La Unió califica de “disparat” les reduccions fiscals publicades al BOE ja que “creen un clar greuge entre productors i localitats”

1165

Critica entre altres coses que els afectats per la Xylella no tinguen mòdul zero o que la comarca d’Utiel-Requena es quede sense cap mena de reducció fiscal

Actualitat Diària

La Unió de Llauradors indica que les reduccions fiscals per als llauradors i ramaders de la Comunitat Valenciana, publicades hui en el BOE i que serveixen per a la declaració de la renda d’enguany, arriben molt tard (un mes després d’iniciar-se el període de tramitació), són de nou totalment incoherents i creen greuges comparatius entre productors del nostre territori segons el seu lloc d’empadronament i cultiu.

La Unió exigeix al Ministeri d’Hisenda que rectifique aquesta Ordre perquè deixe de ser incongruent, reculla la realitat fiscal agrària valenciana del 2018 i tinga en compte el que ha expressat aquesta organització en les diferents reunions amb les Direccions Territorials de la Conselleria d’Agricultura, en les quals va fer constar que “el mateix cultiu i per a tota la zona productora tingueren el mateix mòdul”, qüestió que no s’ha tingut en compte i així la disparitat és evident a tenor del publicat. En aquest sentit, sol·licita a tots els Ajuntaments afectats i a tots els partits polítics amb representació en Les Corts que moguen fitxa i contribuïsquen a aquest objectiu perquè el desastre és evident.

La rebaixa fiscal del Govern conté oblits imperdonables en les reduccions fiscals com és el cas del raïm de vinificació i especialment per a la comarca d’Utiel-Requena on cap terme municipal té reducció per a cap cultiu malgrat patir innombrables adversitats climatològiques; així com la cirera en les principals zones productores excepte alguna localitat aïllada; la major part d’hortalisses també es queden fora, així com l’arròs o els sectors més importants de la ramaderia valenciana com són l’avícola i el porcí que es troben la major part d’explotacions en la Comunitat Valenciana en règim d’integració i que enguany es tornen a quedar sense reducción, com també succeeix amb la cunicultura o l’oví-caprí i el boví de carn.

L’Ordre estableix també diferències il·lògiques en els mòduls entre llauradors de pobles veïns que tenen la mateixa orientació productiva i han patit pèrdues d’ingressos per les mateixes causes. Però aquestes reduccions generalitzades es tornen a baixar en funció del cultiu i localitat i és ací on el Ministeri estableix una disparitat en la tributació i per tant un greuge que provoca pèrdua de competitivitat entre llauradors de pobles pròxims que cultiven el mateix producte.

“El Ministeri sembla publicar les localitats amb reducció de mòduls d’una forma aleatòria i arbitrària, perquè no s’entén malgrat la nostra reivindicació permanent com un poble té un i el del costat amb les mateixes característiques i sinistres climatològics patits un altre diferent”, denúncia Carles Peris, secretari general de La Unió, qui espera es rectifiquen aquests errors que traslladarem immediatament. També és un disbarat que en el cas dels cítrics, apunta Peris, es faça una reducció diferent per a mandarina o per a taronja. Per exemple Alcàntera de Xúquer té una reducció en mandarina -i no en taronja- de 0,13 i a Beneixida Càrcer o Cotes que estan al costat, de 0,05. El mateix ha succeït en altres cultius com l’olivera o ametler en la major part de zones.

Amb caràcter general únicament hi ha reduccions en el publicat en el BOE per a tots els termes municipals de la Comunitat Valenciana en les explotacions de cítrics (0,18, excepte els que es detallen amb un índex inferior i ací és on s’ha creat la disparitat), en les explotacions ramaderes d’Apicultura (0,18) i de Boví de llet (0,18); pel que s’ha limitat molt aquesta generalització respecte a anys anteriors.

A la província de Castelló tenen reducció generalitzada en tots els termes municipals, excepte en els quals es detallen un índex inferior, els cereals (0,18) i l’olivera (0,13). Cap de les altres dues províncies té una reducció generalitzada per a totes les seues poblacions. Només tenen reduccions més o menys generalitzades geogràficament el caqui a les comarques productores de València (no el de l’interior de Castelló), el nispro a la Marina Baixa o l’ametla en les zones afectades per la Xylella. No obstant això, quant a la Xylella La Unió critica que el Ministeri d’Hisenda no haja sigut capaç d’establir ni tan sols un mòdul zero per als productors afectats a les comarques alacantines que han perdut el seu cultiu i producció i encara els posen un mòdul de 0,05 igual com en algunes localitats de la Comunitat on no està el bacteri.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací