Actualitat Diària
El president del Diputació, José Martí, és partidari de l’aplicació de bonificacions fiscals a les empreses i emprenedors que actuen en l’àmbit rural per a facilitar la viabilitat dels seus projectes. Aquesta discriminació positiva permetrà atraure a professionals que desenvolupen el seu treball a través d’internet i l’obertura i consolidació de negocis vinculats a l’explotació de productes autòctons o el turisme rural. Així ho ha manifestat en inaugurar la Jornada de Desenvolupament Rural Participatiu i la seua aplicació en el període 2021-2027 organitzada per la Federació de Grups d’Acció Local que s’ha celebrat en les noves dependències de la Diputació de Castelló.
Durant la seua exposició, el president ha assenyalat que per a abordar el repte demogràfic “cal recórrer al sentit comú”, per això s’ha preguntat “si té sentit aplicar la mateixa fiscalitat a un xicotet productor de formatge de Catí que a una gran empresa nacional del sector”.
Martí ha tornat a apel·lar al sentit comú quan s’ha referit a l’aplicació dels protocols mediambientals en l’àmbit rural. Sobre aquest tema ha dit que “tots sabem que són necessaris perquè puga haver-hi un desenvolupament sostenible perquè, per descomptat, no es pot contaminar, però les exigències no poden ser les mateixes en les Coves o a Vilafranca, que en una gran ciutat”.
El president és conscient que sol·licita l’adopció de mesures que queden fora del marc de competències de la institució, però considera que són “urgents i imprescindibles”.
Dins d’àmbit de les competències de la corporació provincial, José Martí ha assenyalat la necessitat que “la Diputació del canvi passe de ser una diputació que fa obres a una entitat que fonamentalment presta serveis”. Ha afegit que, “òbviament, les obres són necessàries i no les podem obviar, perquè aqueixes obres, a més, donen uns serveis, però per a fixar població resulta necessari ampliar la qualitat i la quantitat dels serveis que es presten als pobles”.
Encara que queda molt per fer, el president Martí és conscient que hi ha hagut avanços en els últims temps perquè “la despoblació, almenys, ja està en l’agenda política, social i periodística, tothom parla del repte demogràfic al qual ens enfrontem”.
En la Jornada també ha participat el diputat provincial d’Acció contra la Despoblació i Desenvolupament Rural, Santi Pérez, qui considera necessari “un gran pacte d’Estat contra la Despoblació per a aplicar mesures des de tots els àmbits i de manera transversal”. A més, ha posat de manifest la conveniència que “entre tots fem pedagogia i donem a conéixer els elevats nivells de vida que es poden gaudir en el medi rural, on el sistema educatiu és molt més pròxim perquè no existeix el problema que es presenta a les ciutats amb les ràtios, o perquè als pobles el metge coneix a tots els pacients pel seu nom.”
En la Jornada també ha estat present la directora general de l’Agenda Valenciana Antidespoblament, Jeannette Segarra, qui ha posat de manifest que “el repte demogràfic ocupa i preocupa a la Generalitat”, i que es tracta d’un problema “del qual no podem tindre només una visió local, necessitem un pla que aporte solucions de manera transversal”.
En representació de la Diputació de València ha intervingut Fidel García, qui ha advertit que als emprenedors cal facilitar-los assessorament sobre la viabilitat dels seus projectes per a evitar inversions fallides.