Hosbec demana a la Generalitat que no tanque per Setmana Santa per les bones dades de la Covid

574

Actualitat Diària

Hosbec ha mantingut avui una trobada amb el Conseller d’Economia, Ocupació, Model Productiu i Comerç, en el qual ha donat trasllat de les principals reivindicacions i peticions del sector hoteler per a poder afrontar la sortida de la crisi motivada pel Covid19.

En aquesta reunió, marcada per restriccions d’assistència per a complir amb protocols de seguretat, també han estat presents el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer i un reduït grup d’empresaris hotelers de tota la Comunitat Valenciana.

El president de HOSBEC ha traslladat al responsable de Model Econòmic en el Consell quines són les actuacions d’estratègica importància que considera necessari posar en marxa en el curt, mitjà i llarg termini per a garantir la reconstrucció de la columna central del turisme valencià, que és el seu sector hoteler.

Sobre la Setmana Santa i l’obertura de la mobilitat, Toni Mayor ha insistit que “no cal tenir por a la normalitat i si les xifres acompanyen cal anar obrint l’activitat econòmica i per al turisme la mobilitat nacional i internacional és necessària. Com diem, primer són les dades i després les decisions, però si les dades són bones, no cal témer a la mobilitat”.

En aquesta trobada, el sector ha trobat també un múscul que treure que no és un altre que les dades d’inversió: en aquests dos anys tan difícils s’han executat o s’han planificat inversions per gairebé 260 milions d’euros, la qual cosa mostra la confiança del propi sector en la seva capacitat de superar aquesta crisi i oferir a més un producte renovat, amb una àmplia millora d’instal·lacions, amb una important inversió a millorar categories, confort, producte familiar, noves instal·lacions … Aquelles empreses que no estiguin preparades seran les que puguin quedar-se en el canvi, però el 98% de les empreses hoteleres de la Comunitat estan apostant per un futur d’èxit.

En la reunió, a més s’ha tingut molt en compte la perspectiva de futur en la qual la sostenibilitat i lluita contra el canvi climàtic seran les polítiques empresarials més actives, impulsant des del sector una gran quantitat de projectes que van des del càlcul de la petjada de carboni, passant per diferents tecnologies per a ús d’energies netes com aerotermia, geotèrmia, solar fotovoltaica, etc.. fins a arribar a disposar de destinacions turístiques completament descarbonizados el consum d’energia de les quals només provingui de fonts netes. Tota una bateria d’actuacions encaixables en els eixos de Next Generation fixats per la Unió Europea pel que s’espera comptar amb aquests fons per a accelerar la seva implementació en el sector.

En aquestes estratègies per a un futur post Covid19 també s’estableixen projectes per a certificar la responsabilitat social de les empreses hoteleres així com sistemes d’economia circular en els quals es reutilitzin residus per al propi circuit hoteler: per exemple, la fabricació de mobiliari de piscines, o de penjadors a partir dels plàstics reutilitzats d’envasos. En totes aquestes estratègies el client serà corresponsable de la correcta gestió dels seus residus, sent actor principal i percebent els resultats del seu comportament turístic sostenible.

Però el més urgent en aquests moments és poder superar aquesta crisi i per a això serà necessari disposar d’una injecció de l’oxigen suficient. En aquesta reunió s’ha tornat a recalcar la necessitat de posar en marxa un PLA DE RESCAT DEL SECTOR HOTELER, que HOSBEC ha articulat sobre quatre eixos

EIX 1. Vacunació

Aconseguir percentatges de vacunació pròxims al 70% de la població és l’objectiu per a poder reactivar amb seguretat l’activitat turística nacional i internacional. Ha de perseguir-se aquest objectiu de manera prioritària.

Priorització, després dels grups de risc, dels treballadors del sector turístic, per a traslladar als mercats una imatge de compromís amb la seguretat en les instal·lacions turístiques, factor que s’anticipa serà determinant en l’inici de la reactivació i que pot diferenciar a Espanya i a la Comunitat Valenciana dels seus competidors.

EIX 2. Protecció de l’ocupació

A partir del 31 de maig serà necessari posar en marxa un sistema d’ERTO especial per al sector hoteler. Aquest ERTO hoteler es caracteritzarà per un finançament al 100% dels treballadors, sigui la grandària que sigui de l’empresa.

Serà necessari fomentar que hi hagi empreses que romanguin tancades i protegides fins a la normalització de la situació sanitària.

Si el Govern Central no possibilita aquest escenari, haurà de ser cobert pel govern autonòmic.

EIX 3. Pla d’ajudes directes – 200 milions €.

Les ajudes hauran d’estructurar-se com a lliuraments a fons perdut. El sector no permet més endeutament i s’han de tramitar per a poder donar cabuda a totes les empreses hoteleres sigui com sigui la seva grandària.

Les petites i mitjanes cadenes valencianes que són les que més han contribuït al creixement del sector han estat completament marginades i ignorades dels plans posats en marxa fins avui.

La dotació mínima d’aquest pla d’ajudes ha de ser de 200 milions per al sector hoteler, d’aplicació a les empreses viables amb una caiguda de vendes de més del 50% i hauria de cobrir el pagament del 60-80% de despeses que resultin elegibles i que no són ajustables al cicle de caiguda d’ingressos amb una vigència fins a 31 dic 2021.

EIX 4. Nou programa d’estímul de la demanda i extensió del Bo Viatge a un pla BonoEspaña.

El sector considerarà necessari dur a terme una nova fase del Bo Viatge per a la tardor, de manera que contribueixi a la recuperació del sector amb un major volum de reserves. I aquest programa pioner de la Comunitat Valenciana és el que es vol traslladar com a exemple de bon funcionament i de bona gestió perquè sigui projectat a nivell nacional com un programa BONOESPAÑA amb una dotació de 500 milions que servís per a estimular la demanda dels espanyols a partir del mes de juny del present any

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací