Sanitat diagnostica una mitjana de 20 nous casos d’Alzheimer cada dia

473

Actualitat Diària

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha registrat enguany (fins al passat 31 d’agost) 4.828 nous casos d’Alzheimer en la Comunitat Valenciana, dels quals 1.709 són homes i 3.119 dones. Les dades es donen a conèixer amb motiu de la commemoració, cada 21 de setembre, del Dia Mundial de l’Alzheimer.

L’Alzheimer és una malaltia degenerativa que afecta la memòria i la conducta i que, en aquests moments, pateixen en la Comunitat Valenciana almenys 34.782 persones, de les quals 24.340 són dones i 10.442 homes, en una proporció de 7 dones per cada 3 homes aproximadament. Respecte a l’edat, la majoria de nous pacients té més de 65 anys, però hi ha entorn d’un 10% de casos d’inici precoç.

En aquest sentit, “l’aparició de la malaltia d’Alzheimer en persones que es troben en la plenitud de la seva vida sociolaboral i familiar produeix un major impacte si cap”, ha indicat el neuròleg responsable de la Unitat de Trastorns Cognitius de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, Miquel Baquero.

“Tot i que la malaltia d’Alzheimer es manifesta inicialment com a pèrdua de memòria, alguns casos poden presentar canvis de conducta, trastorns de llenguatge, problemes de reconeixement sensorial o canvis en l’acompliment personal com a primers símptomes. Aquests altres símptomes, a més de les fallades de memòria, són comparativament més freqüents en les fases inicials en els casos precoços”, ha afegit Baquero.

A més, contínua el responsable de la Unitat de Trastorns Cognitius de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, és freqüent que les persones que desenvolupen símptomes de la malaltia no reconeguin el minvament de capacitats que els produeix i que, fins i tot admetent-la, desestimin anar al metge, sent el seu entorn el que promogui la consulta.

“Tenint en compte que la pèrdua de capacitats cognitives no sempre indica que existeixi una malaltia d’Alzheimer, actualment hi ha mitjans diagnòstics per a reconèixer o descartar l’existència d’aquesta malaltia des dels seus primers símptomes amb completa fiabilitat i seguretat, la qual cosa és especialment útil en aquests casos precoços”.

“El diagnòstic precoç permet orientar des del principi al tractament apropiat que pugui afavorir l’evolució tant a curt com a mitjà i llarg termini”, ha indicat.

El diagnòstic primerenc també elimina incerteses i, comptant amb la pròpia persona malalta, permet assumir els canvis necessaris per a l’adaptació a les necessitats futures previsibles i trobar els recursos terapèutics i econòmics propis i aliens per al futur, a més de prevenir complicacions conductuals.

De manera secundària, possibilita així mateix desenvolupar recerca mèdica i sanitària i contribueix al fet que aflorin recursos per a l’abordatge comunitari dels efectes de la malaltia.

En aquest sentit, l’agrupació familiar de casos que és comú veure en la malaltia d’Alzheimer es deu a un factor de risc genètic o susceptibilitat genètica bastanta corrent en la població, la presència de l’al·lel e4 de la apoproteína E, que, sent present en aproximadament el 20% de la població es veu en aproximadament el 50% de casos de malaltia d’Alzheimer.

Finalment, les dades d’activitat sanitària de pacients amb Alzheimer de què disposa la Direcció General d’Assistència Sanitària revelen que, en el que portem de 2021, s’han atès 67.120 consultes en els centres de salut relacionades amb la patologia. Per províncies, 7.588 assistències en Atenció Primària a la província de Castelló; 35.477 a València i les 24.055 restants a Alacant.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací