Nomdedéu i Brancal declaren davant el jutge acusats de falsificació i malversació de fons públics

1463

Pérez Macián els acusa per utilitzar els serveis municipals per a la campanya de les Eleccions Europees de 2014

“Hem contestat a totes les preguntes del jutge i ens sentim tranquils perquè no som culpables de res”. Amb aquestes paraules responia el secretari autonòmic per a l’ocupació i exregidor de l’ajuntament de Castelló, Enric Nomdedéu, després de la declaració que han prestat aquest matí tant ell com Ali Brancal, per l’acusació de falsificació de Document públic i malversació de fons municipals. El regidor Pérez Macián, que va denunciar aquesta situació, confia que la instrucció del cas dissipe els dubtes.

Esperanza Molina/ Actualitat Diària

El secretari autonòmic per a l’ocupació, Enric Nomdedéu, exregidor de l’Ajuntament de Castelló, i la vicealcaldesa actual de Castelló, Ali Brancal han comparegut aquest matí davant el jutge per a declarar per les acusacions com a presumptes autors de dos delictes de falsificació de document públic i malversació de fons públics municipals. La denúncia, interposada pel regidor del GMP, es refereix a la presumpta utilizació de mitjans municipals per a realitzar la campanya electoral de les eleccions Europees del 2014, quan tots dos, Enric Nomdedéu i Ali Brancal eren regidors de Compromís en l’oposició de l’Ajuntament de Castelló.

La història va començar abans que es realitzaren les eleccions Europees del 2014.

Segons fonts del PP, en el despatx municipal de Compromís, on llavors es trobaven els regidors Enric Nomdedéu i Ali Brancal, es va deslligar una enorme activitat, en les quals es podia visualitzar com l’assessor i militants de Compromís van utilitzar les fotocopiadores de l’Ajuntament de Castelló de forma intensiva.

Fins a ací, tot anava més o menys ben… però l’alarma va sorgir quan un funcionari municipal va detectar, que a més de l’ús intensiu de les fotocopiadores, Compromís elaborava un enviament massiu de correu, amb sobres en els quals figurava la capçalera de l’Ajuntament de Castelló. En alguns casos, acompanyat de la capçalera de Compromís.

Davant l’inusual de l’enviament d’aquest enviament de correu massiu, el funcionari va comentar el tema amb Juan José Pérez Macián, llavors regidor de Personal i d’Hisenda de l’ajuntament de Castelló.

La sospita induïa a pensar, que Compromís estava utilitzant el sistema de correu municipal per a l’enviament de documentació pròpia del partit…

Així les coses, Pérez Macián va suspendre temporalment l’enviament de les cartes i va comentar els seus dubtes amb la Junta electoral de zona. De la mateixa forma, el regidor del PP va sol·licitar un aclariment al capdavanter de Compromís en l’Ajuntament. Segons fonts del GMP, aquesta decisió de Pérez Macián va asseure com un tir en Compromís, fins al punt que el responsable del grup, Enric Nomdedéu va baixar a l’alcaldia on va protestar per la intromissió del Grup Popular (que llavors governava), en les accions del seu Grup polític.

Açò succeïa un divendres. Es paralitzava l’emissió del correu de Compromís. Però arribat el dilluns, i, sempre segons les mateixes fonts, el portaveu del Grup de Compromís en l’Ajuntament de Castelló, Enric Nomdedéu, lliurava al regidor del PP, Pérez Macián, un document signat en el qual afirmava que el contingut de l’enviament massiu del correu, contenia el butlletí municipal, que el Grup enviava als seus militants.

Amb aquest document signat, el regidor del PP i responsable polític del servei, autoritzava l’enviament, i remetia a la Junta Electoral la seua decisió acompanyada del certificat de Compromís.

La Junta Electoral va arxivar la incidència i així van quedar les coses… fins que passat el temps, Correus va lliurar a l’Ajuntament de Castelló una caixa amb les cartes retornades d’aquell enviament massiu.

Una caixa i unes cartes en les quals es poden apreciar els sobres, la capçalera que les acompanya, l’emissor dels missatges i, fins i tot la certificació de l’intent fallit de lliurament.

Arribat aquest punt, la caixa es va guardar… Arribaven les eleccions municipals del 2015. El Grup Popular treia majoria, però insuficient per a governar. S’establien pactes i acords de govern, i els tres partits d’esquerra: PSOE, Compromís i Castelló en Moviment signaven el Pacte del Grau per a constituir un govern bipartit PSOE-Compromís, amb el suport, fora de l’equip de govern de CseM.

Tots els documents, papers, dels regidors del PP eixien de les seues oficines per a emmagatzemar-se en la segona planta municipal, a l’espera que l’Ajuntament, tal com hauria promès Enric Nomdedéu, vicealcalde de Castelló, remodelara l’espai per a permetre una configuració d’estades de grups municipals més concordes amb les seues necessitats de les quals hi havia hagut fins al moment.

Tot açò es va produir durant l’estiu de 2015.

Completats els treballs va arribar el moment d’ordenar, guardar, posar cada cosa en el seu lloc. I entre les coses a guardar o a arxivar va eixir la caixa amb les cartes retornades per Correus.

La famosa caixa es va guardar altra vegada, fins a tenir temps per a verificar que contenia… Seria certa la sospita manifestada per Pérez Macián que Compromís hauria utilitzat el servei municipal per a realitzar la seua campanya electoral de les europees del 2014…?

El dubte principal residia en com esbrinar-ho… si s’obrien els sobres, perdrien validesa… i a més, a qui li interessava remoure aquells llots amb aquestes pólvores?…

Però clar, mentre passava tot açò, la recerca del Gürtel seguia avance. Els casos de corrupció del PP omplien els informatius… l’encreuament d’acusacions cada vegada anava a més…

I va anar llavors, durant un ple municipal, quan es va tornar a acusar al PP de ser l’autor de tots els mals del món amb la corrupció, quan Pérez Macián es va llançar a la piscina i va respondre en l’estrada: “Si volen que parlem de corrupció parlarem llargament”.

I amb aquests vímets, Castelló en Moviment es va assetjar acreditat per a sol·licitar un ple contra la corrupció que es convocava a la fi del mes de gener.

El ple es va celebrar el 31 de gener, però lluny d’acatxar el cap i entonar ‘mea culpa’, el regidor del PP, Pérez Macián, va eixir atacant, tant a Compromís com a CseM.

Va ser llavors, quan Pérez Macián va avisar que havia interposat una querella criminal contra els membres de Compromís, Enric Nomdedéu i Ali Brancal, pels presumptes delictes de falsedat en document públic i malversació de fons públics municipals, per haver utilitzat el correu municipal amb finalitats de propaganda electoral partidista.

Quant a CseM, avisava que havia posat en mans de fiscalia la documentació relativa a la compra d’un habitatge per part del seu portaveu, Xavi del Senyor en una zona afectada pel Pla General, que estava i segueix en revisió municipal.

Pérez Macián no solament va realitzar l’acusació sinó que també la va escenificar, amb l’obertura, durant la seua intervenció en el ple, d’un sobre amb capçalera de l’Ajuntament d’on treia un programa electoral, una candidatura i unes paperetes de votació per als representants de Compromís a les eleccions europees del 2014.

Les primeres reaccions per part de Compromís, van ser les de negar aquesta querella i les acusacions… fins que el Jutjat d’Instrucció nº 2 de Castelló va cridar a declarar en qualitat de ‘investigats’ a Enric Nomdedéu i Ali Brancal.

Aquesta fase de declaracions es realitzava aquest matí, després de dos ajornaments sobre la data inicial.

Però al seu torn, el Jutjat també ha demanat una altra prova testifical, que també s’ha realitzat avui.

Tant Ali Brancal com Enric Nomdedéu han acudit aquest matí a la ciutat de la Justícia de Castelló, i han entrat a prestar declaració amb els seus respectius advocats.

Les declaracions s’han produït amb cert retard sobre l’hora inicial, i en tots dos casos amb prou faenes han durat mitja hora.

Al final de les mateixes, solament Nomdedéu s’ha parat davant les càmeres per a indicar, que se sentien molt tranquils i segurs perquè no eren culpables de gens, i que havien respost a totes les preguntes formulades per la jutgessa que porta el cas.

Una mica més extens ha sigut Pérez Macián en la seua compareixença davant els mitjans de comunicació, on ha reconegut que la prova de l’acusació estaria continguda en els sobres amb capçalera municipal, retornats per correus, que en teoria haurien de contenir no el butlletí municipal, com havia certificat Nomdedéu en el 2014, sinó les paperetes, les candidatures i la propaganda electoral de Compromís.

Segons el regidor del PP, que personalitza la denúncia, les declaracions de Nomdedéu i Ali Brancal s’han centrat a intentar anul·lar les proves que hi ha en contra seva i tirar pilotes fora.

La veritat és que els sobres segueixen tancats i a poder del jutge.

Segons fonts del PP, el grup va descobrir la trama en trobar un dels sobres oberts, per la qual cosa no va haver de violar ni la correspondència i+ni la seua devolució. Però la resta dels sobres haurien sigut lliurats, tancats, a la jutge que porta el cas.

Si la jutge autoritza la seua obertura i veritablement contingueren la campanya electoral de Compromís per a les Eleccions Europees, el PP hauria demostrat les seues dues acusacions: la falsedat documental, sobre la base del certificat que va signar Enric Nomdedéu sobre el contingut de la correspondència enviada a través de l’Ajuntament de Castelló, que seria fals; i la malversació de fons públics, per haver utilitzat els diners públics dels ciutadans de Castelló per a la realització d’una campanya electoral partidista.

I si dins no hi haguera una altra cosa que el butlletí municipal… en aqueix cas, el regidor del PP s’hauria tirat a una piscina sense aigua.

Però una altra cosa assenyalada Per Pérez Macián aquest matí, és la presumpta acusació realitzada tant per Enric Nomdedéu com Ali *Brancal, als assessors i col·laboradors de Compromís, en aquella etapa, entorn de que la responsabilitat del contingut dels sobres era responsabilitat dels seus ‘adjunts’ i no d’ells mateixos…”

Al que ha manifestat, que es tractaria d’un comportament indigne: “jo mai li tiraria la culpa als nostres assessors o als qui treballen amb nosaltres en el grup per a llevar-nos la responsabilitat que ens afecta a nosaltres”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací