ActualitatDiària
La Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a través de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace), ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) la convocatòria per a sol·licitar ajudes per a la implantació d’instal·lacions de l’autoconsum, dirigides a empreses i entitats de la Comunitat.
L’Ivace concedirà préstecs bonificats, és a dir, a interès 0%, per a aquells projectes que suposen la incorporació de sistemes d’autoconsum elèctric basat en energies renovables, com la solar fotovoltaica o l’eòlica.
El termini per a la presentació de sol·licituds comença el 22 de maig i es perllongarà fins al pròxim 6 de juliol, i el pressupost inicial ascendeix a 2,4 milions d’euros.
Es tracta d’una línia de préstecs bonificats a interès 0% i a retornar en fins a 10 anys en quotes semestrals, amb un import del préstec que podrà aconseguir els 500.000 euros.
L’objectiu d’aquesta nova línia d’ajudes és facilitar la incorporació d’aquest tipus de tecnologia en les empreses i municipis del nostre territori i s’emmarca dins del Pla AutoconsumE+.
Un altre aspecte que cal destacar és que l’Ivace recolzarà les inversions pròpiament aquestes i el finançament cobrirà, a més, tots els costos de redacció de projecte, seguretat i salut i costos de tramitació administrativa i inscripció de les instal·lacions.
Els beneficiaris fins al 27 de setembre de 2019 per a executar i inscriure les instal·lacions en el corresponent registre.
Aquest Pla, tal com ha subratllat el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, “és conseqüència de la nostra aposta per l’autoconsum com a peça fonamental del nou model energètic que estem impulsant”.
“Amb el Pla AutoconsumE+ volem enviar un clar senyal a tota la societat valenciana; el autoconsum és possible i aquest Consell aposta fermament pel seu impuls en tots els àmbits”, ha destacat Climent.
Aquesta fórmula de finançament totalment bonificat facilita afrontar les inversions i anar cobrint progressivament les amortitzacions del crèdit amb els estalvis econòmics que la pròpia instal·lació genera.
Aquesta modalitat de suport públic és molt més intensiva en pressupost que els incentius a fons perdut, però segons ha subratllat Climent, “l’Ivace ha fet un gran esforç per a la seua posada en servei basant-se en la seua aposta decidida per l’autoconsum”.
Cal destacar, igualment, que es dóna suport a les instal·lacions d’autoconsum basades en qualsevol font energètica renovable com la fotovoltaica, eòlica o biomassa/biogàs i que, així mateix, tenen cabuda tant les instal·lacions sense emmagatzematge com les quals compten amb sistemes d’emmagatzematge energètic (bateries).
Deduccions fiscals per a particulars
Al costat d’aquesta nova línia, cal recordar que també hi ha ajudes per a l’impuls del autoconsum en els habitatges particulars. Així, el Pla deI Impuls a l’Autoconsumo estableix deduccions fiscals del 20% en el tram autonòmic, en vigor des del passat 1 de gener de 2017 i que poden deduir-se en la campanya de la renda del present any.
La base màxima de deducció és de 8.000 euros i no s’estableixen límits màxims en les bases de tributació a l’hora de determinar l’import de la deducció, a més de posseir altres avantatges que la fan molt versàtil quant a la seua aplicació.