Mercadona va crear 5.000 treballs nous en 2020 i va facturar 26.932 milions, un 5,5% més

580

Actualitat Diària

Mercadona, empresa de supermercats físics i de venda en línia, ha incrementat en 2020 les seves vendes consolidades a superfície constant un 5,5%, fins als 26.932 milions d’euros, dels quals 186 milions corresponen a les vendes de les seves 20 botigues a Portugal. La companyia, a més, ha obtingut un benefici net de 727 milions d’euros, un 17% més, després d’haver compartit amb la plantilla 409 milions d’euros en concepte de primes per objectius i 364 milions d’euros, un 29% més, amb la Societat en concepte d’impostos. Aquests resultats són un clar indicador de la determinació amb la qual Mercadona està duent a terme la brutal transformació en la qual es troba immersa per a impulsar un model d’empresa més digital, productiva i sostenible.

Per a això, i amb l’objectiu d’accelerar aquest decisiu canvi, Mercadona ha realitzat una inversió de més de 1.500 milions d’euros en 2020, un esforç inversor amb càrrec als seus recursos propis, que s’emmarca en el seu pla estratègic 2018-2023.

Com a resultat d’aquesta inversió, Mercadona ha finalitzat l’any amb 1.641 supermercats, després d’obrir 70 supermercats, 10 d’ells a Portugal, i tancar 65 botigues que no s’ajustaven al seu nou model més eficient i sostenible. Igualment, ha mantingut el procés de renovació de la seva xarxa de supermercats i ha finalitzat l’any amb 1.000 supermercats adaptats al Nou Model de Botiga Eficient (Botiga 8), després de reformar 152 botigues. La companyia també ha continuat amb la implantació de la nova secció ‘Llest Per a Menjar’ (‘Aviat a Menjar’ a Portugal), la qual cosa li ha permès finalitzar l’exercici amb 650 botigues amb la nova secció, 20 d’elles a Portugal.

5.000 nous llocs de treball creats. Una mitjana de 16 nous d’ocupacions al dia

L’esforç inversor realitzat, a més de generar riquesa i activitat, s’ha materialitzat en la creació de 5.000 llocs de treball estables i de qualitat, 4.200 a Espanya i 800 a Portugal, fins a finalitzar amb una plantilla de 95.000 persones, 93.300 a Espanya i 1.700 a Portugal.

Amb l’objectiu de continuar impulsant amb fets, iniciatives pioneres en matèria de qualitat laboral i conciliació, Mercadona ha continuat avançant amb la implantació d’una nova jornada laboral de cinc dies per al personal dels seus supermercats. Aquesta mesura, coneguda internament com a Jornada 5+2 permet al personal de botigues descansar dos dies complets a la setmana, i gaudir també de vuit caps de setmana llargs (dissabte, diumenge i dilluns) a l’any. En aquest sentit, la companyia ha fet un pas més per a avançar en matèria de conciliació, i totes les empleades i empleats de botiga compten amb un calendari anual amb tots els seus dies lliures planificats, una eina innovadora dins del sector de la distribució.

Gestió del COVID-19: En els moments excepcionals sorgeixen les persones excepcionals

Per a fer front a la situació derivada de l’Estat d’Alarma iniciat el 14 de març de 2020, Mercadona va adaptar en 36 hores les seves més de 1.600 supermercats i la resta de les instal·lacions logístiques, Ruscos (magatzems exclusius per a la venda en línia) i oficines, amb dos objectius principals: protegir la salut i la seguretat dels “Caps” (que és com internament telefona als clients) i dels 95.000 treballadors, i garantir el subministrament, després de formar part d’un sector, el de la distribució, que es va declarar servei essencial.

La companyia ha implantat més de 100 iniciatives, amb un cost de 200 milions d’euros, per a fer efectiu aquest compromís. Per a garantir la salut i la seguretat ha facilitat elements d’higiene i prevenció, com a gel desinfectant, paper i guants, i incrementat els processos de desinfecció i neteja. A més de proporcionar a les treballadores i els treballadors màscares i ulleres protectores, i instal·lar en les caixes mampares de protecció de metacrilat. També va decidir paralitzar serveis com la telecompra, comandes en línia preparats i servits des de les botigues, Llest per a Menjar, el pernil al tall o el suc de taronja recentment espremut; i va redissenyar alguns negocis, entre els quals es troba el forn. Entre els mesos d’agost i octubre, aquests serveis es reactivant progressivament, una vegada les condicions de salut i seguretat per als “Caps”, treballadores i treballadors ho ha permès.

