Puig proposa a Brussel·les la creació d’una conferència europea per a protegir el cítric valencià

El president exigeix "solucions integrals" per als problemes del sector i recorda que "hi ha temps" per a perfilar l'acord amb Mercosur

912

El president exigeix “solucions integrals” per als problemes del sector i recorda que “hi ha temps” per a perfilar l’acord amb Mercosur

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha proposat a la comissària de Comerç Internacional de la Unió Europea, Cecilia Malsmtrm, la creació d’una conferència d’àmbit europeu per a protegir al cítric valencià i mediterrani en el seu conjunt.

“Necessitem que hi haja un plantejament general de defensa de l’agricultura mediterrània”, ha afirmat Puig, que ha subratllat que “es necessiten solucions integrals més enllà de Mercosur” posat que “el sector dels cítrics es veu assetjat per diferents qüestions”.

Així s’ha expressat el cap del Consell davant els mitjans de comunicació després de la reunió que ha mantingut amb la comissària Malsmtrm i amb el vicepresident de la Comissió Europea i comissari de Foment de l’Ocupació, Creixement, Inversió i Competitivitat, Jyrki Katainen per a tractar les conseqüències del tractat comercial acordat entre la Unió Europea i Mercosur.

El titular del Consell, que ha defensat que siguen la pròpia Comissió Europea i els seus departaments afectats els que posen en marxa aquesta comissió, ha assegurat que aquesta proposta “podria produir una aliança” entre països amb problemes comuns en aquest sector.

Per això, el president ha advocat per una “mirada molt més àmplia” que aborde els problemes “en la seua integritat”, analitzant desafiaments com el veto rus o l’entrada del producte de Sud-àfrica o Egipte, qüestió respecte a la qual Puig ha reclamat l'”acció directa” de la Comissió en considerar que “hi ha una competència deslleial objectiva” que danya a la producció europea.

A més, Puig ha mostrat la seua preocupació per la vigilància duanera en el port de Rotterdam, per on entra una gran part dels productes agraris al continent. “Creiem que no hi ha suficient vigilància en les duanes de Rotterdam”, ha lamentat el *president, qui ha afirmat que la falta de vigilància posa en risc la reciprocitat entre països exportadors i importadors.

Referent a això, el president ha recordat que en tots els tractats de comerç europeus s’asseguren al ciutadà les garanties fitosanitàries i de seguretat alimentària. Per això, ha assenyalat que “es necessita més inspecció i més seguretat perquè ningú faça paranys”.

D’altra banda, ha considerat que el sector cítric necessita “no solament campanyes defensives” sinó “proactives en el consum intern i extern”. Per això, el *president ha mostrat la predisposició del Consell per a “treballar conjuntament” en el llançament de campanyes en defensa del cítric.

Calendari per a Mercosur

El titular del Consell ha explicat que a inicis de la setmana que ve es coneixerà l’acord en el seu conjunt, amb el que es podran analitzar les repercussions més concretes del tractat.

De les primeres anàlisis es desprén que, d’una banda, els sectors industrials, com a tèxtil, calçat o ceràmica es puguen beneficiar de la baixada d’aranzels, mentre que, d’altra banda, el sector agrari pot tindre certa afectació.

Segons el cap de l’Executiu valencià, i també respecte al tractat, l’actuació del Consell ha d’encaminar-se al fet que “les parts positives del tractat es puguen desenvolupar i que, al mateix temps, els inconvenients que puguen produir-se en el camp agroalimentari se superen”.

“Tenim temps”, ha afirmat Puig, que ha afirmat que s’obri un termini d’un any fins a l’aprovació del tractat per part de la Comissió Europea i un altre més fins al seu pas pel Parlament Europeu per a la seua definitiva ratificació.

Per això, el *president ha emplaçat a la comissària de Comerç a establir futures reunions de treball durant els següents mesos per a perfilar l’acord final abans de la seua aprovació definitiva per part de les institucions comunitàries.

A més, d’altra banda, el president ha aprofitat el seu viatge a la capital comunitària per a mantindre una reunió amb el president de l’Agència Europea per a les Petites i mitjanes empreses (EASME).

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací