper de l’aeroport de Castelló en el marc de l’estructura aeroportuària regional a Europa; el segon incideix en la seua potencialitat turística; mentre que els altres dos exposen les possibles activitats a desenvolupar com a complement al tràfic comercial. Els treballs han sigut coordinats pel director de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local de la Comunitat Valenciana, Vicente Budí, i per Francisco Negre, consultor en innovació empresarial i models de negoci.

El document fixa el turisme com a eix principal sobre el qual ha de pivotar el creixement de la base castellonenca. En aquest sentit, detecta un gran potencial de desenvolupament turístic en l’àrea d’influència de l’aeroport i incideix en el paper que aquest pot exercir en la conurbació de València-Castelló. Per a activar la demanda, el pla proposa la constitució d’un comitè de rutes que integre a l’administració i al sector turístic amb l’objectiu de captar noves connexions regulars i operatives xàrter.

Com a mercats d’interès turístic preferent fixa els de Regne Unit, Alemanya, Holanda, Bèlgica, Itàlia i França. Planteja com a objectiu aconseguir en cinc anys 310.000 passatgers addicionals, que suposarien un impacte econòmic anual sobre el territori de 76,5 milions d’euros, contribuint a l’objectiu estratègic de la desestacionalización del sector turístic. El Pla també assenyala com a prioritària la connexió amb un gran hub internacional, preferentment Madrid.

D’altra banda, el Pla Estratègic aposta pel desenvolupament d’activitats complementàries al tràfic comercial, com una font addicional d’ingressos que, a més, contribuiria a l’objectiu d’incrementar l’horari operatiu de l’aeroport. En aquest sentit, destaca el seu potencial com a base per a aeronaus d’emergències i d’extinció d’incendis, així com la seua idoneïtat per a acollir escoles de formació de vol.

Impuls a la ZAC

Altra de les activitats complementàries analitzades és la d’estacionament, manteniment i reparació d’aeronaus, un sector amb un creixement potencial en les pròximes dècades. La prestació d’aquest tipus de serveis, així com el desenvolupament d’activitats logístiques, estan supeditats a la futura engegada de la Zona d’Activitats Complementàries (ZAC), que abasta una superfície de més dos milions de metres quadrats.

Sobre aquest tema, el director general de Aerocas, Joan Serafí Bernat, ha anunciat la pròxima licitació d’un contracte per a la redacció i tramitació del pla especial de la ZAC, que definirà el desenvolupament de l’àrea circumdant a l’aeroport. Bernat ha destacat que és un objectiu estratègic activar un pol empresarial i logístic entorn de les instal·lacions aeroportuàries.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací