Oltra: “La vacunació ha estat decisiva en anar acompanyada d’altres mesures contra la pandèmia”

464

Actualitat Diària

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que la vacunació contra la COVID-19 “ha estat decisiva enfront de la malaltia en els centres de diversitat funcional i, sobretot, de persones majors en anar acompanyades d’altres mesures per a controlar la pandèmia”.

Oltra ha comparegut davant la Comissió de Política Social i Ocupació de les Corts per a informar sobre la gestió realitzada pel seu departament en els centres de persones majors i de diversitat funcional i salut mental durant les onades sofertes en 2021 per la pandèmia sanitària de la COVID-19.

La vicepresidenta, a més de donar compte de la gestió del seu departament en la pandèmia, ha afirmat que l’enfortiment dels serveis socials des de l’arribada al Consell en 2015 ha permès “afrontar aquesta pandèmia en millor situació que abans de l’aprovació de la llei de Serveis Socials Inclusius, que suposa un veritable canvi de paradigma”.

“Amb el Botànic es va iniciar un camí per a construir un sistema de serveis socials públic que superés situacions cronificadas durant diversos lustres”, ha asseverat.

Tercera dosi

En la seva intervenció, la vicepresidenta ha explicat que la tercera dosi de vacunació s’ha completat la seva administració “en la totalitat dels centres residencials de persones majors de la Comunitat Valenciana”, excepte en dues, que estan pendents que es tanqui un brot de coronavirus. Així, en total s’han inoculat 20.778 dosis addicionals, amb la qual cosa més del 87,23% de les persones residents ja tenen aquesta pauta.

A més, a les persones pendents de rebre la dosi addicional “se’ls oferirà de nou la vacunació una vegada s’hagi complert el període mínim, o el tancament definitiu del brot en el seu centre”.

Malgrat el que s’ha avançat en aquests mesos, la vicepresidenta ha recordat que encara “queda temps per a poder superar aquesta pandèmia”, per la qual cosa la “prudència i el seguiment de les recomanacions sanitàries continua sent imprescindible”.

En aquest sentit, ha explicat que la situació “va començar a canviar significativament a mesura que anava avançant el procés de vacunació”, amb una caiguda dels contagis del 95% a partir de l’última setmana de gener i fins al 16 de març d’enguany. Així mateix, les defuncions van baixar un 83% en aquest període.

Protocols a contrarellotge

D’altra banda, Oltra ha assenyalat que, al costat del procés de vacunació que havia de ser “ràpid i eficient”, la Vicepresidència va respondre “amb tots els instruments al seu abast “amb un únic objectiu de salvar vides”.

En aquest sentit, ha destacat que la protecció de la salut pública i evitar contagis “han estat la guia d’actuació de totes les actuacions dutes a terme”, a través de nombroses resolucions, instruccions i protocols que s’han dictat “a contrarellotge”, ja que “el que estava en joc era la salut i la vida.

Davant aquesta situació, “la resposta i l’esforç del personal, persones residents i familiars ha valgut la pena i és digna d’agraïment i reconeixement”, ha emfatitzat.

Entre les mesures de seguretat i protecció enfront dels contagis en centres residencials, Oltra ha explicat que es va coordinar els plans de contingència. Així, s’han validat 317 plans de contingència en residències de persones majors i 134 en centres de dia; així mateix, respecte als serveis d’atenció a la diversitat funcional i salut mental, s’han validat 82 plans de contingència en centres residencials, 164 en habitatges tutelats, 149 en centres d’atenció diürna i 84 en centres d’atenció ambulatòria.

A més, un altre element important en el control de l’última onada ha estat “el millor coneixement del comportament del virus de la COVID-19 en les persones vacunades que resideixen en centres”, per al que s’ha dut a terme un estudi en coordinació amb la Conselleria de Sanitat Universal que indica que “el 98,7% de les persones que van formar part de la mostra ha desenvolupat anticossos, la qual cosa representa una resposta molt elevada”.

Gestió de la cinquena ona

Respecte a la situació durant la cinquena ona, Oltra ha informat que, en el total de centres residencials de persones majors, amb diversitat funcional i altres, es va començar a experimentar un creixement de casos a la fi del mes de juny, i el pic més alt de brots es va produir durant la segona setmana d’agost, moment a partir del qual s’inicia una tendència a la baixa que es manté permanent fins ara.

Oltra ha explicat que, durant aquests mesos, des de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives “s’ha realitzat un seguiment permanent dels centres amb brots oberts”, no havent-se demanat “en cap d’ells l’adopció de mesures addicionals”. Així mateix, durant aquesta cinquena ona “la major part de les persones contagiades han estat asimptomàtiques”.

La vicepresidenta també ha informat que durant aquesta cinquena ona “la taxa de letalitat se situa en un 6,97% enfront del 16,86% des que es va iniciar la pandèmia”.

“Després d’analitzar les aportacions fetes -ha assenyalat- el 14 de setembre publiquem la nova resolució, per la qual s’estableix el Pla d’actuació en les residències de persones majors dependents, centres de dia, habitatges tutelats i els Ceam/Cimera i centres assimilats de la Comunitat Valenciana”.

En ella s’introdueixen dos nous conceptes: “residència amb alta cobertura de vacunació”, quan més del 80% de les persones usuàries i treballadores han rebut la pauta de vacunació completa, i “residència amb baixa cobertura de vacunació”, per sota d’aquest percentatge.

Aquestes noves categoritzacions “coexisteixen amb les de ‘centre amb vacunació completa o incompleta’, incorporades en la resolució de 8 d’abril de 2021”, de manera que les mesures “estan molt més ajustades a la situació concreta de cada centre residencial i al nivell d’alerta del municipi en el qual se situa”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací