El distribuïdor elèctric es mostra clau en el desenvolupament de l’autoconsum

853

La sessió  celebrada a València ha estat organitzada per l’Associació d’Empreses d’Energia Elèctrica (aelēc)

Actualitat Diària

Els distribuïdors d’energia elèctrica exerceixen un paper clau en el desenvolupament de l’autoconsum, per al qual serà necessari disposar d’una xarxa de distribució forta, amb malla i digitalitzada.

Aquesta és una de les qüestions que s’han abordat en la jornada de l’Associació d’Empreses d’Energia Elèctrica (aelēc), centrada en l’autoconsum d’energia elèctrica, coincidint amb la tramitació de la normativa que regularà les seues condicions administratives, tècniques i econòmiques.

Aquest seminari ha reunit alguns dels principals actors de la Comunitat Valenciana vinculats a l’autoconsum. Així, representants del món empresarial i de l’Administració s’han donat cita per a exposar les seues propostes i debatre entorn de l’autoconsum elèctric.

En la inauguració de la jornada la presidenta de aelēc, Marina Serrano, ha assenyalat que la xarxa de distribució haurà d’actuar com un facilitador neutral per al desenvolupament de l’autoconsum, un dels elements que formaran part del procés de Transició Energètica i així la digitalització de les xarxes contribuirà a avançar en l’apoderament del consumidor, que tindrà major capacitat de gestió sobre la seua demanda.

En aquest sentit, Marina Serrano, ha subratllat que el desenvolupament de l’autoconsum tindrà un efecte positiu sobre l’economia de les empreses de la Comunitat, sobre el sistema energètic i sobre els consumidors, contribuint a més a l’electrificació i descarbonització de l’economia en el seu conjunt.

La presidenta de aelēc ha considerat que amb la proposta de reial decret “es tracta d’eliminar incerteses, perquè els consumidors puguen optar per l’autoconsum amb llibertat i sense cap mena de barrera reguladora”, al mateix temps que també cal “procurar un desenvolupament ordenat, dotant al regulador de les eines adequades que permeten una integració progressiva de l’autoconsum en condicions de seguretat”. Per part seua, el distribuïdor deu ser “la palanca que facilite la integració de l’autoconsum en el sistema” ha afegit.

Posteriorment, el director de Regulació de aelēc, Pedro González, ha exposat la situació actual i el contingut de la proposta de reial decret que està en tramitació, destacant el seu encaix amb la normativa europea. En la seua intervenció, ha incidit en la importància de no retardar la seua aprovació i de comptar amb un període transitori per a adequar procediments i sistemes.

Transició Energètica

A continuació s’ha abordat el paper de l’autoconsum en la Transició Energètica, en una taula redona en la qual han participat Empar Martínez, directora general d’Indústria i Energia de la Generalitat Valenciana; Germán Cuñat, cap àrea de l’Ivace; Fidel Roig, vicepresident de AVAESEN; Sergio Pomar, vicepresident de Aselec; i Álvaro Ryan, responsable de Regulació d’Iberdrola Distribució.

Tots ells han destacat i agraït la celebració d’aquest tipus de jornades, perquè diferents col·lectius que formen part del sector energètic relacionat amb l’autoconsum puguen anar en la mateixa direcció, treballant junts i de forma coordinada, i així aprofitar les diferents oportunitats que s’estan brindant tant per al consumidor, que passa a assumir un paper actiu, com per a la resta d’indústria relacionada amb l’autoconsum.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací