20.000 agricultors i una tractorada ensordeixen València per a demanar solucions immediates en el camp

669

Actualitat Diària

Més de 20.000 agricultors i uns 1.000 tractors han col·lapsat aquest matí el centre de València en la major resposta del sector agropecuari de la Comunitat Valenciana durant aquest segle, per a exigir preus justos per a les seues produccions i denunciar la demagògia i l’engany de les polítiques buides que ens han portat a una situació límit.

La tractorada-manifestació, convocada per les organitzacions professionals agràries que formen part de ASAJA en la Comunitat Valenciana –l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA), ASAJA Alacant-Joves Agricultors i la Federació Provincial d’Agricultors i Ramaders de Castelló (FEPAC-ASAJA)–, La VA UNIR de Llauradors i Ramaders i la Unió de Xicotets Agricultors i Ramaders del País Valencià (UPA-PV); així com amb el suport de Cooperatives Agro-alimentàries i centenars d’Ajuntaments i entitats socials, ha partit a les 11.00 hores des de la Plaça de Sant Agustí amb el clam unànime i la pancarta amb el lema: «N’hi ha prou d’enganyar als agricultors i ramaders».

El recorregut de la mobilització

Aquesta mobilització ve a sumar-se a l’onada sense precedents de protestes i manifestacions del sector agrari que s’estan succeint en multitud de comunitats autònomes espanyoles des que començara l’any, com a mostra de la situació crítica que travessen els agricultors i ramaders i en reclam a les diferents administracions de mesures a curt, mitjà i llarg termini que garantisquen una rendibilitat digna per als productors valencians.

Durant més de tres hores els manifestants van cridar al llarg del recorregut, que va travessar el carrer Xàtiva, el carrer Colón, la Porta de la Mar, l’avinguda de Navarro Reverter i la Plaça Amèrica, consignes com: “Volem futur”, “SMI, els agricultors també tenim dret a un salari mínim pels nostres productes”; “No a l’entrada de productes de tercers països en plena campanya”; “Menys agricultura, Més despoblació; “Preus mínims en camp JA!”; “La lluita contra el canvi climàtic comença en el camp”; “Nosaltres donem menjar, els polítics ens maten de fam”; “Mentre els polítics divaguen els agricultors es moren”; “Sense agricultura no hi ha futur als pobles”; o “Menys demagògia política i més preus dignes”.

Ha sigut en la Plaça Amèrica, on s’han congregat tots els assistents i tractors en una marea humana unida en una manifestació blanca sense signes polítics, quan la periodista agrària Silvia Soria ha presentat els parlaments dels diferents representants de les OPES convocants, que han denunciat els motius que ens han portat a aquest escenari i obligat a eixir al carrer.

Les reivindicacions

Entre les reivindicacions cal destacar la revisió de la Llei per a millorar el funcionament de la cadena alimentària, crear un Observatori de Preus i que es perseguisca la venda a pèrdues en la Llei de Comerç Minorista; pressupost suficient per a cobrir les necessitats de les persones assegurades en el sistema d’assegurances agràries i la implantació d’una assegurança de costos/ingressos agraris, entre altres coses.

El punt i final a aquest acte de protesta l’han posat els representants del sector en traslladar-se a la Plaça del Temple per a entregar a la nova delegada del Govern, Gloria Calero, un document reivindicatiu i la petició d’una reunió per a abordar mesures dirigides a millorar la rendibilitat dels productors. Productors que hui han deixat ben clar que no es donaran per vençuts i que han demostrat que el camp està unit.

Calero: “L’objectiu és millorar les condicions del sector primari”

Posteriorment Calero ha mantingut una trobada amb les entitats organitzadores i ha subratllat “la normalitat amb la qual està transcorrent la jornada reivindicativa” i ha agraït aquesta situació als organitzadors i a l’actuació de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat.

La delegada ha recordat que el Govern està treballant per a “evitar la volatilitat dels preus” a través de la millora de l’assegurança agrària enfront de fenòmens climàtics adversos i de les mesures de regulació per a la millora de la posició d’agricultors i ramaders.

140220foto2agricultoresAsimismo, ha subratllat “el compromís ferm” del Govern per a “defensar el camp espanyol a Brussel·les i la distribució justa dels recursos”. En aqueix sentit, ha assenyalat, com ja ha indicat el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, que “el Govern defensarà que la futura PAC mantinga el mateix pressupost que en el període anterior”.

Calero ha manifestat que l’objectiu “és millorar les condicions econòmiques del sector primari”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací