Reciplasa ha aprovat la inversió de 2,6 milions d’euros en la millora de l’equipament de la seua planta d’Onda

642

Al centre d’aquesta localitat s’ instal·larà una nova tecnologia de separació per a disminuir el contacte del personal amb els residus

Actualitat Diària

L’empresa pública per a la gestió de residus de la zona centre de la província de Castelló, Reciplasa, ha celebrat un consell d’administració telemàtic en el qual s’ha aprovat la inversió de 2,6 milions d’euros en la millora de l’equipament de la planta d’Onda per al tractament de residus. El president de Reciplasa, Ignasi Garcia, ha explicat que “aquest és un tràmit més per a avançar en la millora de la planta d’Onda, ja que s’instal·larà una nova tecnologia de separació per a disminuir el contacte del personal amb els residus, però al mateix temps, reduir el material de rebuig, és a dir, aquell que arriba a abocador”.

Així mateix, el consell d’administració ha traslladat a la UTE Explotació Onda, encarregada de la gestió de la planta de tractament situada en la localitat, un document comprovar la disponibilitat d’aquesta per a escometre les inversions de millora que s’han de portar a terme, per a l’execució del Projecte de Gestió, dins del contracte actual. “Es tracta de saber si, amb totes les garanties legals, les empreses que formen aquesta unió actualment volen assumir aquestes inversions o si s’han de traure a licitació per a escometre-les com més prompte millor, ja que hem de complir amb els terminis marcats pel Projecte de Gestió aprovat. A més, està pendent complir amb un requeriment de la Generalitat per a executar unes millores a causa de la crisi sanitària del Covid-19, del qual ja s’han iniciat els tràmits per a, quan s’aprove, començar la seua execució, com, per exemple, sol·licitar la modificació no substancial de l’autorització ambiental integrada a la Conselleria”, explica Garcia

Cal recordar, que la Conselleria ha fet un requeriment a Reciplasa per a adequar les instal·lacions, dotant-les de nous equips de separació, com més prompte millor, ja que les circumstàncies actuals requereixen implantar mesures que facen més segur el triatge dels residus que arriben a la planta. Així, s’agilitaran les inversions que ja estaven previstes en el pla de modernització de la planta, en estar incloses en aquestes, que preveu destinar 40 milions d’euros en diversos anys per a millorar l’eficiència del tractament en la planta d’Onda. Per a desenvolupar aquesta inversió, la direcció general de Qualitat i Educació Ambiental aportarà 125.000 euros en forma d’ajuda tal com es recull en el Decret llei 4/2020, de 17 d’abril, de la Generalitat, de mesures extraordinàries de gestió economicofinancera per a fer front a la crisi produïda per la Covid-19. Així, aquesta ordre estableix una modificació pressupostària del pressupost en favor del Consorci de residus C2 de la Comunitat Valenciana, que és el que afecta a Reciplasa, addicional a l’existent, per a inversions, per import addicional de 100.000 euros, deixant l’aplicació pressupostària completa en 125.000 euros.

Així, aquestes inversions consistirien en dues unitats d’equips balístics, dues cintes de recuperació de fins, dues cintes de recuperació i dues de selecció rodants i dues cintes de recuperació planars, a més de la recuperació de les dues cintes actuals com a cintes de selecció secundària, així com un equip de separació de volàtils a l’eixida del balístic. A causa de la instal·lació d’aquestes unitats l’empresa ha de realitzar una adequació de les actuals instal·lacions del final de línia, posterior a la cabina de secundari, per a garantir el grau de recuperació de materials fèrrics i la correcta alimentació de les premses de rebuig. Així, es donarà servei a les quatre línies de rebuig que tindrà la futura instal·lació a l’eixida de la cabina de secundari pel que s’adequarà tot a la nova maquinària i s’instal·larà dos electroimants més i una cinta recol·lectora de fèrrics.

D’altra banda, també està prevista una inversió per a la millora de la recuperació del vidre amb dos equips òptics amb alimentadors vibrants que disposaran també de les corresponents cintes transportadores i que també precisaran d’adequació de les instal·lacions per a fer les instal·lacions més eficients. El president de Reciplasa conclou dient que “aquest és un pas més dins de les inversions de 40 milions d’euros previstes i que milloraran les condicions de la planta per a adequar-la a la situació actual i garantir la seguretat del personal, però també per a anar incrementant l’eficàcia a l’hora de separar els residus, de manera que reduïsquen el seu impacte econòmic, però sobretot l’ecològic”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací