Puig assegura al rector de l’UJI que el finançament per a acabar Ciències de la Salut està garantida

1806
Foto: UJI

El rector y el president de la Generalitat han presidit la inauguració de la primera fase de la Facultat de Ciències de la Salut de la UJI que estarà operativa el curs 2018-19

S. Barberá/ Actualitat Diària

El rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, ha demanat una vegada més, aquesta vegada davant el president de la Generalitat, Ximo Puig, el finançament necessari per a finalitzar les obres de la Facultat de Ciències de la Salut i Puig li ha contestat que “està garantida”.

Aquestes declaracions les han realitzat en la inauguració de les obres de construcció de la primera fase de la Facultat de Ciències de la Salut (FCS) de la universitat castellonenca. Aquesta fase, que està integrada per tres dels cinc mòduls que constituiran aquest centre, té una superfície construïda de més de 12.000 metres quadrats i ha suposat una inversió de més de 21,2 milions d’euros.

El rector ha anunciat que el trasllat dels graus de Medicina i Infermeria a aquest edifici es farà prompte, de manera que totes les activitats del curs 2018-2019 ja s’impartiran en les noves instal·lacions.

Foto: UJI

Climent ha reivindicat “l’activació d’un pla de finançament que no es va activar amb l’anterior Govern de la Generalitat”. Ha recordat que l’actual falta de finançament de la UJI es deu a més al fet que va haver-hi una rebaixa de 13 milions d’euros a l’any, “malgrat açò la Jaume I es va comprometre a engegar uns estudis de Salut i ho hem fet, però el finançament per estudiant de la qual disposem ja no dóna per a més. D’alguna manera ja no posa en perill no solament fer la segona fase de la Facultat, sinó la pròpia sostenibilitat de la mateixa”.

Segons ha explicat Climent “no estem demanant que es lleve d’altres universitats, simplement que es revise per a aconseguir un servei públic de qualitat perquè la UJI li’l mereix i sobretot qui li’l mereix és Castelló”.

Foto: UJI

Per la seua banda, Puig ha destacat que “tenim un sistema universitari valencià públic d’una enorme potència, d’una excel·lència considerable i aqueix és un factor de progrés i un factor de prosperitat social per al conjunt de la societat valenciana. Des d’aqueixa perspectiva, nosaltres, malgrat les múltiples dificultats financeres que saben que té la Generalitat Valenciana, malgrat açò hem prioritzat des del primer moment el que és l’accés a la igualtat d’oportunitats en l’ensenyament superior i aqueix és un element clau”.

Sobre la segona part de la construcció de Ciències de la Salut, Puig ha dit que “nosaltres en tot moment garantim el desenvolupament de Ciències de la Salut a Castelló i ho farem. És evident que hi ha un marc pressupostari que anem a debatre i per açò per primera vegada i des d’aquesta vesprada i aquest cap de setmana estarem reunits el conseller d’Educació, de Recerca i d’Hisenda i jo mateix al costat de les rectors estarem tractant de veure de quina manera podem orientar no solament el present, sinó també el futur. Quin marc ha de ser un marc estable. Tot açò està condicionat com saben al canvi de model de finançament. La Generalitat en aquests moments inverteix en el sistema universitari al voltant de 16 milions d’euros a l’any i per a nosaltres també és insuficient”.

Fases de construcció de la FCS

La fase 1 de la Facultat de Ciències de la Salut consta de tres edificis corresponents a recerca, serveis comuns i docència. Els tres mòduls estan integrats i units per uns patis interiors i tenen una superfície construïda de més de 12.000 m², dels més de 22.000 que implica tot el projecte de la Facultat, amb els cinc mòduls previstos.

Foto: UJI

Tots els edificis s’han dissenyat d’acord amb normes mediambientals que cerquen l’eficiència energètica, amb un estalvi important en la producció de calor a l’hivern i fred a l’estiu. De fet, l’edifici té una certificació de quatre fulles verdes de Green Building Council d’Espanya.

El primer mòdul –que es va inaugurar en 2015- és l’edifici de laboratoris i recerca. El segon mòdul concentra els serveis centrals, serveis comuns, administratius i departamentals, i en ell se situen els serveis de cafeteria, reprografia i consergeria, una zona polivalent, el saló d’actes, les sales d’estudi, la sala de graus, la sala de juntes, la zona de deganat i diversos despatxos. Finalment, en el tercer mòdul se situen les aules docents, laboratoris i tres sales de simulació que recreen una habitació d’hospital, un quiròfan i una habitació de la Unitat de Vigilància intensiva (UCI).

Foto: UJI

La fase 2, que tindrà una superfície de 8.000 m², té un pressupost de 13 milions d’euros i consistirà en la construcció de dos edificis més: un quart mòdul per a aules docents i un cinquè mòdul de despatxos, laboratoris i recerca.

Trobada a Morella per a abordar el finançament universitari valenciana

Sobre la trobada que se celebra aquesta vesprada i la jornada de demà dissabte a Morella, Puig ha explicat que a més del finançament universitari també es parlarà de “com s’assenyala l’horitzó del sistema públic universitari valencià, que és un sistema universitari excel·lent”.

El president ha explicat que “per cada euro que s’inverteix per part dels valencians en el sistema universitari, es rendibilitzen més de 2,50 per tant és una gran inversió, absolutament positiva. I tenim a veure que marc de solidesa podem garantir en el futur i tot açò ho anem a parlar des d’una posició crítica, en el sentit que la zona de confort no serveix per a cap, ni per al Govern ni per a les universitats. Hem de ser cada dia millors. Per açò volem fer una anàlisi compartida i orientat a aqueixa millora de la qualitat de l’ensenyament, a aqueixa millor connexió entre el mercat de treball i la universitat i en definitiva a garantir que aquest gran motor de progrés que són les universitats tinguen garantit el futur”.

Per la seua banda, el rector de la Jaume I ha afirmat que espera que en aquestes jornades “espere s’extraga una idea clara de cap a on ha d’anar el que és un pla de finançament de les universitats públiques valencianes, distingir allò que és servei públic i per tant finançament per a estudiants, d’allò que són recursos que han d’anar destinats a l’excel·lència perquè el finançament entenem que ha de ser així”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací