L’UPV desenvolupa un nou test per a estudiar la seroprevalencia enfront del SARS-CoV-2

678

Actualitat Diària

Personal investigador de la Universitat Politècnica de València (UPV), pertanyent al Centre de Recerca i Innovació en Bioingeniería (Ci2B), en col·laboració amb la Fundació FISABIO – Hospital Universitari Doctor Peset de València, ha desenvolupat un nou test immunològic tipus ELISA per a estudiar la seroprevalencia enfront del SARS-CoV-2. El test, en fase de prototip, permet la detecció d’anticossos IgG i IgM enfront del virus a partir de mostres de sèrum humà. Destaca pel seu baix cost respecte a altres similars ja existents en el mercat, a més de per la seva alta sensibilitat i fiabilitat –característiques aquestes pròpies dels test ELISA.

La validació del test DIFELISARS es durà a terme entre personal de la Universitat Politècnica de València i l’Hospital Universitari Doctor Peset de València; en concret, s’analitzaran un total de 200 mostres. L’equip d’investigadors valencians estudiarà també diferències en la resposta immunitària generada -nivells d’anticossos- entre homes i dones a partir de les mostres de sèrum analitzades.

En el seu estudi, l’equip de la UPV-Hospital Universitari Doctor Peset ha treballat inicialment en la recol·lecció, preparació i caracterització d’aproximadament 50 mostres de sèrums de pacients per a ser utilitzades com a controls positius i negatius de COVID-19. Posteriorment, s’ampliarà la presa de mostres fins a completar les 200 per a realitzar els estudis de seroprevalencia.

El test ofereix un senyal colorimètric, proporcional a la concentració d’aquests anticossos, i permet caracteritzar la mostra per comparació amb els controls positius i negatius. “La disponibilitat d’un test d’aquestes característiques adquireix en aquests moments i a partir d’ara una importància cabdal, ja que permetria el seguiment senzill, amb alta fiabilitat i a baix cost, de la resposta individual de cada subjecte en la campanya de vacunació massiva actualment en curs”, apunta Ángel Montoya, director de la Línia de Inmunotecnología del Ci2B de la Universitat Politècnica de València.

El projecte s’emmarca dins del programa de recerca sanitària Polisabio 2020, impulsat per la UPV i la Fundació FISABIO. Per part de la UPV, al costat de l’investigador principal, Ángel Montoya, participa també Juan José Manclús, que compten a més amb la col·laboració del Servei Integrat de Prevenció i Salut Laboral de la pròpia UPV. Per part de FISABIO-Hospital Universitari Doctor Peset, participa com a investigador principal Guillermo Sáez Tormo, cap clínic del Servei d’Anàlisis Clíniques, amb la col·laboració de Nuria Estañ, cap del citat servei i Juan Alberola, del Servei de Microbiologia d’aquest hospital públic valencià.

Idoni per a mostrejos massius

Els test tipus ELISA s’apliquen des de fa dècades en diversos àmbits del diagnòstic biomèdic i destaquen per la seva alta sensibilitat i fiabilitat. A més, permeten analitzar un elevat nombre de mostres simultàniament -fins a 120 mostres en 180 minuts- el que confirma la seva idoneïtat per a mostrejos amplis de població, com els estudis de seroprevalencia.

“Si bé ja existeixen alguns ELISAs comercials per a la detecció d’anticossos enfront de SARS-CoV-2 en hemoderivats humans, el seu preu és encara elevat i la seva disponibilitat real escassa, atès que gran quantitat d’institucions i administracions de tot el món estan intentant adquirir-los simultàniament per a dur a terme els seus programes de vigilància enfront de la COVID-19. Per a fer front a això, treballem en aquest projecte, amb la posada a punt d’aquest test de baix cost basat en inmunorreactivos comercials ja existents, que podria contribuir a facilitar els estudis de seroprevalencia enfront del virus, diferenciant entre sexes, en els nostres entorns més pròxims”, conclou Ángel Montoya.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací