Mobilitzen al sector cooperatiu per a captar 842 milions dels fons europeus de recuperació

547

Actualitat Diària

La Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball i la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval), han mobilitzat al sector cooperatiu valencià per a captar finançament europeu per valor de 842 milions d’euros del Mecanisme Europeu de Recuperació i Resiliència, l’element central de la qual és el programa NextGenerationEU.

Les accions plantejades aborden la transició energètica, la digitalització i l’economia circular, amb les quals es contribuirà a la modernització de les cooperatives valencianes i al manteniment dels prop de 80.000 llocs de treball que generen, a més de preveure la creació de 1.947 noves ocupacions.

El treball realitzat per la Direcció General d’Emprenedoria i Cooperativisme al costat de Concoval té el seu punt de partida en el Fent Cooperatives (Pla de Suport i Foment del Cooperativisme de la Comunitat Valenciana), que va ser presentat al novembre de 2020 en seu de Presidència de la Generalitat. El document elaborat, que està alineat amb l’Estratègia de Recuperació de la Comunitat, s’ha centrat en els reptes de transformació del model productiu que marca la Unió Europea: transformació energètica i ecològica, transformació digital i resiliència.

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha destacat que “aquest document ha suposat un gran esforç de col·laboració, ja que el sector cooperatiu s’ha unit per a poder garantir la capilarización a les cooperatives més petites”.

“La contribució del cooperativisme a l’estratègia de recuperació valenciana s’ha treballat transversalment i s’ha anat adaptant a les diferents manifestacions d’interès, com la referida en les comunitats energètiques locals, o l’actual de digitalització”, ha assegurat.

El president de la Confederació de Cooperatives, Emili Villaescusa, ha fet “una anomenada a la sensatesa”, ja que considera que “això requerirà un esforç important del sector privat: els diners no arribarà gratis. És important estar preparats, perquè el veritable repte el tenen les nostres empreses, que són les que han d’assumir la necessitat de transformar-se i fer-ho en clau de desenvolupament sostenible, tant des del punt de vista econòmic com social i mediambiental”.

Projectes del cooperativisme valencià

El programa desenvolupat inclou vuit projectes: creació de comunitats energètiques locals; lluita contra el despoblament rural (repte demogràfic); economia circular en el sector agroalimentari i de distribució comercial; transformació en cooperatives de treball associat d’empreses mercantils en crisis (Salva la teva Empresa); desenvolupament de la col·laboració públic-privada amb cooperatives (Base Viva); impuls de les cooperatives de plataforma; digitalització; i, finalment, sistema integral de tractament i recollida de residus tèxtils (Acció Circular).

El projecte de major envergadura entre els presentats és el relacionat amb les comunitats energètiques locals, que pretén mobilitzar 546 milions d’euros en inversió i preveu generar 840 nous llocs de treball.

La fórmula natural de la comunitat energètica local és la cooperativa, perquè dóna major seguretat jurídica i a més és un model ja contrastat i en ús. El projecte presentat planteja avançar en la incorporació de les administracions locals, però la llavor per a formar les comunitats energètiques ha de ser la cooperativa existent en cada municipi.

Des de la Conselleria s’ha impulsat també un projecte en el qual el cooperativisme s’alia amb altres fórmules d’economia social. Acció circular proposa una visió integral del reciclatge del tèxtil, el 80% del qual està sent dut a terme actualment en la Comunitat per les empreses d’inserció, que han de continuar actuant com un agent principal en el disseny i implementació dels futurs sistemes de responsabilitat ampliada.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací