Una sèrie de crèdits extraordinaris per fins a 170 milions d’euros
Actualitat Diària
El Consell de Ministres, en la seua reunió de hui i a proposta del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma), ha aprovat el Reial decret llei que regula els descomptes de fins a un 90% per a facilitar als joves d’entre 18 i 30 anys, tots dos inclusivament, viatjar en transport públic aquest estiu, tant per Espanya com per Europa.
Per a finançar aquesta mesura, el Reial decret llei crea una sèrie de crèdits extraordinaris per fins a 170 milions d’euros, dels quals 30 milions d’euros es reserven per a finançar les rebaixes en els serveis ferroviaris de Mitjana distància i AVANT (obligació de servei públic); 70 milions d’euros a per als trens d’alta velocitat i llarga distància, 60 milions per a les línies d’autobús estatals i 10 milions d’euros per al finançament del descompte de la Passada Interrail.
En aquest sentit, s’estima que les rebaixes puguen beneficiar a 12,5 milions de viatges realitzats per joves a Espanya durant els tres mesos de vigència dels descomptes i arribar a duplicar la venda de passades de Interrail. Les compensacions es liquidaran en funció del nombre de viatges realitzats.
El Reial decret llei contempla finançar descomptes en els serveis ferroviaris de Mitjana distància competència de la Generalitat de Catalunya, si així se sol·licita des de la comunitat autònoma en un termini de deu dies des de l’entrada en vigor del Reial decret llei. Previsió que s’estén a altres serveis de mitjana distància prestats per Renfe en virtut de convenis o contractes amb altres comunitats autònomes.
Les mesures aprovades
Amb l’aprovació del Reial decret llei també es compleix l’acord de Consell de Ministres del dimarts passat pel qual Govern va instar a Mitma a establir les bases generals i la preparació i posada en marxa de les actuacions necessàries per a bonificar un 90% els bitllets dels trens i autobusos que depenen de l’Estat i un 50% els dels trens d’Alta Velocitat i les passades Interrail.
Així, d’acord amb el Reial decret llei aprovat hui, el descompte s’aplicarà sobre el preu dels bitllets senzills o d’anada i volta que tinguen data per a viatjar entre el 15 de juny i el 15 de setembre de 2023. La venda s’iniciarà al més prompte possible, una vegada es finalitzen els ajustos tecnològics a adoptar per Mitma i els propis operadors de transport.
Els potencials beneficiaris, joves nascuts entre 1993 i 2005 de nacionalitat espanyola o d’algun país de la Unió Europea amb residència legal a Espanya, hauran de registrar-se en la web de Mitma abans de realitzar la primera compra per a comprovar que es compleixen els requisits d’elegibilitat.
D’aquesta manera, els descomptes a aplicar són:
· Per a serveis de mitjana distància convencional i en xarxa d’ample mètric: descompte del 90% del preu de bitllets senzills i d’anada i volta.
· Per a serveis Avant: descompte del 50% en bitllets senzills i bitllets d’anada i volta.
· Per a serveis comercials o alta velocitat dels operadors ferroviaris que presten aquest tipus de servei: descompte del 50% del preu del bitllet, amb un màxim de 30 euros per bitllet.
· Per a serveis d’autobús regular de competència estatal: descompte del 90% del preu del bitllet senzill i el d’anada i volta.
· Descompte del 50% de la Passada Interrail, quan el mateix es comercialitze a través de Renfe.
La Secretaria d’Estat de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana fixarà el detall de les condicions de venda i ús dels bitllets amb descomptes en una resolució que se signarà i publicarà pròximament.
Un transport accessible per als joves
En l’actual situació derivada de la invasió d’Ucraïna per Rússia, marcada per les tensions inflacionistes que afecten, entre altres, al sector del transport de viatgers, és necessari adoptar una política pública que facilite als joves l’ús del transport públic en els seus desplaçaments, tant per Espanya com per Europa, durant l’època estival de 2023.
Amb això es persegueix facilitar els viatges d’oci durant l’estiu mitjançant la utilització d’un mitjà de transport més segur, fiable, còmode, econòmic i sostenible que el vehicle particular. Així mateix, es busca contribuir a potenciar el seu aprenentatge i independència i a enfortir les relacions personals i el sentiment europeu.
Al mateix temps, es busca ajudar a la recuperació del sector turístic i del sector cultural en la seua consolidació després de la pandèmia, potenciant els destins nacionals i col·laborant amb el desenvolupament de l’Espanya rural. D’aquesta manera, es promociona el patrimoni històric i cultural.
Espanya és el segon país més visitat del món, però compta amb una gran riquesa cultural poc coneguda per a molts espanyols, d’aquí ve que una de les finalitats d’aquesta mesura siga fomentar el coneixement del país pels nostres joves.
Interrail
Ja en el marc europeu, Interrail és una passada personal i intransferible, que pot ser adquirit i utilitzat per persones residents legalment a Europa i que permet viatjar amb tren per 33 països europeus o amb vaixell (entre Itàlia i Grècia). Amb més de 50 anys d’existència, ha sigut utilitzat per milions de joves com a manera de viatjar per Europa.
Les institucions europees han reconegut el paper de la Passada Interrail com a instrument per a afavorir el coneixement de la resta de països de la Unió Europea per als joves i, per tant, per a “crear Europa”. En aquest sentit, des de 2018 es disposa del programa DiscoverEU, una acció del programa Erasmus+ que ofereix l’oportunitat de descobrir Europa a través d’un sorteig de milers de passades de Interrail entre els joves que el sol·liciten. Fins a desembre de 2022 més de 200.000 joves europeus han gaudit d’una passada Interrail gratuït gràcies a aquest programa.
Des d’Espanya, el Govern comparteix l’objectiu de la Unió Europea i es vol facilitar que els joves de nacionalitat espanyola o d’algun país de la Unió Europea amb residència legal a Espanya puguen accedir a aquesta mena de viatges durant el període estival.