Un nu integral durant un concert ‘pel Valencià’ genera una nova crisi de govern en castellón 

884

L’acte estava organitzat per ‘Castelló per la Llengua’ i autoritzat per l’Ajuntament. Compromís denuncia el antivalencianisme del PP

Un nu integral durant un concert convocat en la Plaça Major de Castelló, en un acte ‘pro-*Valencià’ i on hi havia nombrosos menors, ha provocat una nova crisi de Govern. L’acte estava organitzat per Castelló per la Llengua, en la trobada per a commemorar l’aniversari dels Normes de Castelló. PP i CS han criticat durament l’espectacle. Compromís afirma que és sol una anècdota i el PSOE indica que s’han d’assumir responsabilitats

Actualitat Diària

Dissabte a la vesprada nit en una jornada de festa. Es commemorava l’aniversari dels Normes de Castelló. Castelló Per la Llengua, associació en la qual estan representats nombrosos partits polítics, entre ells Compromís (no PP ni CS), organitzava una sèrie d’actes sota l’eslògan Decidim valencià.
L’última part del programa oferia l’actuació de diversos grups musicals.
L’últim a intervindre, en una plaça plena de públic i amb nombrosos xiquets, va oferir una peça del seu repertori en la qual el vocalista realitzava un nu integral.
El Grup Popular reaccionava hores després, criticava el nu integral davant menors i en un acte que, segons els populars, es va dedicar a enaltir les idees catalanistes i la III República.
Les imatges del nu donaven la volta a tot el territori nacional i es feien virals en les xarxes socials.
Un dia després, l’espectacle provocava una nova crisi de Govern. Mentre Compromís qualificava el fet de pura anècdota treta de to pel PP i el seu radicalisme anti valencià, el Grup socialista, que governa amb Compromís a Castelló, enviava un comunicat en el qual denunciava també el fet que un espectacle fora de to i de lloc, aombrara una celebració tan important. PSOE i Compromís, no es posaven d’acord.

L’anècdota del nu de la Plaça Major
Pel que fa a la polèmica generada durant la jornada d’ahir pel nu integral realitzat pel cantant d’un grup musical durant la seua actuació en la plaça Major, el portaveu de Compromís i regidor de Normalització llingüística, Ignasi Garcia, ha restat importància al tema, que ha qualificat com a anecdòtic.
Garcia ha explicat la importància de la celebració de l’aniversari de ‘Les Normes de Castelló’ aprovades en 1932, perquè va ser la primera vegada que s’establia una gramàtica i ortografia oficial per a l’ús del valencià.
En funció de la rellevància d’aquell acord, ha manifestat, tots els anys, l’Associació Castelló per la llengua’ celebra una sèrie d’actes divulgatius i d’oci.
Aquestes activitats, va apuntar, conclouen amb una trobada, que es va celebrar dissabte passat, on es van realitzar infinitat d’activitats amb la major normalitat. El que va ocórrer en el concert, va dir, va ser sol una anècdota, que el PP ha tret de context i ha utilitzat per a parlar de pro-catalanisme i atacar a la llengua del valencià.
Garcia ha explicat, que no és la primera vegada que aquest grup actúa, ni que realitza la mateixa actuació que ara qüestiona el PP, i de fet, va ser contractat per Diputació i Ajuntament en 2014, on va oferir el mateix espectacle sense les majors conseqüències; el que passa, va afegir, és que llavors el PP governava a l’Ajuntament.
L’Ajuntament, manifestava Ignasi García no és qui per condicionar les actuacions de cap grup musical, perquè això es diu censura.

Mentre que Compromís ho titllava d’anecdòtic i culpava al PP per la seua radicalitat, el Grup Municipal Socialista assenyalava a través d’un comunicat:

El grup socialista lamenta que el nu d’un cantant entele la jornada reivindicativa de Les Normes de Castelló

“El Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de Castelló considera que alguns esdeveniments registrats durant la celebració d’una festa tan especial com la de l’aniversari de la signatura de les Normes de Castelló han entelat el sentit de reivindicació tranquil·la que es pretenia. És el cas del nu d’un cantant en un dels concerts de la jornada.

Els organitzadors d’un acte, siga el que siga, han de definir la programació d’acord amb els objectius que es persegueixen i, per tant, determinar els grups a contractar, i aquests, al seu torn, han d’adequar-se al marc en el qual realitza l’actuació i al públic assistent, allunyant-se de provocacions que no aporten res a la promoció de la llengua.

Volem traslladar una reflexió serena sobre si la millor forma de reivindicar la llengua i la cultura és fomentar actes que generen controvèrsia en la societat. La conquesta d’espais de consens entorn de la llengua no s’aconsegueix amb espectacles que, emparats en la llibertat d’expressió, no tenen res a veure amb la cultura, ni amb la promoció de valors educatius, ni amb la reivindicació de les Normes de Castelló.

El PP, acusat de valencianofobia, critica a Marco de “permetre una exhibició d’independentisme català en la plaça Major”

El portaveu adjunt del Grup Municipal Popular a l’Ajuntament de Castelló, Juanjo Pérez Macián, ha denunciat que el PSPV i Compromís fan ús del valencià per a generar enfrontament. “El bipartit fa un flac favor a la promoció del valencià mesclant-lo amb les reivindicacions de polítics independentistes presos i amb les pretensions d’independència de Catalunya”, ha explicat en al·lusió a l’acte que es va celebrar dissabte passat en la plaça Major on se celebrava el 86é aniversari de Les Normes de Castelló.

Pérez Macián ha informat que hui el Grup Municipal Popular ha preguntat en la Comissió de Govern Obert i Participació pel cost que li ha suposat a l’Ajuntament aquests actes en la plaça Major i que van servir de lloa a l’independentisme català, als polítics presos catalans i a la III República i “no obstant això ha optat per no donar resposta i silenciar la seua posició sobre aquest tema. Alguna cosa que no ens ha estranyat ja que aquesta comissió la presideix la investigada per corrupció política Ali Brancal”.

“Exigim responsabilitats a l’alcaldessa Amparo Marco ja que ha permés que Castelló projecte una imatge radical a la societat castellonenca i a la resta de ciutats, agreujat amb una fi de festa que va comptar amb el nu integral d’un dels cantants davant de menors”, ha indicat. A més, ha comentat que han sigut milers les persones que en xarxes socials i en els mitjans de comunicació han denunciat i han mostrat la seua indignació per aquest aquelarre independentista i per aqueixa actuació. “En comptes d’oferir a la ciutat un plaça Major amb símbols nadalencs, Marco i Compromís l’han omplida de símbols i missatges procatalanistes i independentistes”.

Pérez Macián ha indicat que “en el PP, en cap concepte, tenim “valencianofobia”. Aqueixes són les mentides de Compromís i d’Ignasi García per a crear major conflicte social amb la llengua” i afig que “l’objectiu de García és dividir a la societat entre els bons que parlen valencià i els dolents que parlen castellà”.

En aquest sentit, el portaveu adjunt del Grup Municipal Popular a l’Ajuntament ha matisat que “el que sí que és cert és que la societat castellonenca està molt majoritàriament en contra de l’independentisme català, que la gran majoria social de Castelló és constitucionalista, i que respecta i vol la unitat d’Espanya perquè s’asseguen castellonenques, valencians i espanyols”. Per contra, és Compromís qui vol trencar aqueix sentiment d’unitat espanyola, de respecte a la llengua valenciana i a la cultura valenciana. Són els del Compromís els qui amb el beneplàcit d’Amparo Marco pretenen amb aquesta *performance i amb aquestes escenes fora de lloc crear major divisió social i enfrontament entre els castellonencs”.

Han sigut milers els castellonencs que en les seues xarxes s’han manifestat i han mostrat la seua indignació “contra el lamentable espectacle que durant tot el dia del dissabte Compromís va muntar en la plaça Major. De valencianofobia del PP, res; d’oposar-nos als independentistes catalans que volen trencar amb la Constitució i rebel·lar-se contra l’Estat espanyol, tot”.

“Des del PP defensem el valencià com a llengua nostra, com a patrimoni, com a eix vertebrador de la nostra cultura i mai farem ús partidista com fan els del bipartit”, ha explicat.

Les persones que van passejar el dissabte per la plaça Major van poder veure banderes fent apologia de la III república, fulls volants demanant la llibertat dels polítics que ara mateix estan a la presó acusats per atacar la Carta Magna amb delictes tan greus com sedició i malversació divendres que ve, cartells en els quals s’inclou i acusa de valencianofobia a la ciutat de Castelló, entre sengles, en un mapa conjunt dels Països Catalans; cartells del PCE atacant l’OTAN… i tot patrocinat per l’Ajuntament de Castelló, però sota l’atenta tutela de grups independentistes i catalanistes com Acció Cultural del País Valencià. A més, la plaça va ser envaïda per vehicles, malgrat estar prohibit.

No és la primera vegada que Castelló es converteix en escenari de l’independentisme radical. Al setembre de 2017, un grup que s’autodenomina les BAF va llançar fulls volants en favor de la consulta popular il·legal celebrada a Catalunya precisament amb un assalt al terrat de l’Ajuntament. Les càmeres de seguretat municipals no van funcionar i van poder actuar amb total impunitat o amb la connivència i complicitat del bipartit que governa la ciutat. Pocs dies després, tornava a fer una pintada en la font que presideix la plaça. Des de llavors, no han parat d’aparéixer pintades i llaços grocs en múltiples punts de la ciutat. Així mateix, grups com les BAF o seus com les de la Cosa Nostra, actuen impunement per tota la ciutat, que acabaran convertint-se en *CDR, aprofitant els vincles familiars directes que alguns dels seus membres tenen amb l’equip de govern municipal.

Ciutadans denuncia que el bipartit destape el seu ideari polític amb un nu

La portaveu de Ciutadans a l’Ajuntament de Castelló, Cristina Gavarda, ha denunciat que “el bipartit destape el seu ideari polític amb un ‘nu en públic’ i ha criticat que “l’equip de Govern use Les Normes de Castelló i el valencià per a promocionar el seu acte partidista de forma encoberta”.

Així, Gavarda ha manifestat que “la llibertat d’expressió dels socis del Pacte del Grau és inadmissible i intolerable des del punt que la seua llibertat afronta i coarta la dels altres”. La portaveu de Cs s’ha preguntat “què té a veure la defensa de la cultura i la nostra llengua amb tal espectacle” i ha lamentat que “Compromís arrossegue a PSPV i Castelló en Moviment a ser ostatges del seu adoctrinament públic”

“No s’entén que els governs de Compromís veten cançons de contingut ‘masclista’ en revetles públiques i permeten nus integrals en presència de menors per a promoure la seua doctrina independentista que res té a veure amb el valencià i Les Normes de Castelló”, ha conclòs la regidora.

 

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací