Actualitat Diària
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat la “via valenciana” del “acord”, la “serenitat” i les “aliances” amb agents socials, les institucions i les empreses per a afermar la recuperació econòmica, una meta en la qual la Comunitat Valenciana aspira a aprofitar al màxim el finançament que ofereix la UE amb la captació de fons per valor de 21.000 milions d’euros que, tal com ha assenyalat, permetrien crear 190.000 ocupacions en els pròxims sis anys.
Així ho ha expressat el president durant la seva participació en la presentació del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’Economia Espanyola realitzada aquest dijous a València pel president del Govern, Pedro Sánchez.
“Sens dubte, el futur immediat de la Comunitat Valenciana dependrà de la nostra capacitat per a presentar bons projectes, per a captar recursos i gestionar-los amb eficiència”, ha assenyalat el president, i ha agregat: “Si administracions i empreses captem un mínim de 14.000 milions en sis anys, això es traduiria en la creació de 90.000 ocupacions en els pròxims tres anys i de fins a 160.000 ocupacions fins a 2026, i si aconseguim uns fons europeus per valor de 21.000 milions (com és la nostra ambició), arribarem als 190.000 ocupacions creades en la Comunitat Valenciana en els pròxims 6 anys”.
En un acte celebrat en la Ciutat de les Arts i les Ciències, el responsable del Consell ha agraït al president del Govern el “gest simbòlic” d’iniciar en la Comunitat Valenciana la seva ronda autonòmica de presentació del projecte de recuperació per a Espanya, al qual s’arriba, tal com ha recordat, gràcies al treball desenvolupat per l’Executiu central a Brussel·les per a aconseguir un necessari Pla Marshall.
El president ha expressat també el seu reconeixement al president per haver impulsat la cogobernanza “amb un esperit autonomista mai abans vist” en democràcia i per la seva “visió política” en el disseny d’un “ambiciós pla concebut per a transformar Espanya d’arrel, no amb pegats”.
“Que aquesta ronda de presentacions s’iniciï a València ho considero un reconeixement a l’actitud i a l’esforç col·lectiu de la societat valenciana”, ha dit el president, que ha reivindicat la “via valenciana” per a superar la complexa situació actual.
Durant la seva intervenció, el president ha defensat, davant la segona ona de l’emergència sanitària provocada per la pandèmia, que la cogobernanza “obliga” les comunitats a “assumir les seves obligacions”. “No és el moment de centrifugar la responsabilitat: ni governs, ni oposicions”, ha assenyalat Puig, per a afegir. “No podem situar-nos en la queixa permanent, en la queixa quan no ens senten, i en la queixa quan si ens deixen actuar”, perquè “no és un exercici de maduresa” actuar d’aquesta manera.
“Les comunitats som Estat, i així hem d’actuar com a tal”, lluny del “partidisme” i guiades únicament “per l’interès general”, “perquè aquí no estem per a confrontar, sinó per a ajudar i protegir als ciutadans, i ara és moment d’avaluar amb bisturí i de respondre, a cada moment i en cada lloc, amb proporció i guiats pels experts”, ha dit.
Acord, serenitat i aliances
“Acord, serenitat i aliances. Aquesta està sent i serà la via valenciana”, ha assenyalat també el president, que ha mostrat la vocació de la Comunitat de ser una referència de l’aliança entre administracions i empreses “sense perdre ni un sol dia”.
Ximo Puig ha manifestat que aquesta “via valenciana” s’ha desenvolupat a través de tres pilars. El primer d’ells és l’acord, i amb ell “la societat valenciana ha demostrat que és l’hora dels ponts, no dels murs”, amb la consecució de tres pactes: amb els agents socials, amb les institucions i amb els grups parlamentaris de les Corts, entorn de 1.068 mesures per a la recuperació, ha enumerat.
“El segon pilar és la serenitat: mentre altres territoris d’Espanya fan de la confrontació, el caos i la fractura la seva resposta irresponsable enfront del virus, la societat valenciana està projectant un clima de serenitat en tots els seus àmbits”, ha manifestat el president, que ha subratllat com “ha imperat el ‘trellat'”, el sentit comú valencià, “un intangible que, humilment crec, necessita aquesta Espanya tan satisfeta de soroll i fúria”.
Puig també ha al·ludit a l’aposta per les “aliances” entre el sector públic i el sector privat com a tercer pilar de la “via valenciana”, en el qual les institucions, a més de reforçar l'”escut social” que protegeix a empreses i famílies, estan posant “especial èmfasi a exercir de palanca” perquè els fons de recuperació “arribin a les terminals nervioses de la nostra economia: les empreses, perquè són les empreses les que generen ocupació i prosperitat”.
El màxim responsable del Consell ha recordat que la creació d’ocupació és la “pedra angular” del model social que defensa la Generalitat, i, dins d’aquest objectiu, existeixen tres “reptes indefugibles”, com són la transformació de l’Administració per a la gestió (“Els nous fons europeus no poden ensopegar amb l’embut de la burocràcia”, ha remarcat), una transició digital i sostenible “justa” i l’eliminació de les desigualtats ciutadanes en funció del territori d’Espanya en el qual habiti cada persona.
Harmonització fiscal i reforma del finançament
En aquest sentit, ha insistit en la necessitat de caminar “cap a l’harmonització fiscal, sense paradisos fiscals, sense ‘dúmpings’, sense els abusos d’un ‘efecte capitalitat’ que ha convertit a Madrid en una gran aspiradora”.
A més, com ha reivindicat el president, “també és urgent corregir la insuficiència i la inequidad de l’actual sistema de finançament autonòmic”, i això “per cohesió social, i també per cohesió territorial, perquè un repartiment més just dels recursos i de les oportunitats serà la millor manera d’unir a l’Espanya plural, diversa i real que supera en molt la M-30”.
Puig, que ha al·ludit als avanços reeixits amb el repartiment del Fons estatal no Reemborsable de 16.000 milions i amb uns Pressupostos Generals que dediquen el 9,6% d’inversions a la Comunitat Valenciana, ha assenyalat que “és el moment d’acabar amb els greuges i les asimetries entre ciutadans” per a evitar una recuperació amb diferents velocitats. “No és un debat identitari, sinó de drets, d’igualtat i de benestar”, ha conclòs.
Tal com ha manifestat també, “més enllà d’himnes o banderes, és l’hora d’un “patriotisme cívic”, d’un “patriotisme responsable, solidari i fratern”. “Amb aquests valors comuns, i amb un plus d’esforç, d’unió i de voluntat per a aixecar-nos, Espanya podrà. La Comunitat Valenciana podrà”, ha afegit.
El pla de recuperació, segons ha explicat el president Sánchez, preveu “una Comunitat Valenciana verda, digital i feminista i cohesionada”. I ha agregat que els pròxims pressupostos generals de l’Estat contemplen per a la Comunitat Valenciana inversions transcendentals d’un enorme impacte, de transformació per a aquesta Comunitat per un import de prop de 1.200 milions d’euros., és a dir un 57% més que els pressupostos generals de l’Estat de 2018 i un 9,6% del total regionalitzada. Són inversions que responen a necessitats presents i a demandes històriques
En línies generals, Pedro Sánchez ha assenyalat que és “una gran oportunitat per a poder transformar el nostre país”.
El president del Govern ha afirmat que amb aquest Pla es pretén avançar a 2023 els objectius marcats a 2025. “No és un Pla de Recuperació més, és el més important de la nostra història, un pla pels joves d’Espanya, pels joves europeus, per a una profunda modernització del país. També és una aposta per la transició ecològica i tecnològica, aposta per la bioagricultura, l’automoció o el turisme, evitant la dependència puntual”. Altres aspectes en els quals se centra aquest pla és el impuls a la ciència per a garantir la salut de tots, “no sols amb paraules, sinó amb inversió i convicció” i una “aposta per el estat del benestar i la sanitat, també pels autònoms, podem fer-ho, només cal començar com més aviat millor, perquè l’èxit dependrà de la rapidesa amb què afrontem”.
Aprofitar el moment
Sánchez ha explicat que l’economia espanyola ha estat la segona més colpejada per la pandèmia en el segon trimestre d’enguany. Les expectatives eren baixes, va quedar danyat el turisme pel confinament, però gràcies al tremend esforç realitzat entre tots, hem reprès el creixement amb força, segons l’INE. El mercat laboral continua encadenant mesos en positiu, i ha recuperat 590.000 ocupacions des de l’inici de la crisi sanitària.
D’un altre costat, ha afirmat que els Pressupostos Generals de l’Estat presentats ahir contenen “un avançament inèdit de 27.000 milions d’euros del PRR, una recuperació sense precedents, i quan s’aprovin podrem afrontar els projectes que demana la societat espanyola”.
Els reptes plantejats per Sánchez són crear fins a 350.000 ocupacions d’avui al 2030, destinar 4.900 milions d’euros a política d’educació i dotar amb 2.590 milions d’euros per a beques, redoblar l’aposta per la Formació Professional amb l’objectiu de crear 200.000 noves places en FP, entre altres.
Línies d’actuació i polítiques tractores
Les línies d’actuació se centraran en la transició ecològica, la igualtat de gènere, cohesió territorial i la digital. Aquestes aniran acompanyades de deu polítiques tractores com són l’agenda urbana i agenda rural (concentrarà 16% dels recursos); Ecosistemes resilients (12% recursos); Transició energètica justa inclusiva (9% de recursos); Modernització de l’administració pública. (5% de recursos); Modernització de tot el sistema productiu, especialment de les pimes, indústria, turisme i objectiu Espanya, indústria (17% recursos); Pacte per la ciència, innovació, salut. (17% de recursos); Educació, coneixement, formació contínua (18% de recursos ), Polítiques per a persones majors (6% de recursos); Desenvolupament de la indústria, cultura i esport (1,1% de recursos); i Modernització del sistema fiscal.