Igualment, i amb l’objectiu que la plantilla se senti sanitàriament segura, ha desenvolupat des dels departaments de recursos humans i informàtica un servei addicional telefònic anomenat 3C (Call Center COVID), que ha donat informació 24 hores a les treballadores i treballadors de Mercadona davant qualsevol dubte sobre la malaltia.

Gràcies a la implicació de la plantilla, la companyia ha pogut superar des de l’inici de la pandèmia els diferents escenaris als que s’ha enfrontat. Per això, el mes d’abril de 2020, i per a reconèixer l’esforç extraordinari que les 95.000 persones que componen la plantilla estaven realitzant per a satisfer a “El Cap”, es va repartir una prima extraordinària de 43 milions d’euros.

També i amb l’objectiu de dotar de major liquiditat als proveïdors, es van ampliar les línies de confirming per valor de 2.100 milions d’euros amb diverses entitats bancàries. D’aquesta manera, s’han avançat pagaments a proveïdors i s’ha facilitat l’accés al finançament, contribuint a garantir el proveïment i l’estabilitat d’una plantilla conjunta de més de 600.000 persones. Un component, el Proveïdor, que ha fet un esforç constant per a continuar la seva activitat i ajudar al fet que la roda de l’economia no parés.

Conscient de l’impacte social que el COVID-19 està generant i de les seves conseqüències socials i econòmiques, la companyia ha reforçat el seu compromís solidari en 2020 per a oferir una resposta àgil i decidida a les demandes de les persones més desfavorides. Ho ha fet amb la major donació d’aliments realitzada per Mercadona fins avui, tal com correspon a un moment excepcional com el que s’està vivint: 17.000 tones de productes durant aquests dotze mesos a menjadors socials, bancs d’aliments i altres entitats benèfiques, dels quals 15.800 s’han repartit a Espanya i 1.200 a Portugal. Aquestes donacions suposen duplicar les realitzades en 2019, i s’han repartit entre 290 menjadors socials, més de 60 bancs d’aliments i altres entitats socials i organitzacions benèfiques. A més, la companyia ha realitzat altres ajudes especialment rellevants, com els lliuraments d’aliments dutes a terme entre març i abril a l’hospital de campanya habilitat per la Comunitat de Madrid en Ifema.

Per a Juan Roig, president de Mercadona, assenyala que “2020 ha estat un any dur, rar i difícil, que ens ha permès reafirmar-nos en què la veritable força de la transformació de la companyia són les persones que formem aquest projecte, tots hem estat capaços, malgrat els moments d’incertesa, de vèncer les nostres pors, prendre decisions valentes i treballar en equip per a obrir els més de 1.600 supermercats de la companyia tots els dies. És en els moments xcepcionales quan sorgeixen les persones excepcionals; l’esforç personal i la capacitat de superació de les 95.000 que conformen la nostra plantilla, dels 3.000 proveïdors i dels seus treballadors, són un referent i un exemple per a la societat”.

La millor gestió de la història de Mercadona. Transformació digital i sostenibilitat

Per a avançar amb fermesa en la seva transformació digital, durant 2020, Mercadona ha continuat treballant en el desenvolupament del seu servei de compra en línia, que va iniciar en 2018, amb l’obertura, el mes d’abril passat de 2020, i en ple confinament, del seu nou Rusc a Madrid. El nou centre de distribució en línia ha suposat una inversió de 12 milions d’euros i s’uneix als Ruscos que la companyia té situades a Barcelona i València. Aquest continu treball d’adaptació de les més de 1.400 persones que formen Mercadona En línia per a continuar connectades i avançar-se a les necessitats de “El Cap” en línia, ha portat a la companyia a aconseguir els 176 milions d’ingressos a través d’aquest canal.

A més, la companyia ha continuat reforçant la seva productivitat i la seguretat de la informació dotant al seu sistema informàtic de les tecnologies més avançades. Per a això, ha invertit 18 milions d’euros per a finalitzar la migració dels processos financers, com ara les vendes en botiga, els pagaments a proveïdors i la gestió de la tresoreria al sistema SAP S/4HANA i SAP Fiori, amb l’objectiu d’optimitzar-los al homogenizar aplicacions i un gran volum d’informació més accessible des del núvol. Així mateix, ha finalitzat i traspassat els programes informàtics al Centre de Procesament de dades a Villadangos del Páramo (Lleó).

Conscient de la necessitat d’accelerar i contribuir a continuar cuidant el planeta, la pandèmia no ha frenat a la companyia, que ha continuat apostant per les energies renovables i ha continuat invertint per mitjà d’una estratègia sostenible. Al llarg de l’any, ha instal·lat plaques solars en 8 centres i ha desenvolupat la logística verda per a continuar disminuint les seves emissions, a més d’adherir-se a la iniciativa Llegeixin & Green, impulsada per AECOC per a aconseguir en 2023 un descens acumulat del 30% d’emissions. També ha accelerat el compromís d’anar cap a una Mercadona més verda, activant en més de 70 botigues la seva Estratègia 6.25: sis accions amb el triple objectiu de, per a 2025, reduir un 25% el plàstic, fer tots els envasos reciclables i reciclar tots els residus plàstics. Un projecte avui present en més de 600 botigues on, a més d’informar i formar als seus clients i treballadors sobre reciclatge i sostenibilitat, els informa dels seus fets.

Una inversió de 1.500 milions d’euros en 2021 per a activar l’economia

Mercadona continuarà impulsant el seu pla de transformació 2018-2023 i, per a això, té previst invertir 1.500 milions en 2021, que destinarà, principalment, a l’obertura de 97 nous supermercats, 88 a Espanya i 9 Portugal; a la reforma de 88 supermercats per a adequar-los al Nou Model de Botiga Eficient (Botiga 8); i a la implantació de la nova secció de Llest Per a Menjar/Aviat a Menjar a altres 200 supermercats. A més, continuarà optimitzant la seva xarxa logística amb la reforma i inauguració de nous blocs logístics i destinarà importants recursos a la transformació digital, un altre dels reptes de la companyia, així com a reforçar el model en línia. Per a tot això, la companyia crearà més de 1.600 llocs de treball estable i de qualitat en 2021, entre Espanya i Portugal.

El president de Mercadona, Juan Roig, ha manifestat que “2021 i 2022 seran anys molt difícils, i encara que hi ha moltes incerteses, hi ha més ganes de continuar superant-les. Per això, el nostre compromís, del qual em sento orgullós, és continuar donant el millor de cadascun de nosaltres sense esperar que ningú ens el demani, convençut que si els 95.000 remem com sabem, aconseguirem el que ens proposem. Perquè a més del talent de l’extraordinari equip que formem i dels importants avanços que estem fent en digitalització, una empresa necessita un lideratge capaç de fer tots els canvis necessaris; si no, desapareixerà. Canvis que passen per fer el que faci falta per a garantir una qualitat contundent a un preu imbatible, i continuar avançant a promoure un ecosistema de valors i accions centrades en beneficiar a les persones, a la societat i al planeta”.

Projecte Llegat Juan Roig i Hortensia Herrero

Juan Roig també ha detallat com, tant ell com la vicepresidenta de Mercadona, Hortensia Herrero, comparteixen i reinverteixen en la societat una part important dels dividends provinents de la seva participació en Mercadona i del seu patrimoni personal: 70 milions d’euros en 2020, un 40% més, a través del Projecte Llegat en els seus diferents iniciatives (Emprenedoria, Formació, Esport, Entreteniment, Art i Cultura); i 100 milions previstos en 2021.

Aquest compromís, que es va iniciar fa més d’una dècada, neix del convenciment per part de tots dos que “el coneixement i els diners donen la felicitat… si els comparteixes”. I en el seu cas, a través de diferents projectes sostenibles i solidaris, com són, Marina d’Empreses, Fundació Trinidad Alfonso, València Basket Club, L’Alqueria del Basket, Licampa 1617 (Casal Espanya Sorra de València) i Fundació Hortensia Herrero.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací