Actualitat Diària
L’Hospital General Universitari d’Elx és el primer hospital de la Comunitat Valenciana a disposar d’un nou monitor modular hemodinámico.
Liderat pel Servei d’Anestesiologia de l’hospital, el monitor serà utilitzat en els quiròfans de cirurgia major, així com durant el postoperatori d’aquests pacients en l’UCI quirúrgica.
El monitor denominat ‘HemoSphere Advanced Monitor’, integra diferents mètodes de monitoratge i invasividad, permetent escalar el seu ús en tota mena de pacients, des d’aquells que per diferents motius no disposin de via arterial fins als pacients més complexos amb fallada de cor dret, la funció cardiorespiratòria del qual, estat d’hidratació i resistència vascular requereixin una avaluació hemodinàmica contínua més avançada que inclogui el catèter d’artèria pulmonar.
Última tecnologia
El monitor, a més dels paràmetres hemodinámicos clàssics, afegeix al programari una nova funció denominada “Indicador de Probabilitat d’Hipotensió (HPI)”, que recull la informació necessària per a alertar al anestesiólogo sobre la probabilitat que el pacient sofreixi un episodi d’hipotensió, usant un nou programari amb un sofisticat algorisme basat en Intel·ligència Artificial que utilitza anàlisi “Big Data” i “Machine Learning”.
Amb aquesta informació, el anestesiólogo pot analitzar els factors hemodinámicos que es relacionen amb una alta probabilitat d’hipotensió i actuar en conseqüència de manera proactiva, evitant així l’aparició d’aquesta, en comparació al que habitualment es realitza que és tractar la hipotensió quan aquesta produeix.
Beneficis
Prevenir la hipotensió redueix significativament la morbiditat postoperatòria sobretot pel que fa al mal renal (AKI) i al mal miocàrdic (MIN).
En cirurgia oncològica major, que són procediments complexos i de risc, la possibilitat d’esdeveniments hipotensivos i alteracions de l’hemodinàmica no són infreqüents i la seva incidència augmenta en les intervencions de més de 240 minuts de durada.
A l’Hospital General Universitari d’Elx es realitza cirurgia oncològica d’alta complexitat com la cirurgia de Citorreducción + HIPEC (quimioteràpia intraperitoneal hipertérmica) amb intervencions de més de 6-8 hores de durada.
L’alt nivell de monitoratge hemodinàmica i la incorporació d’aquests dispositius d’intel·ligència artificial permeten tractar l’esdeveniment fins i tot abans que aparegui, evitant així el mal secundari per disminució de la perfusió dels teixits i que és responsable de moltes de les complicacions associades a la cirurgia, i que no són conseqüència directa d’aquesta.
La doctora Ana Pérez Carbonell, Cap del servei d’Anestesiologia i UCI quirúrgica de l’hospital il·licità explica que “es tracta d’una nova generació de programari que constitueix una revolucionària eina d’assistència per a la presa proactiva de decisions clíniques i que repercuteix en una recuperació quirúrgica de qualitat, amb menor complicacions i menor estada hospitalària”.