El Ministeri de Sanitat i les CCAA aproven un pla comú enfront del Covid-19 amb quatre nivells d’alerta

537

Actualitat Diària

El Consell Interterritorial ha aprovat un pla comú per a fer front a la pandèmia de coronavirus, que estableix quatre nivells d’alerta i inclou mesures per a cadascun d’ells, com la recomanació de sortir del domicili sol el necessari o el tancament de comerços a les 22.00 hores per als nivells més alts. Totes les autonomies, menys Madrid i Euskadi, que s’han abstingut, han votat a favor de l’esborrany que el Ministeri els ha presentat aquest dijous.

Salvador Illa ha celebrat aquest “suport amplíssim” al document i ha precisat que es tracta “un marc d’actuació comuna per a totes les comunitats autònomes amb els mecanismes de flexibilitat necessaris” perquè cadascuna d’elles adopti les mesures oportunes.

El ministre de Sanitat, que ha advertit que “vindran setmanes molt dures” i que “hi ha transmissió comunitària en diverses parts” d’Espanya, ha detallat en roda de premsa que el document fixa, d’una banda, “criteris d’avaluació del risc”, i per un altre, una sèrie de “opcions d’actuació” per a cadascun dels quatre nivells d’alerta.

La majoria de CCAA, a favor del toc de queda

Quant a la possibilitat d’establir un toc de queda, el Consell Interterritorial no ha pres encara una decisió sobre aquest tema, a pesar que una majoria de les comunitats s’ha posicionat a favor que s’apliqui en tota Espanya, segons fonts coneixedores de la reunió.

A l’espera d’aclarir quin seria l’instrument jurídic que permeti aplicar-lo i si és necessari o no declarar l’estat d’alarma per a això, hi hauria moltes possibilitats que la mesura tirés endavant.

No obstant això, el ministre Illa ha assenyalat en roda de premsa que “no hi ha un consens encara ampli sobre aquest tema”. “Continuarem treballant en futurs Consells Interterritorials valorant la mesura”, ha postil·lat.

Quatre nivells d’alerta

El document acordat aquest dijous pel Govern i les autonomies fixa una sèrie de paràmetres relatius al nivell de transmissió i la pressió hospitalària per a situar als territoris en un nivell d’alerta de l’1 al 4, sent el 4 el més elevat. Per a baixar el nivell d’alerta, els indicadors han de romandre en un nivell de risc menor durant almenys 14 dies.

Així mateix, es proposen actuacions a implantar en els territoris amb nivells d’alerta de l’1 al 3. Per als territoris amb nivell d’alerta 4, s’estableixen a més mesures excepcionals, que podran requerir l’activació del mecanisme previst per als estats d’alarma, excepció i lloc.

A més, s’estableix com s’activaria l’estat d’alarma si fos necessari per a aplicar aquestes mesures: en el seu cas, serà el president o presidenta de la comunitat autònoma en qüestió qui haurà de sol·licitar-lo al Govern central.

Així, en els territoris amb els nivells d’alerta 3 i 4 es valorarien mesures com la restricció de les reunions a un màxim de sis persones, la recomanació de solo sortir de casa sol el necessari o limitar els horaris dels comerços fins a les 23.00 hores.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací