Puig destaca que la societat “no es pot permetre actuacions violentes” als sanitaris

447

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que la societat “no es pot permetre les accions violentes” que està sofrint el seu personal sanitari. “No podem agredir a aquells que ens cuiden”, ha assenyalat, per a agregar: “La violència no cura” i resulta “detestable” en qualsevol de les seves manifestacions.

El responsable del Consell ha participat en el Palau de la Generalitat en la presentació de la campanya ‘Respectem a qui ens cuida’, impulsada per Presidència de la Generalitat en col·laboració amb els col·legis professionals per a “generar consciència social” sobre la necessitat de respectar la labor que realitza el personal de la Sanitat.

En l’acte, que ha comptat amb l’assistència de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha participat la directora general de Promoció Institucional, Fernanda Escribano, així com la presidenta del Consell de Metges de la Comunitat Valenciana i del Col·legi Oficial de Metges de València, Mercedes Hurtado, i el president del Consell d’Infermeria de la Comunitat Valenciana i del Col·legi Oficial d’Infermeria de València, Juan José Tirado.

“Sembla increïble que pugui passar, però està passant”, ha assenyalat el president sobre les agressions físiques i verbals que estan patint els i les professionals que exerceixen el seu treball en moments tan difícils com els provocats per l’actual situació d’emergència sanitària.

“El pitjor dels camins” que es pot prendre “sempre és el de la violència”, una actitud, que “mai és justificable”, ha manifestat també el president, que ha demanat “respecte” cap a la labor dels sanitaris i les sanitàries.

Puig ha subratllat també la importància de portar endavant aquesta campanya de conscienciació de la mà dels col·lectius professions.

El president ha agregat a més que, encara que “la ciència està avançat” i s’albira “llum al final del túnel”, encara “queden mesos molt díficiles”. Per això, considera necessari, davant la major pressió assistencial que es produeix durant temporada d’hivern, “llançar aquest missatge a tota la societat”.

“No es poden permetre les accions violentes, ni verbals ni físiques, cap als sanitaris”, ha insistit el màxim responsable de la Generalitat, que ha convidat a “viure des de la convivència i el respecte” i a utilitzar els llits que ofereix el propi sistema de salut per a expressar el desacord. “No es pot concebre una societat en la qual algú pensi que, a través de la violència, s’aconseguirà alguna cosa”, ha dit.

La directora general de Promoció Institucional, Fernanda Escribano, ha explicat en l’acte el contingut de la campanya, que inclou la difusió d’un vídeo en el qual es dóna veu a les persones que atenen i curen. Es tracta de treballadors i treballadores que assenyalen que “poden acostumar-se al cansament, però no als insults” i la comesa dels quals és “curar” a pacients, “i no protegir-se d’ells”, ha explicat.

D’acord amb dades de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, enguany s’han comptabilitzat fins a octubre 405 agressions a personal sanitari, de les quals un 83,7% han estat de caràcter verbal (339) i el restant 16,3% (66), de caràcter físic.

Les estadístiques reflecteixen a més que en un percentatge que oscil·la entre el 25% i el 30% dels casos les accions violentes s’exerceixen sobre el personal facultatiu i el d’infermeria. D’altra banda, els i les professionals sanitaris sofreixen quatre vegades més agressions en Atenció Primària que en Atenció Especialitzada.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací